понеделник, 22 февруари 2010 г.

Плоски екрани


Днес ми мина през ума, че колкото по-плоски стават телевизорите, толкова по-плоски стават и телевизионните програми и зрителите им. Това математично се нарича правопропорционална зависимост.
Но мисля, не е и съвсем "право"...Има нужда от допълнителни уточнения. Броят на телевизиите (не на програмите) намалява ,т.е самостоятелните телевизии се налапват от големите медийни лами.
Броят на телевизионните зрители също намалява , но тук има обратнопропорционална зависимост - стават по-малко ,но "по-плоски".
Производителите на телевизори хич не са плоски обаче и освен ,че са изнесли огромна част от производството си в Китай и наоколо, са се сетили, че бъдещето на телевизорите е в някакъв хибрид между телевизор и компютър с по-изразени интернет "наклонности".
Вече сме свидетели на такива екземпляри.(Да не се впускам в неплатена реклама)
Защото още след едно -две десетилетия ще си отидат и последните ,които пускат и спират компютъра от щепсела.
Даже ако се напъна и погледна още малко по- напред, ми се струва, че ще се стигне до до "мнококанелен" телевизорокомпютър майка, "захранващ" отделните ..хай-тех "шлемофони" (комплект слушалки специални очила-екран и микрофон за чат и скайп) на членовете на фамилията, осигуряващи им независим сеир и сърф.
Така докато бабата изживява втора младост с любовните терзания на героините от латино-турските сериали, дядото също ще се връща в своята, но с филми,чието съдържание може би най оправдава нуждата от персонален шлемофон.
Майката ще следи искренните и безлични изповеди на връстничките си относно голямата минавка, че са обвързали още в (сравнително) крехка възраст съдбите си с такива мързеливи, себични ,похотливи и впиянчени индивиди от противния пол...Почти същите, като този на няколко метра от нея зяпа поредния мач, примлясква и псува некадърните дизайнери на шлемофони, защото като надига бутилката бира си набутва и микрофона в устата.
Отрочето(тата) ще разполагат и с допълнение - игрови джой-стик към шлемофона, който на моменти ще държат за камуфлаж, докато надничат в "дядовия" канал...
.................................................................
илюстрация - авторът


7 коментара:

  1. Оф Кръстю болна тема сякащ имам алергия вече от телевизия. Може да опишеш защо.

    ОтговорИзтриване
  2. Началната мисъл леко подвежда .
    Има и добри телевизии - TTVI.
    При нея няма слабо предаване .

    ОтговорИзтриване
  3. @Руми66 - Е,чак алергия нямам, но нямам и остра нужда :)))

    ОтговорИзтриване
  4. @Valkocompany - Да, разбира се, но май и тук важи баналния лаф, че изключенията потвърждават правилото.Имаше и една ReTV ,но...няма.
    Нали знаеш, търсим "гледаемост" :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Е аз и сега не гледам телевизия, повече от веднъж месечно, но скоро попаднах на прототип на компютър, който даже нямаше екран. Изображението се проектираше в пространството и си беше обемно. За съжаление "плоскостта" на съдържанието не може да се избегне.

    ОтговорИзтриване
  6. Владо,аз на моменти се чудя дали и трябва да се избягва. Май,лошото е,че някои използват тази "плоскост" като проекционна равнина на ...лоши работи и именно това е лошото, а не плоскостта сама по себе си :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Преди някой ден, покрай сделката за bTV, се чу следното: първоначалната искана цена е била около 1 млрд. евро. След направената оценка за рекламния пазар по време на кризата, цената станала 400 000 евро...
    Очевидно е за какво става дума. В такъв случай е безсмислено да се търси каквато и да е друга цел, освен увеличаването на приходите от реклама...
    За мен е трудно да се сетя за по видиотяваща безсмисленост от рекламата, но... тя прави парите в медиите, медиите правят политиката...
    Прекрасна перачница, а ние се полепваме като котлен камък :)))

    ОтговорИзтриване