неделя, 28 февруари 2010 г.

Неделен поздрав # 6

Идва пролетта!
Както се казва :"Пролет пукна...ние, не!"
От тук се сетих и за поредния позабравен шлагер - "Пуканки" :)
------------------------------------------------

събота, 27 февруари 2010 г.

Минало незабравимо ...


Не е носталгия...не е и спомен. По-точно , уловени мигове и жалба за младост. Какво да се прави, най-хубавите мигове от живота ми преминаха в това време....Човек не може да ги избира.
Първото (оказало се и последно) влюбване...раждането на двете деца, първата работа, следването на сравнително стари години, защото започнахме отзад напред....
Избухването на демокрацията ,заедно с неоправданите 20 години надежди донесе само труд, ядове, материален успех и духовна и телесна деградация ....Имам предвид мен и жена ми основно...Има хора, мои набори си паднаха на оная работа, дето се вика. И то точно тия, които на времето ми надуваха главата с превземките си по "нашата партия", ...Писал съм преди за тях, за тия дето за два дни смениха резбата в преносния, а някои и в прекия смисъл.
А аз и преди и сега съм си Кръстю...и си мъкна кръста ...а много около мен се хилят и от време на време ми удрят пръста...
(Аз пък го показвам от разните си автопортрети)
Някои вдигнаха лозунг :"45 години стигат!", други :"500 години стигат" , още по-други - "20 години стигат"..
А аз ще кажа: 2009 години и три месеца стигат!
Да се вземем в ръце....
---------------------------------
И един виц: Живели двама, единият скромен, тих, работен, а другият- пияница, курвар, нехранимайко....И умрели. Първият отишъл в Рая, вторият в Ада. Веднъж първият се записал на една от редовно организираните екскурзии за посещение на близки и познати в Ада. Какво да види нашият праведник?! - Познатият му пак си я кара както преди - седнал в кръчмата ,с чаша в ръка и една мома седнала на коляното му. -Охоо, пак както преди, а ?! -казал праведникът - А при нас в Рая-скука....цял ден не мислим нищо, само пеем химни... -Остави!, -казал грешникът - Това е само атракция за вас ,туристите - Чашата е с дупка, момата без дупка, а музиката е от Любомир Пипков....
...................................................
илюстрация - авторът

петък, 26 февруари 2010 г.

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Черно & Бяло


Не зная защо, но много често изборът ни "черно - бяло" попада на райето... Като в него може да се включат и сиви тонове. Също са актуални и флоралните елементи.
Карето, както и така популярното в средата на миналия век "точкуване" не се наблюдават.
Забелязал съм освен това, че модата е най-добрият илюстратор на сентенцията :" Всичко ново е добре забравеното старо".
Значи, скоро ще се появят :)
***********************
Стана дума за мода, а дали това важи и за мисленето изобщо ?!?
............................................
колаж - авторът

сряда, 24 февруари 2010 г.

Корен квадратен от 2...



е равно на 1,414213562...и т.н.
....................................................... Да, кой знае защо е прието да се казва, че математиката е "точна" наука :) А дали е така?!
--- --- ---
А като стана дума за математика ,ето и един стар ,китайски метод за умножение

.........................
илюстрация - авторът

понеделник, 22 февруари 2010 г.

Плоски екрани


Днес ми мина през ума, че колкото по-плоски стават телевизорите, толкова по-плоски стават и телевизионните програми и зрителите им. Това математично се нарича правопропорционална зависимост.
Но мисля, не е и съвсем "право"...Има нужда от допълнителни уточнения. Броят на телевизиите (не на програмите) намалява ,т.е самостоятелните телевизии се налапват от големите медийни лами.
Броят на телевизионните зрители също намалява , но тук има обратнопропорционална зависимост - стават по-малко ,но "по-плоски".
Производителите на телевизори хич не са плоски обаче и освен ,че са изнесли огромна част от производството си в Китай и наоколо, са се сетили, че бъдещето на телевизорите е в някакъв хибрид между телевизор и компютър с по-изразени интернет "наклонности".
Вече сме свидетели на такива екземпляри.(Да не се впускам в неплатена реклама)
Защото още след едно -две десетилетия ще си отидат и последните ,които пускат и спират компютъра от щепсела.
Даже ако се напъна и погледна още малко по- напред, ми се струва, че ще се стигне до до "мнококанелен" телевизорокомпютър майка, "захранващ" отделните ..хай-тех "шлемофони" (комплект слушалки специални очила-екран и микрофон за чат и скайп) на членовете на фамилията, осигуряващи им независим сеир и сърф.
Така докато бабата изживява втора младост с любовните терзания на героините от латино-турските сериали, дядото също ще се връща в своята, но с филми,чието съдържание може би най оправдава нуждата от персонален шлемофон.
Майката ще следи искренните и безлични изповеди на връстничките си относно голямата минавка, че са обвързали още в (сравнително) крехка възраст съдбите си с такива мързеливи, себични ,похотливи и впиянчени индивиди от противния пол...Почти същите, като този на няколко метра от нея зяпа поредния мач, примлясква и псува некадърните дизайнери на шлемофони, защото като надига бутилката бира си набутва и микрофона в устата.
Отрочето(тата) ще разполагат и с допълнение - игрови джой-стик към шлемофона, който на моменти ще държат за камуфлаж, докато надничат в "дядовия" канал...
.................................................................
илюстрация - авторът


неделя, 21 февруари 2010 г.

Неделен поздрав # 5

Една малко позабравена, но жизнерадостна мелодия, доста популярна в детството ми :)
.......................................................................

събота, 20 февруари 2010 г.

Фотошоп - евроимпресия


Малко пояснения: Знакът на еврото е изписан съгласно приетия стандарт (както е показано на схемата), еврофондовете са в чувалчета за по-аграрен вид , със синя панделка за по-европейско и против уроки, краставицата е парникова ,немодифицирана и права...Крушката не е енергоспестяваща ,защото са вредни ,пък и ток имаме в изобилие.. А помиярът просто преминаваше и се пъхна за малко в кадъра...Впрочем той и днес си е решил проблема...за няма и едно евро.
.....................................................................
колаж - авторът

петък, 19 февруари 2010 г.

Сюита за октопод и клоун(и)


- - -
колаж - авторът

Omnis distaedere - pecunia nunquam *


* Всичко омръзва - парите никога
...........................................................
колаж - авторът

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

сряда, 17 февруари 2010 г.

Монолог на ламята


Какво си ме зяпнал?! Плащаш и вземаш. Може и на бройка, но е малко по - скъпо...Ега ти карикатурата! Сякаш си излязал от някоя недодялана компютърна игра...Тоя меч,дето само на рисунка стои с "Трибестан" ли го вдигаш, мушмурок ...комай си набор на царя ..
Ще ги продавам ,разбира се ..ние,ламите като поостареем ,захитряваме...и ставаме филантропи...Писнало ми е до сега да се бия с разни ..юнаци-ахмаци, глупаци, инфантилни принцове дендита и то за някаква скапана и червива ябълка ,дето царете са си внушили ,че е върха на всичко. Виж, компютрите "Ябълка" са друга работа...Трябва да направя един договор за реклама с тях...
Та тия прекрасни ябълки дето ги виждаш са генно модифицирани...Здрави, трайни твърди като...ряпа и почти с такъв вкус ..и не само,сладко-кисело-горчиви нотки, долавя се морков, ананас и алабаш..Както ти казах ,много траят ...Стават и за икебана и за игра..Аз ябълки не ям, това са царски измислици...Как се става ламя с ябълки...Ядат ги предимно пациентите на д-р Емилова ,дето са на диета...
А парите ми трябват да си купувам други работи за ядене и да плащам опитите и заплатата на един смотаняк-магьосник, който съм наел да модифицира генно ябълките....като за начало ,пък после ,всичко наред...Него го взех ,горкия от един панаир, сума и години учил магьосническо майсторство, а се хванал да прави изтъркани фокуси по панаирите...Криза имало, вика...За смотаняците като тебе и царя тя е перманентна, казвам му...Ела с мен да те направя човек, защото от както си станал магьосник си ни риба ни рак...Царете ги остави, те са на изживяване, не се вместват в новата световна приказка...А толкова гладен и беден народ ни чака да го нахраним и ощастливим ..с петторни добиви от декар..
А ти, вземай хубавите ябълки и влизай във филма, или приказката да лъжеш принцесите и да кефиш царете ,че малко им остана ..И не се мотай, че като те гледам ще хванеш някоя като тая дето прелита над тебе...Не я виждаш ли?! ..Ще я видиш ,има време.....
...........................................................
колаж - авторът


вторник, 16 февруари 2010 г.

Tres faciunt colegium *


*Трима правят компания
...............................................
колаж - авторът

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Testis unus, testis nullus *


* Един свидетел, не е свидетел.
..........................................................
колаж - авторът

неделя, 14 февруари 2010 г.

Omnia vincit amor *


*Любовта побеждава всичко
....................................................
колаж - авторът


Неделен поздрав # 4 *

* За всички бивши, настоящи, бъдещи и перманентно влюбени :
(а и за останалите,само мераклии)
...............................................................................

събота, 13 февруари 2010 г.

Нощен автопортрет


по внушение на Идиотова , че и тъмното било хубаво :)
..............................
автопортрет

петък, 12 февруари 2010 г.

Раждането на цветовете


Това е доста третирана тема, неувяхваща, както се казва и реших и аз да направя нещо. Основно обаче ме провокира BIA с нейната поредица постове за цветовете :)
........................................
колаж - авторът

Festina lente *


* Бързай бавно !
(Девиз на Август Цезар) торсът е негов
..............................................................
колаж - авторът

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Д..добре....


не..не, ..ще го потърся пак...благодаря.
......................................................................
колаж - авторът

сряда, 10 февруари 2010 г.

Алооо...


г-н Пепеляш...?!?

""""""""""""""""""
колаж - авторът



Quis custodiet ipsos custodes? *


* Кой ще пази пазачите?
.............................................
колаж - авторът


вторник, 9 февруари 2010 г.

Veritatem dies aperit *


Времето разкрива истината !
....................................................
колаж - авторът

понеделник, 8 февруари 2010 г.

Спомен за лято



Нещо весело :)
портрет - авторът



неделя, 7 февруари 2010 г.

За компютрите, децата, играта и душата *


Вчера Руми66 написа един чудесен стих за тъжната пързалка, изоставена от децата в полза на компютърните игри...(А аз от своя страна успях да я обидя с два тъпи коментара ,един в нейния и един в моя блог.Несъзнателно, но неоправдано..понякога не се изразявам достатъчно ясно).
Днес се сетих, че в другия си блог със същото име (линк вляво) , миналата година публикувах една статия* на свещеник Александър Дубинин , отразяваща становището на Православието (и моето ) по дадения въпрос.
Мисля,че тя добре третира въпроса, макар и от тази....нелицеприятна за мнозина гледна точка, и ще е интересна и за тях :)
.............................................
За разлика от статията, колажът е мое дело и ми се иска и двете (статия и колаж) Руми 66 да приеме като коментар към чудесния си стих ...и да не ми се сърди днес, и аз греша...

колаж - авторът







Неделен поздрав # 3

Една от емблематичните песни на Азнавур:

събота, 6 февруари 2010 г.

Бана-на (Go!)


Това няма никакво отношение към ГМО. Не одобрявам генното бъзикане на растения, хора и животни, но съм далеч от това да си представям такива аномалии.
Това е по скоро ...алегория, която според днешното ми състояние е доста весела и закачлива :)
Не обичам банани, но обичам да ги беля...Не мога да разбера защо го правя с такъв интерес .
Като ,че ли очаквам да излезе някаква играчка като от детските шоколадови яйца.
Приятно ми е и да ги държа.
Веднъж ,на гости бях взел несъзнателно един банан от фруктиерата на масата и не помня как съм го държал, но усетих жена ми да ме ръга в ребрата ,чух тихо хихикане отстрани и направих голяма грешка - избърсах го с една салфетка и го върнах във фруктиерата, като го поставих вертикално между две праскови.
..............................
колаж - авторът

Imprimatur secretum, xeritas misterium *


*И да отпечаташ тайната, истината ще е скрита.
............................................
?
колаж - авторът

петък, 5 февруари 2010 г.

Honores mutant mores*


*Славата променя нравите

Това е ...вариация по снимката на "Тъжната риба"(Psychrolutes marcidus) от предната публикация и първият коментар на Gloxy-Floxy , също там.
--------------
Не зная защо пак ме изби на латино-поговорка :)

колаж - авторът

Тъжната риба


Името и е :Psychrolutes marcidus и май наистина има защо да е тъжна – много учени са на мнение, че заради прекомерния риболов в югоизточна Австралия, където тя се среща,скоро може да изчезне.

Живее на дълбочина 800 метра и за това рядко се вижда.
На всичко отгоре ,не става за ядене.
И никой не я лови специално, просто поради интензивният дънен риболов с траулери във водите, където живее Psychrolutes marcidus,често попада в мрежите покрай другия улов
Тъжната риба има нещастието да живее на същата дълбочина като разни вкусни неща - раци и омари.
--------------------------
Интересното е,че все по-често срещам сънародници с такова изражение...Най-вече по пазара и в поликлиниките. Освен това 1:1 прилича на един от бившите ми шефове...липсва и само мръснобялата риза и кривия възел на вратовръзката :))).

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Хубава си МОЯ горо...


... която за нЕкои царе и другари вероятно звучи "Хубава си МОЯ горо, миришеш ми на европейски съд", ....ама кой знае, "гарга на гарга око не вади" , дето се вика, ще ги видим и еропейските гарги...Във всеки случай, ашколсун на жалбовносителя :)

колаж - авторът


$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
И един поздрав :


сряда, 3 февруари 2010 г.

Тиквата и лейките


Идея: От нет-а. Много често срещам израза "кухи лейки" . Употребява се за характеризиране на определен вид жени.Не разбрах точно какъв. ..Тиква е ясно. Може и тиквеник, но е смачкан, или навит, докато в тиквата има нещо фалическо-мачовско.Може да се каже, че е символично подбрана полу -зелена, полу-жълта.Тиква в развитие.
---------------
Мисъл (моя): Точно защото е в развитие на тиквата и трябва редовно и значително поливане .На презрелите поливането даже им е вредно - загниват.Само, че те не го знаят ,разбира се, защото са тикви. По принцип, за тиквата е важна водата, не лейката..В лейката е водата ...важно е да не е пробита.
...........................
За лейките ,обаче металът е от значение.Тук са три основни вида - Поцинкована, Прахово боядисана с тук-там позлатени елементи и Позлатена.
За лейките е важна и кухината - по-голяма кухина = по-голям обем, т.е, повече вода.
За позлатените ,обаче, вероятно не е така, защото по-големия обем води до по-голяма повърхнина, от там до повече злато за позлатяване...За това те се правят по-малки и с тях обикновенно не се поливат тикви, а други, по-малки, но по-ценни работи ...примерно -цветя?!
Да, ама от цветя не става тиквеник.
---------------
Извод(мой) : Някои големи любители на тиквеник ,с много пари си поливат и тиквите с позлатени лейки .
--- --- ---
колаж - авторът

вторник, 2 февруари 2010 г.

Re - поздрав

По молба на Руми66 ,пък и ей, така защо непременно трябва да има повод - една песен за всички и дами и мами и господа и другари и п...енсионери -Далида!




Честито! Хайде на дъгата ....!


Днес също е голям църковен празник - Сретение господне, ама на кой му пука.....
--- --- ---
За това пък има и един друг, по-шик и по ....а бе, по-по-най :)))
И понеже доста от празнуващите са ме плюли в другия блог, че не съм (достатъчно) толерантен ,то тук решх да си поправя грешката...Мисля, че не съм закъснял много, защото те обичат да си поспинкват до късно ...
...
Стига, беееее...-като ,че ли ги чувам да казват :)
За това поздравът е :"Стига бе" в изпълнение на Мариус Куркински..

колаж - авторът





понеделник, 1 февруари 2010 г.

Memento mori


Аз казах:)... Коментарът от вас....

колаж - авторът