неделя, 7 февруари 2010 г.

За компютрите, децата, играта и душата *


Вчера Руми66 написа един чудесен стих за тъжната пързалка, изоставена от децата в полза на компютърните игри...(А аз от своя страна успях да я обидя с два тъпи коментара ,един в нейния и един в моя блог.Несъзнателно, но неоправдано..понякога не се изразявам достатъчно ясно).
Днес се сетих, че в другия си блог със същото име (линк вляво) , миналата година публикувах една статия* на свещеник Александър Дубинин , отразяваща становището на Православието (и моето ) по дадения въпрос.
Мисля,че тя добре третира въпроса, макар и от тази....нелицеприятна за мнозина гледна точка, и ще е интересна и за тях :)
.............................................
За разлика от статията, колажът е мое дело и ми се иска и двете (статия и колаж) Руми 66 да приеме като коментар към чудесния си стих ...и да не ми се сърди днес, и аз греша...

колаж - авторът







12 коментара:

  1. Аз забравих за вчера Кръстю аз ти ? В името на децата да се усмихнем :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз забравих!И разбрах ,че си добър и чувствителен човек...:)
    А хареса ли ти статията?

    ОтговорИзтриване
  3. Всяко оръдие може да се използва и за добро и за лошо. Възрастните знаят това и са отговорни за децата. Не компюрърът, а родителите са по-виновните.

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм оствяла децата си сами да избират. Забраната е най лошото възпитание което можем да дадем. Лощото е че докато сформира характера им някои печелят за тяхна сметка. Старала съм се преимно със съвети, но това което ни заобикаля е твърде голямо. Надвам се компютъра да не им повлияае твърде много. :) А да кажа и за църквата. Тя не може да се втълпява. Който иска ще си я приеме ей тъй.Както казах насила не става.

    ОтговорИзтриване
  5. Разбира се Владо.
    Но все пак статията третира нещата от по-друг ъгъл:)
    Тя е отправена именно към родителите,за да ги "светне" какво става с отрочето, докато "мирно и кротко" си играе на компютъра...
    А от там нататък - те имат думата.
    И вярвай ми, много родители не си дават сметка.
    За да се чувстваш виновен, трябва имаш преценка на деянието си, нали?!:)

    ОтговорИзтриване
  6. @Руми - И там ,май ни е голямата грешка...
    Ние ги оставяме сами да избират, но ДРУГИ не ги оставят.И най-перверзното е, че най-често ТЕ ни подкокоросват към такава...крайно "свободолюбива" философия..
    Защото им трябват идеални, завършени потребители-консуматори, агресивни, алчни, нагли...като естественно им се внушава ,че те са по-силните, по-способните ,по-добрите :)))
    Тъп,изтъркан номер но сработва!
    А за църквата,насила не става и аз ти казвам
    Но за мен основен житейски принцип е, че е по-важно КАКВО е казаното, от това кой го е казал:)

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да има забрани за децата. Безотговорно би било да ги оставим на самотек.

    ОтговорИзтриване
  8. @frog'n'roll--Да.Аз имах "щастието" да ми се родят двете деца по "онова" време ,а възпитанието им да премине в двете и говоря от опит.
    За мотивираната забрана съм. Така,или или иначе ,пълно щастие няма на този свят и щом живееш в някакъв социум има някакви ограничения, а те са невъзможни без налагане на ограничения и забрани.
    Всичко друго е демагогия и евтини популистки трикове, защото социумът не търпи празноти и както казах горе, ако ние не налагаме контрол- налага го друг, чрез лъжесвобода.
    Въросът е детето да разбере,че не му забраняваме ей,така, да си направим кефа,а за негово добро.
    От ОПИТ зная, че децата и животните са досто по-умни отколкото предполагаме:)
    Прощавай, днес май имам словесно разстройство:))

    ОтговорИзтриване
  9. Много ти е хубаво "разстройството". :)

    А децата, колкото и умнички да си ги имаме, са си деца и за тях удоволствията са преди всичко. Нормално е. Етиката, моралът, отговорностите, самодисциплината, изучаването на междучовешките и обществените отношения няма сами им се налеят в главите - родителите сме за това. И не само да им кажем кое е добро и редно, и да ги прехвърлим на училището, но и да ги контролираме. Всеки от нас е длъжен да си намира начините за това, даже и с пердах, ако се наложи в краен случай. :) Останалото е домашна демагогия и криворазбрана демокрация.

    ОтговорИзтриване
  10. Интересно защо толкова време не се намери един свестен автор да напише "Криво разбраната демокрация", както на времето един написа "Криворазбраната цивилизация"?!:)
    И моят отговор е, че в това мътно време 90% от "ителектуалците" са "Гъзолизци храбри", а на останалите 10 не им се пише ей,така, за нещо,което няма кой да плати.
    Защото който плаща,той поръчва музиката, а у нас знаем кой стил е на мода :))))

    ОтговорИзтриване
  11. Дали ще има полза от подобно четиво? Демокрацията е преди всичко почтеност, самодисциплина, съблюдаване на законите, толерантност и съобразяване с околните, но и изсквания да получаваме същото отношение. Само че трябва да се самовъзпитаме така (понеже няма кой друг) и да го набием в главичките на децата си. Я се сети колко от изброените са добродетели на българската ни демократична действителност. :Р Аз за нея имам друг термин - демократщина.

    Само че разбирането и съчетаването на тези качества не винаги е сполучливо. :) Някои дори изглеждат противоположни, но не е така. Има едни тънкости при дисциплината и толерантността към личното пространство, да речем, които не винаги успяваме да провидим при възпитанието на децата, пък какво остава да очакваме от тях сами да ги разберат, без да контролираме какви ги вършат. :) Нашите задължения не свършват само с облеклото, храната, радостите и глезенето.

    ОтговорИзтриване
  12. В общи линии е така.Трябва най-вече да се изясни,че демокрацията не е нищо повече от ФОРМА на държавно управление ,а не морален коректив и сама по себе си не дефинира етикeта и съдържателността на междуличнистните отношения, че свобода и слобободия не са тъждественни и нормите в обществото се налагат от ДЕМОСА/народа/,т.е, от НАС, по начин ,регламентиран също от нас, а не се спускат някъде "отгоре"/ Впрочем, имам съмнения,че при нас е така, но нямам доказателства/.
    За това да се пише и коментира..Ама не отърва на нЕкои,нали?!
    На държава управлявана от пладнешки хайдуци не отърва.Не от мафия...Колкото и да е странно ,дори при мафията може да се говори за МОРАЛ, защото има уважение към родители и фамилия, докато тук е водеща философията "прееби другарче",защото така било и в природата?!?
    Какво да говорим, когато по телевизора се явява някаква пикла и ми обяснява, че сега СМЕ демокрация и всеки може да прави каквото си иска, как тя е РАЗКРЕПОСТЕНА, а ние сме нетолерантни калпазани...и то го говори сериозно, не в някакво шоу.
    Спирам,защото искам поне в неделя да не излизам от добрия тон..:)))

    ОтговорИзтриване