вторник, 29 юни 2010 г.

Троп*, троп, троп.....


Метонимията е литературен термин, който служи за заместване на едно название с друго название, на една дума с друга дума. Тя служи за „украса" на речта и затова попада в групата на стилистичните фигури - тропите.
* Троп (от гр. tropo - "обръщам, въртя") означава начин на изразяване и представлява похват за промяна значението на думите. (тълк. речник)

-----

Еврокомисията блокира някакво финансиране и цялата европейска преса (и наша) излиза със заглавия "България губи...".

Така функционира езикът, чрез метонимия. Частта обозначава цялото или цялото - частта, формата замества съдържанието и т.н.Затова "гледаме телевизор" докато "пием една чаша", и от "телевизора научаваме", че сме станали "за срам на цяла Европа" и ни "одумва пресата".
Никъде не можем да мръднем без метонимиите и другите тропи, които са не само украшение на речта, а са част от дълбоките механизми за структуриране на мисленето и езика, според съвременните лингвистични теории.
Примерно: "Европа спря "Х“ милиона на България".
На това му се казва синекдоха, вид метонимия, когато цялото подменя частта, или обратното. За някои тази подмяна е изключително удобна, защото подменя няколко виновни с милиони потърпевши.
Всеки път, когато по силата на метонимичното смислово прехвърляне страната е сочена с пръст заради некадърността и гьонсуратлъка на няколко управленци, тези няколко се възползват от метонимията и я доразвиват. И започват приказки за несправедливо ощетяване, набеждаване и оплюване на България.Добре е да имаме елементарна обща култура по лингвистика, за да разпознаваме и отсяваме тези коварни похвати на народните избранници, а защо не и любимци. Да не се умиляваме и възмущаваме за България, а да "затапваме" лъжците и манипулаторите, които я позорят.
Е, няма как да променим заглавията на западната преса, но поне да да прочетем и съдържанието. В текста, а не в заглавието се обясняват причините, посочени са ясно корупцията и организираната престъпност.

Изводът е очевиден: не България и българите, а мафията и корумпираният "елит" изгубиха "Х“ милиона.

Покрай тях губят производителите и вносителите на луксозни коли, яхти, летящи чинии и пр, ,които не са за простосмъртните.И май е по добре те, вместо бюджета, да плащат на лобисти в Брюксел и активно да уговарят еврочиновниците да пуснат следващите милиони, иначе съвсем ще им се скапе българският пазар.
------

"Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овчи кожи, а от вътре са вълци грабители" (Мат. 7:15)
------
И...музика:


----------------------
илюстрация - авторът


9 коментара:

  1. :) Прав си, наборе! Прав си!
    Ама нали се сещаш к'ъв % от „народа“ има достатъчна обща култура за да прочете каквото си написал, и какъв % - да го разбере...
    Забележка: С дружеското обръщение „Прав си, наборе! Прав си!“ не искам да се самоопределя към % на разбиращите :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Наборе,ти ми даде идея!Ше напиша нещо по тая тема.Накратко ще кажа- ти и останалите редовни читатели и коментатори зная,че ще го разберете.А иначе, естествено ще има и разбрали и не!
    Нали помниш ония лаф- "Кой разбрал...разбрал.Кака Пена си вдигна гащите":))))
    Още не съм си изпил кафето и ми тръгна на простотии...

    ОтговорИзтриване
  3. Аз откакто не пуша и кафе не ми се пие, тъй че ми върви 24 часа на простотии :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лошото е, че обикновенно както тръгне, така отива :)

    ОтговорИзтриване
  5. Развигор е уникално име. :D

    ОтговорИзтриване
  6. Bla - То е вятър, бе! Има един лек, пролетен вятър, на неговото име е сложен :)))

    ОтговорИзтриване
  7. По принцип бълг. език е много двусмислен...и е хубаво да се знаят някои неща. Горките чужденци как го учат, не зная, как се ориентират... Развигор е пролетен вятър, който разлиства горите:)Лека вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Zvetanka Shahanska - той е много богат език, но някои умишлено ги правят тия врътки, какво да се прави...наистина ако чуваш по зле , пък и виждаш...нали ?!:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Любим литературен критик си ми! :)))) - заявила съм го вече :)))))

    ОтговорИзтриване