сряда, 29 декември 2010 г.

В една Г-образна кухня,

в края на Европа, в края на ХХ век...
---
Интересна работа се получава - какво нещо е навика, или наборът от навици, работещ като стереотип на поведение?!
Както многократно с радост и известна гордост съм споменавал, че работя вкъщи, без началник и работно време, в същото време сам си поставям свои правила и изисквания :)
Да не се впускам в подробности относно работата ми - ето един пример с блогодейноста ми :
Внушил съм си, че трябва да "пуксам" всеки ден по едно нещо и то рано сутрин! Така, че картинките, които правя обикновенно в късния следобед, или преди лягане отлежават до сутринта!  Редовните ми посетители вероятно са забелязали, че това го спазвам доста стриктно и изключенията са предимно от технически характер...
---
Както сте забелязали още - в нет-а има доста ръководства относно създаване и поддържане на блогове, както и рецепти за списването им... Някои наистина са доста полезни и дори необходими за начало, но тук ще се хвана за думата "пръдна"... Преди време бях чел статия от един колега-блогър с подобни съвети, (не помня адреса, нямам го и отбелязан, беше в началото на дейноста ми, когато нямах навика да маркирам адреси) където между другото се казваше:(цитирам по памет) ".... трябва да наблягате на концептуални(?), актуални и масово-обществено-интересни теми. Хората не ги интересува как си се карал с колега на работа, какво си ял, къде си спал и как си пърдял..."
Не съм много съгласен с него нацяло, но не зная и какви хора има предвид... Да не би да ни има и нас,като комунистите според др. Сталин "от друго тесто хора", защото няма как да обясним иначе интереса на хората към "Биг брадър", например :)
--
Пак ще "навържа" работите - вероятно си спомняте, а някои може би и живеят в панелен апартамент с "Г" орбазна кухня, тая, дето "прегръща" санитарния възел (баня + тоалетна). Преградната стена, на която обикновенно е лепната мивката в кухнята е 6,5см дебела от армиран бетон...
В ъгъла обикновено има кухненски ъгъл с маса...
На такава маса в такава кухня вечеряли, впрочем, още били на аперитива един мой колега, баща му, старият му дядо, който за първи път почти насила довели от село с Москвича на гости да види как са устроени с апартамент, а чичо му бил в тоалетната, откъдето "пуснал два бързи откоса" като Калашник според колегата ми, последвани от въздишка на облекчение.
-Ай, сиктир, бе!! Тоя още малко и ще ми се изсере в чинията! Да ви таковам и апартамента и свинщината! Куче, като куче ще отиде на края на двора и ще го зарови след туй, вие хора ли сте, или прасета?!! -извикал дядо му , хвърлил вилицата и скочил, като за малко не обърнал талашитената масичка (Знаете как се скачка от такъв кухненски ъгъл) и излязал да пуши на терасата.
Някъде бях чел статистика, че около 60  /100 от тоалетните ни били на двора , за което имаме много забележки от "Европа"... Същата Европа, тънеща в средновековието в мръсотии и боклуци, от какво мислите са тези чумни и холерни епидемии, затрили почти половината и население?!
Да ме прощават любителите на "правата линия" в историята и прогреса, но тази линия на моменти(от по няколко века) заобикаля някои места и докато канализацията е била нещо нормално в Рим, че дори и в нашият Преслав - 9-14 век- с открити около 20 бани(!!!) (частни, манастирски и обществени) , то Лондон за първи път е видял канализация в 1865 г, когато преди това Парламентът(1858г) спрял работа поради голямата воня от Темза! Подробности за това, а и не само -Тук.

---
Дааа, така е, приливи и отливи - те дръпнаха напред, благодарение на това, че изскочиха от вмирасаната си дупка, известна като Западна Европа, метнаха се на кораби, налапаха 2/3 от "новия" свят, а ние поради много царе наведнъж, а и не без външна помощ, попаднахме под "Османско присъствие"... И  сега закачливо и назидателно ни размахват пръст(и други работи) , но - както е казано - голяма хапка лапни, голяма дума не казвай !
"Къде е текло пак ще тече",  е казано още, тъй, че с това нашествие от изток, нищо чудно "Европата" отново да се обърне на ароматна дестинация, няма и да е ново под слънцето, навремето те в качеството си на варвари досъсипаха Римската империя, а ние  (нас няма да ни има, поне в този вид, разбира се, под ние разбирам тия, които някак си ще останат тук) да дръпнем отново напред...
--
PS - Що се касае за сега, аз не съм привърженик нито на дворските тоалетни, нито на Г-образните,панелни кухни.
(3+3+3) х 6 = 54 кв. м - 14 години и аз живях в такъв, с една жена, две деца (големи и разнополови), един териер, шест хамстера и 12 гупи (рибки).
Живко, това е донякъде и отговор на твоя въпрос, ако си спомняш, за евротоалетната :)
И на края, но не последно - нищо против западно, източно и пр европейци, но като кажем А, трябва да кажем и Б, тоя националнихилизъм, умишлено и вероятно небезвъзмездно подклаждан от разни мекерета, пишманинтелигенти на повикване, е най-пагубното в моменти и състояния като тук и сега! Не може да очакваш другите да ти повярват, като сам не си вярваш!
---
Поздрав по никое време с едно изпълнение на един от най-добрите в бранша: 
Jimi Hendrix - Hey Joe


---------------------------
илюстрация - авторът
(Archi CAD + Photoshop)

16 коментара:

  1. Ами за А и Б е така, но напоследък все си мисля,че това положение ни харесва. За да постигнем нещо, трябва да го искаме и да вложим нещо. Хубаво, да си припомняме историята и да търсим външни причини, ама всичко си идва от нас. Дори и Г кухнята:(

    ОтговорИзтриване
  2. А,не така Влади.Не от нас.От безпаричието идва.Имаш ли парички-всеки знае как да направи не едно,а хиляди хубави неща.
    РР:Има една такава книга:"Скитник броди по света"А.Гуляшки.В нея автора твърди,че третия кръстоносен поход е организиран и воден от Българин.Базира се на исторически документи,които Ватикана все още не публикува.Създавали сме историята на Запада.Тотава Ние сме учили "рицарите"какво е баня и за какво се ползва.
    Магъосник pinokio

    ОтговорИзтриване
  3. По принцип и с двама ви съм съгласен, но, Владо, мотивацията е много важен момент! Може ли да очакваш от едно дете примерно нещо градивно, ако непрекъснато му набиваш в главата -"Ти си некадърник, калпазанин, същия като баща си, крадлив, курварин и пр"?!
    И мисля, че историята, която се изучава в училище няма много общо с горе-долу истинската :(
    И това не е хубаво!
    Анонимен, не е само от паричките, до голяма степен си е и от нас, но основната контра е този курткапан, наречен представителна демокрация, който досега не беше експериментиран в посттоталитарна среда и се оказ, че особено в нашенски условия лъсна в цялата нелепост, в цялата си същност - рай за простаци, пердета, и мошенници, но това е друга тема

    ОтговорИзтриване
  4. Има ли друго нещо, което така загрозява хубавите ни градове, от огромните панелени комплекси с изпадала мазилка, разбити тераси и хлебарки по стълбищата. Виждала съм и по други държави от бившия Соц, но нашите са уникално грозни - и отвътре, и отвън :(

    Междувпрочем, доказано е, че тоалетните с клекало са много по-хигиенични (и са препоръчителни за обществени места) от тоалетните чинии, на които сядат с извинение всякакви задници. Разбира се не говоря за селските изкопани дупки в земята, с две тухли отстрани :)

    ОтговорИзтриване
  5. Наборе, много неща зависят от камбанарията, от която оглеждаш света. Роден съм в Банишора, но от 6 годишен живях в къщата, която дядо ми и баща ми построили. Ако си минавал през тези софийски квартали през 70-те години, знаеш какво представляваха. Схлупени кошари, колци измазани с глина, някои още от средата на XIX век. Те много приличаха на днешните цигански квартали - пристройки, пристройчици, стаички и във всяко помещение живеха по два-три поколения. Надстройки нямаше, щото и основи нямаха. Тоалетните бяха само външни, включително и чешмите. Зиме, лете, на студ, на мраз, там се переше, там се сереше... Между другото, когато дядо ми построил къщата в началото на 30-те години на миналия век, станал обект на подигрваки от комшиите. Сочели го с пръст и подмятали: „Уу, виж Митре (Димитър) си сложи клозето у къщата! Луд човек!“.
    Същите тези хора, когато получиха апартаменти в новите блокове, построени на мястото на техните кошари, се почувстваха като в дворци. Топло, светло и мухите не хапят... Ама, че тоалетната била до кухнята? Ама, че като си легнеш вечер чуваш как съседите се онождат два-три етажа по-нагоре? Голема работа! Те бяха свикнали в своите къщурки на подобни „страсти“...
    Та това си мисля, а и ти го знаеш по-добре от мен, че архитектурата възпитава, налага цивилизованост, изисква по-високо обществено съзнание... Въпреки това, много неща зависят и от базата (не по Маркс) на индивида. Иначе народонаселението нямаше да изхвърля боклуците през остъкления балкон, докато си пие ракията...

    ОтговорИзтриване
  6. Aquawoman, така е и има някакво обяснение - Огромният процент от панелките са собственост на гражданите - преди бяха ведомствени (на предприятия),които после ги разпродадоха на обитателите им, още по соц-време, докато в другите соц страни са на общините предимно, или държавни,обитателите им са под наем, като санирането се прави от общината и се приспада от наема, или както е решено на място
    При нас - хем собственици, хем фукари, реално такива останаха в панелките Мизерните им заплати не стигат за сметки - ток и вода, камо ли да отделят за саниране :(
    --
    А за тоалетните - освен от хигиенични, то и от чисто анатомична гледна точка позата "клек" е много по-удобна за изхождане, вярвам, че си го представяш, да не изпадам в детайли (смях)

    ОтговорИзтриване
  7. Наборе, писах, писах ама нещо се прееба и великите ми мисли отлетяха в небетието. След като се напсувах, ще бъда значително по-кратък.
    По-добре от мен знаеш, че архитектурата възпитава, създава цивилизованост, променя общественото съзнание т.н. Така е, но когато кенефа ти е бил винаги на двора, а мивката до него факта, че кухнята с чешмата е до тоалетната е само извор на удобство и задоволство. Не може да те смути, че всички от „блока“ чуват как се онождат съседите на петия етаж, когато си живял с още две поколения в едно стайче два на три... Не може да не си хвърлиш найлончето с боклуците през остъкления балкон, докато си пиеш ракията...
    Ние сега сме там, където са били лондончани преди 160 години. Да не губим надежда. През 2170 година България ще бъде друга! Ще бъде... ако я има.

    ОтговорИзтриване
  8. Всеки сам решава как да води блога си и какво да публикува в него.Никой не може да ти даде направление в тази посока.На мен ми харесва какво пишеш и затова съм един от 117-те блогъри,които не пропускат ден без да се отбият при теб.За съжаление не си спомням какво те питах за евротоалетната,нещо май със символите беше,но е истина,че все още си личи белега на една противоречива(от различни гледни точки)система на управление преди събитията на така наречените демократични промени.Назад сме,Кръстю,много ,много назад във всяко едно естество!Това за дядото от село е нарицателен пример!То в България дори и физиологичната нужда не можеш да си свършиш без някой да разбере(сълзи,не смях)!Бих искал да напиша още нещо,но "откраднах" малко работно време.Как искам някой ден и аз като теб да си бъда началник(смях).Приятни часове до края на деня:)

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, разбрал си какво се е въртяло в главата ми :)
    За възпитанието на архитектурата е дълга тема Един пример - аз, жена ми и сина ми сме родени на село с тоалетни в двора В града отидохме когато синът сттана на 4 г в гарсониера Две години след това ни разшириха в такъв, като на картинката горе -с Г-образна кухня и ние от радост направихме дъщерята :)))Но като поотраснаха, през ваканциите винаги бяха при бабите и дядовците, като редуваха двете села , докато станаха осми клас - след това не искаха на село-градът беше по интересен :)))
    Снаха ми е родена в панелка, никога не е живяла на село, няма и живи роднини там
    Просто виждам кой как реагира в отделни случаи
    Атвоята е по-особена- по-голям ежедневен контраст - срещу 4 ст и половин час си можел по няколко пъти на ден да бъдеш в центъра на столицата :)

    ОтговорИзтриване
  10. Наборе, извинявай за спама! Първият коментар, заради който псувах, някак се е появил. Е, добре че поне горе-долу написаното е в една посока и не съм загубил съвсем мисълта си :)))
    А ЦУМ беше на 20 минути от къщи пеша :)

    ОтговорИзтриване
  11. Живко, да за блога е така, а и не само за блога:))
    Имах предвид , че беше попитал как виждам България аз , във връзка с ония чех, дето ни беше изтипосал като турска тоалетна :)
    А за това, че сме назад- може и да се окаже добре в някои отношения и в някои ситуации:)
    Помниш ли ония стих :
    Първите паднаха в кърви,
    последните станаха първи
    ---
    Да бъдеш като мен началник, мисля с твоя занаят ще ти е по-трудно, кабинет вкъщи,оборудване, ако си на село - каква рехабилитация ?:))
    На мен ми трябва един по-як компютър, две лицензирани програми и това е ! А интернет вече има и по селата :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Наборе, не е спам, дълго е за писане, но общо взето в някои отношения възраста и преживяното са голям фактор!
    Някой младеж не би разбрал, по-точно усетил това, което ми е в главата, някои работи трябва да се преживеят, логиката и четенето не са достатъчни :(

    ОтговорИзтриване
  13. Кабинет в града,разбира се:)Селото за почивка:)Да ти кажа,сериозно обмислям да си работя само на частния сектор,защото в социалният дом заплатата е символична,а все от нещо трябва да се живее.Така сам ще определям дните в които да работя и по колко процедури ще правя.За интернета на село,реших този проблем с VMC USB стик от M-tel и скоростта е добра.Приятна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  14. Живко- тогава ти пожелавам много клиенти, или пациенти- не зная как е по-правилно :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Пациенти:)Дано никога не ти се наложи да стигаш до услугите на рехабилитатор или кинезитерапевт:)),но ако се наложи,ние сме специалистите,които биха те вдигнали на крака:)

    ОтговорИзтриване
  16. "Клиентите" са за "масажистките" в стриптийз баровете,публичните домове скрити зад абревеатурата "Салон за красота" и онези,които правят САМО еротични масажи:)

    ОтговорИзтриване