сряда, 30 юни 2010 г.

Мисли за мисленето



Всички сме израсли под влиянието на едно внушение че съществува проверената и доказана истина. И тази истина може само да се повтаря и не подлежи на съмнение, т.е. хората боравят с установени мисловни шаблони, които им създават илюзията, че мислят.

Разбира се, кой луд ще си признае, че е луд. И от всички хора единици са тия, които осъзнават сериозността на проблема. 90% от хората живеят под девиза: "Така правят другите хора - следователно това е правилно" - важното е да не са по-долу от някакво средно ниво. Колко хора се замислят, че такова поведение прилича повече на поведение на машина, на робот или на зомби. Масовата идея, че да подражаваш на преобладаващото мнозинство е гаранция, че постъпваш правилно, изпразва главите на хората от какъвто и да е опит за критична оценка и стремеж за усъвършенстване.

Благодарение на тази умствена леност, действат ефективно рекламата, и политическите внушения.

Естествено, всеки един от нас, в някакъв момент от живота си, излиза извън рамките на установеното или е новатор и творец в професията си, но това съвсем не е достатъчно да влезе в категорията "мислещ човек", защото преобладаващата част от ежедневието му минава по навик, по инерция. Ако хората по-често подлагаха на съмнение общоприетите истини, развитието им щеше да се ускори многократно.

Пример #1-Съвременната медицина

Много малко хора се замислят върху факта, че новите и модерни лечебни методи и лекарства стават все повече и все по-силни, а здравите хора все по-малко. На практика, здравите хора са точно толкова, колкото и мислещите. През вековете се е наложила практиката, тези които лекуват болните, да не са заинтересувани от тяхното излекуване, защото здравия човек не плаща!!!. Тази дълбоко втълпена нагласа, че има специалисти, които много по-добре знаят, какви са нашите проблеми и само те могат да ни освободят от тях, е типичен пример за отсъствието на мислене и показва поведението ни на зомбита. Всеки може да си представи или да наблюдава, колко много хора посягат ежедневно към лекарствата - това признак на мислене ли е? Забележете, двигателят, който създава новите лекарства, не е тяхната ефективност, т.е. здравето на човека, а печалбата, която носят. Т.е. новото и модерно (разбирай носещо печалби) лекарството трябва да отговаря на две основни изисквания: да носи бързо, но краткотрайно облекчение и да има колкото се може по-малко вредни ефекти, за да е колкото се може по-дълго време печелившо. Много действително ефективни лекарства изчезнаха от аптеките, защото не отговарят на обезателното условие да носят печалби. Други нови и стари, но действително ефективни лечебни методи, не могат да намерят своето място отново по същата причина - отсъствието на мислене и търсенето на гарантираната истина. Забележете, само при рекламите всичко е гарантирано. Да рекламираш лекарства е толкова престъпно, колкото да рекламираш цигари, алкохол и наркотици - внушението за съществуването на вълшебното хапче обезсмисля природосъобразния живот. На тази маркетингова политика се подчинява една огромна в световен мащаб индустрия, чиито годишни печалби надвишават 700 милиарда долара - как може да има здрави хора, учудващо е, че все още има живи хора. Обърнете внимание, че аптеките по улиците са повече от хранителните магазини. Това нищо ли не ви говори, но нали трябва да се мисли и то в разрез с общоприетото… Допускате ли, че ако хората се замисляха по тези въпроси, всичко това (и още много друго), ще е реалност?

Пример #2- Диктатурата на капитала.

Наблюдавайте и опитайте да осъзнаете какво е влиянието на парите върху поведението на хората. Колко са тези, които са действително безразлични към парите и материалните блага. Много хора все още си спомнят, как комунистическата партия ни промиваше мозъците.Тогава мантрата бе „Диктатура на пролетариата“ .А нима сега парите не владеят по същия начин съзнанието на хората от целия свят, и за осъществяването на това зомбиране не работят ли с пълна пара медии, политици, изобщо цялата интелигенция на повикване, както я наричам аз.. Нима хората не са едни машинки за печелене на пари?! Колко хора смятат, че смисълът на живота им се определя от парите? Колко духовно ориентирани хора смятат, че парите са най-важното нещо (или почти)?

Когато един човек излезе от привичното, от установените правила, той не знае какво да прави и блокира също като компютър, попаднал в ситуация, която не е предвидена в програмата. Такъв човек се чувства нещастен в този момент, онеправдан. Има хора, които по силата на служебните си задължения, са длъжни да намират решения в такива извънредни ситуации. Но колко са истински мислещите хора, които търсят и намират нестандартни решения постоянно. Преобладаващото мнозинство попаднали в такава ситуация, търсят някой друг да им реши проблема .И желаещите не закъсняват. Натискат се да ни „оправят“ в съкратени срокове...

Когато един влак излезе от релсите, се смята за катастрофа. Колко пъти сме имали усещането за катастрофа, когато не знаем как да постъпим и различните съвети за решаване на проблема никак не ни удовлетворяват по най-различни причини?!

Музикален фон : Pink Floyd -* Money * - Original Video 1974


--------------------------
колаж - авторът



12 коментара:

  1. По първа точка изпадаш в ситуацията, която критикуваш. Това ,че днес се диагностицират и лекуват повече болести и повече хора имат достъп до лекарски грижи не значи, че болните се увеличават:)

    ОтговорИзтриване
  2. Владо, аз пък мисля, че ти изпадаш в ситуацията, описана в увода.
    Едно е напредването на науката и лечението на смятани за нелечими болести, друго е състоянието - "ни здрав-ни болен", тъпчещ се за щяло и нещяло с лекарства...или ваксиниращ се за пилешки, свински и пр. дивотии...
    С малки суми, но редовно ,там е келепира, или капка по капка вир(милиарди) става ...:)))
    Да оставим и другия въпрос, ако ти и аз имаме достъп до нещо, следва ли, че всички го имат ..но то е извън темата..

    ОтговорИзтриване
  3. И още нещо, това, че човек е дълго време жив, не значи, че е здрав..нали мъртвият не си купува лекарства :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Днес си много сериозен (още не си пил сутрешното кафе, за хумор). Но си абсолютно прав - така се "мисли", така се печели, а хората станаха машини за печелене на пари. Май всичко се оказа пари в този век. Мислещите попадат в графа "различни от масата", т.е. не в нормата. Днес е важно да си хитър, а не умен (умните са идейни и отговрни, а хитрите - печеливши). Пак стигнахме до парите, като най-висока ценност. Омагьосан кръг, от който няма излизане.

    ОтговорИзтриване
  5. Lana, защо, весел съм, просто от време на време ми се срува, че трябва и такива материали, нали иначе ще се изтъркам на една тема :))
    Това не е тематичен блог,все пак.
    Е,като ме избие съвсем на простотия, ще стане по-весело :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Отдавна мисля това, което си споделил. Иска ми се да вярвам, че хората, които са на това мнение, са повече от един процент.
    Но... дори и всички рибки в аквариума да осъзнават абсурдността на стериотипната си система:
    кислород - колкото е капацитетът на помпата,
    пространство - между стъклените стени,
    храна - колкото, каквато и когато даде "биг брадър",
    екология - псевдоекология...,
    какво биха могли да направят?

    Мисля, за да е свободен човек, трябва да напусне аквариума. :) Не случайно много духовни учения са свързани с отшелничество, с аскетизъм... Така или иначе - с пътя към Бога.
    Групово "спасение" не мога да си представя.

    Още един пример - всички знаят, че политиците са лъжци, но им вярват. Затова и люпилнята за политици бачка с пълен капацитет. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами и аз Пламене това мисля...Каквото има да става ще стане и в нашите възможности е да направим само малко по-поносимо това ни временно пребиваване тук...и това ,което ни е по силите за спасение на душите..."Тук" е условно, зашото докато сме тук не ни е дадено да знаем какво е "Там".
    Ами то шеговито казано, всички ритат срещу брака, но се женят..независимо с подпис и ресторант,или без...Е, да ,не всички, както и не всички вярваме на политиците, но какво от това ?! ..:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Напълно съм съгласна и с медицината и парите. Но живеем в такъв свят, и след като се избират последователно все един и същ тип политици, не виждам какво може да се направи. Скоро четох един коментар-"ах, колко вярвах на хората от това правителство като ги избирах, а сега излъгаха надеждите ми?!?" Ама, чакай малко, като как така повярва изобщо???

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, не знам под какви внушения си израсъл, но когато се говори за истината не е лошо да се прочете „Материализъм и емпириокритицизъм“ на Ленин. Дообре е да се запознаем и с това, което са написали философите преди него, и така ще добием представа за относителната и абсолютната истина. Това няма особено значение за ежедневието на голяма част от хората, но ако позволиш да перефразирам: знанието ще спаси света...
    Що се отнася до шаблонното мислене, това е много интересен въпрос. То е въпрос на оцеляване. То е в основата на всяка религия, а по-късно и идеология. Алгоритъмът е ясен: когато стане нещо, ти правиш точно това, щото иначе гръм ще те удари или ще ти изсъхнат топките. Наложително за управлението на големи групи от хора е да ги накараш да действат по определен, предварително известен начин. Ако не можеш, ще се намери друг, който може и теб (условно казано) ще те отсвирят като магистралка.
    През последните години се убеждавам в една много интересна зависимост. Всеобщо е мнението, че „американския начин на живот“, „западната демокрация“ и т.н. са носители на прогресивното, нешаблонно мислене, на индивидуализма, на свободата на личността. Да, ама не!, както казваше Бочаров. Оказва се, че това е добре отработена пропагандна щампа. Човекът, израснал на Запад и особено в САЩ, е купчина шаблони, от които не може да избяга. Рекламата му казва какво да яде, да облича, как да обзаведе дома си и какъв да е той. Порно-филмите му помагат да се оправи с чукането. Правиш едно, после две и т.н., като всеки научава своята роля и... резултата е предизвестен... Така, чрез телевизията основно, но и чрез всички останали медии е установено пълно подчинение на материала. Това не е постигано от никоя религия или идеология до сега.
    Противно на общоприетото мнение, хората живели при т.нар. „комунизъм“ сме много повече индивидуални личности, със свое мнение и разбиране. Причината е в това, че западната пропаганда си вършеше много по-добре работата от нашата. На второ място „западната демокрация“ се основаваше и се основава в най-голяма степен на свободния пазар, парите и конкуренцията и при тези правила на играта мърдане няма. Няма фантазии, няма мечти. Не може през работно време да седнеш с приятели на чашка или да се усамотите някъде с колежка. Колкото повече работиш и на колкото повече работни места го правиш толкова по-добър гражданин те „водят“. Ставаш машинка за работа и потребление, която осигурява нормалния живот на няколко процента от населението. Много е важно внушението, че всеки може да постигне това и т.н., и т.н.
    Разбира се, тези проблеми не са толкова прости, но за нуждите на един коментар аргументите са достатъчни. Още повече, трябва да се има пред вид и интелигентността на хората, които четат тук.
    В крайна сметка бих повторил един древен съвет: човеко, внимавай какво си пожелаваш!

    ОтговорИзтриване
  10. Zvetanka Shahanska - Какво да правим ли...Мисля, че колкото и да е банално ако всеки се старае сам за за себе си да спазва Десете Божи заповеди, светът ще е е едно доста по-добро място за живеене. Зная, обаче ,че 100/100 е невъзможно и ако се впусна в разсъждения защо?-ето ти друга тнема :(

    ОтговорИзтриване
  11. Наборе, благодаря ти за обширния и много ценен коментар, който мисля, че е едно прекрасно допълнение и защо не доуточнение на повдигнатите въпроси. Само не зная защо си правиш извода ,че се прехласвам по т.нар "американски живот", но може би просто оставам с такова впечатление.
    Чел съм ,разбира се и работи от преди Ленин, а колкото и да е странно и ОТ Ленин, с което малцина могат да се похвалят...както ти е известно :)))
    А за интелигентноста на читателите ,които четат тук, както ти е известно мога само да гадая. .Интернет- голям, хора всякакви.
    Но както и преди ти казах, се радвам, че тези, които РЕДОВНО четете и коментирате тук сте на нужното, а защо не и на по-високо ниво!
    То си личи и от коментарите...Помисли малко,самият факт, че си си размърдал мислилото и си написал коментар, който спокойно може да е една отделна статия малко ли е.
    Има и друго ,ако един човек е 100/100 съгласен с мен, без никакви резерви не е ли той най-добрата илюстрация за увода ми?! :)))))

    ОтговорИзтриване
  12. Наборе, и аз ти благодаря, че оценяваш качествата на коментара ми :)
    Въобще не си правя извода, че се прехласваш по американският начин на живот. Не знам защо си останал с такова впечатление. Целта на толкоз много писане беше (то щом трябва да се обясява май не съм я постигнал, но...), израз на несъгласието ми, че ние сме израсли и сме направени на калъпчета в по-голяма степен от нашите „западни“ наборчета :). Мисля, че е точно обратното. Калъпите са там. Тук сме дяволите :)))
    Челите Ленин „комунисти“ са сравними с челите библията християни - горе-долу 1/10 000 :), което не пречи на техните лидери да манипулират хората. За това, според мен, хората трябва да знаят, а не да вярват. Когато вярваш в Бог или в комунизма, ставаш проводник и изпълнител на чужда воля. Когато си прочел и знаеш, можеш да мислиш и действаш самостоятелно.
    Исках да подчертая, че „истината“ е философско понятие, с което трябва да се борави по-внимателно, поне от хора като нас, които сме чели повечко...
    Разбира се, че имам пред вид редовните читатели! Въпреки това, никой читател не бива да се подценява :)

    ОтговорИзтриване