петък, 25 март 2011 г.

@легория № 28


i3D - HD
---
Това е поръчково ...Още не съм го представил на "поръчителия" , пущам го първо тук.Поръчител в кавички, защото не е зададено като работа, а просто така...
Наскоро бях чел в един блог ръзсъждения относно може ли да се твори поръчково, независимо пише , рисува "ръчно", или виртуално.
Зависи...трудно се слага граница между чисто изкуство и занаят, както и между еротика и порнография...
Даже си мисля, че чистото изкуство,(не ми се лала сега, сещате се за какво става дума), колкото по "чисто" става, толкова е по-елитарно и дори самодостатъчно..
Консумацията му от снобите е друг момент, най-добрата илюстрация е анекдотът за стара дама в една изложба-разпродажба, дето казала на автора:
- Момче, чух те тия работи ти си ги рисувал...Ето това тук ...Много ми харесват цветовете които си турил, не знам какво си нарисувал и не ме интересува, но ако гарантираш, че няма нищо неприлично, ще го купя (смях).
--
Преди две-три години бях чел изказване на някакъв немски художник, не му помня името, който с няколко свои колеги отворили ателие, и правели поръчкови  картини, в смисъл, че идея, сюжет дори колорит са от клиента, а от тях само изпълнението...Дава сравнение с архитектурата, също изкуство,където основно клиентът споделя изискванията си.
--
Това за архитектурата е така, идваше при нас във фирмата клиента, понякога жена му носи две три списания, а  някои дори проект на техни приятели, реализиран вече (много условно казано, знаете,че българин трудно се съгласява с проект .."Он че ми каже на мене") , като от нас се искаха само малко "козметични" промени да го натикаме в парцела и издадената им виза (смях)..
Не всички бяха такива,разбира се, задаваха си изискванията, ние няколко уточняващи въпроса и...започвахме.
Дааа...един беше дошъл без жена си, но за сметка на това имаше високо мнение за жените...Аз зададох въпрос :"Тая къща ще има ли маза?" Той ме изгледа със съжаление и рече:
- Ще има, разбира се, не знаеш ли лафа - мъж без жена и къща без маза, е.. ги в гъза!
Малеее, лафът не го знаех до тогава, но шефът беше стар ерген...
Беше.Оказа се, че отдавна вече не е...Миналото лято го срещнах, но това е друга тема, прозаична, нали знаете :"Животът е кратък, изкуството вечно".

---
И да е работа тематична до край- честит петък с : 

Tom Jones - Green,Green grass Of Home


------------------------------------------------------------------
илюстрация - авторът
(3ds max & Photoshop)

9 коментара:

  1. От времето, когато човекът е заживял на групи по-големи от 5-6 човека, почти всичко, което прави е поръчково. Тук изключвам, хобитата в свободното време, но изкуството например на 99% е точно такова. Друг е въпроса, че въпреки това, част от него надхвърля доста идеята на поръчката. Моцарт, Молиер, Шекспир, са чудесни примери. Така, че както във всяка работа, всичко зависи от човека, който изпълнява поръчката:).
    Лек петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Поръчвам си Любов! Ама истинска. С главно Л. Озвучена с AC/DC.

    ОтговорИзтриване
  3. Е става и поръчково малко трудничко, но аз не го чуствам"истинско". А и не са ми поръчали де, само на шега. Но като се налага и го умет що:)
    Приятен ден Кръстю!
    Аз си поръчвам също Любов, ама озвучена със Стиви Уондър

    ОтговорИзтриване
  4. Владо,за надхвърлянето на поръчковата идея -да. Дори си мисля, че не е необходимо човек да е Моцарт и Шекспир за да го направи.
    А иначе мисля, че при условие, че интереса клати феса, ако човек по една, или друга причина си е надвил на масрафа, дали в хоби, или в работа, може да бъде по свободен...Тоест не да отхвърли поръчките като идея изобщо, а да избира с кои да се захваща, което, предполагам никой няма да оспори, в сегашно време си е направо лукс!

    ОтговорИзтриване
  5. Блага и Руми, вашите поръчки са лесни като идея, но трудни за изпълнение, но ще се старая :)))
    Лек и весел петък! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, виждам с радост, че си сложил един орган, който напоследък се явава рудиментарен у повечето индивиди - максимум две гънки, едната е за равновесие, другата е следствие най-вероятно от удар с налъм. :)

    Честит петък и на теб! :)

    Блага, тъй като си именничка днес, веднага те озвучавам. Да си жива и здрава! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Точка, благодаря! Органът е поръчков, но нищо...Дано се е вписал в композицията (смях)

    ОтговорИзтриване
  8. Поздрави и весел уикенд!Кръстю:)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Цвети!Нали знаеш, тази дума ме разсмива...започва ли с "уи"...не се знае как ще завърши (смях)

    ОтговорИзтриване