събота, 10 юли 2010 г.

НаУката !


Много се пънат някои ,като спорим за нещо - науката,та науката.Друг е въпросът ,какво общо имат те с науката..като един отворен в другият ми блог, дето не можа да ми обясни какво точно е твърдял Галилей на времето, не можа да ме убеди, че Нютон е голям писател, а на края се оказа, че не знае и какво е квадратно уравнение, но това не му пречеше да повтаря науката, науката, като талибан -Аллах е велик!.
Осъзнават ли, че и съвременната наука е религия по своята същност. Тя е неин образ и подобие - науката също се основава на закони и канони, както и религията,
Някой си е направил труда да анализира статистиката и е забелязал, че 80% от значимите научни открития са направени от хора непрофесионалисти.
Излиза, че откритията направени от професионалистите са повече случайни, а не като резултат от това, че им е задължение и получават пари за това.
И за това си има причина. Преобладаващата част от учените са били отличници в образованието, следователно са били най-добрите в заучаването на старите истини. А доброто заучаване на законите и каноните е гаранция, че няма да се опълчат срещу тях - и това е най-голямата бариера, която ограничава изключително много производителността им, колкото и нелепо да звучи тая дума във връзка с наука.
Защото, за да откриеш нещо ново, трябва да се усъмниш в нещо старо, но "програмирането" от страна на образователната система пречи да се преодолее това препятствие.
---
Е, тук там има изключения, колкото да потвърдят правилото – превъзмогнали себе си отличници, но това 80 %, дори и да не е точно е много красноречиво...Впрочем ,въртят ми се из главата много примери , но умишлено няма да ги напиша ,ще оставя и вие да се понапънете, защото така ми е кеф..
Ще цитирам и една поговорка, която не помня със сигурност от къде е и за това няма да посочвам източник : „Всички знаят, че нещо не става, идва някой, който не знае това и го прави „
---
Тук разбира се не визирам чалгаджиите в науката, които работят на принципа на оня благодарен циганин, дето рекъл :"Докторе кажи какво уиски пиеш, да ти направим десетина бутилки..." Защото много са напоследък от тоя модел...
Преди бях споменал -интелектуалци на повикване, сега допълвам ,учени на повиквяне :)
--------------------------
музикален фон - Адриано : "Искам да зная"


-------------------------------------
колаж - авторът

14 коментара:

  1. А тия чувалчета кво правят там?

    ОтговорИзтриване
  2. Днес стигнах до следния извод:

    Животът е експеримент, а аз съм поредният несполучлив опит.

    Единственото съмнение, което изпитвам е, че тази мисъл може да съм я прочел някъде :)

    ОтговорИзтриване
  3. Емо,не съм я чел, но дай по-весело :)
    Аз бях чел, че неуспешният опит също е полезен. Показва, че така не става. Пък и откъде ти знаеш, че си неуспешен?! Нали друг провежда експеримента.
    Както и да е...Нали ти казах снощи -ние да правим каквото мислим, че трябва пък....:)
    Весел почивен ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Като казваш "весело", я да те питам, този уред, който чичката го държи с лявата си ръка, от професионалист ли е открит или от аматьор? :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Кръстю,
    не вярвам да е случайна тая вълна дето сме я надигнали в хор :)))))))

    лекинко ме притеснява само, да не ни погнат като Веско Маринов и Лили Иванова :))))) все се самозаблуждавам, че не е от ЕГН - то, ама както ти мъдро се изрази в блога на Пламката: "Всичко с времето си и съразмерно"... та няма как "осенилите" ни прозрения да не са ни свързани с годинките мъкнат товар на гърба :)
    Ето, аз тук и тук,
    съм се посмяла по въпроса, колко е забавно когато човек се вземе несериозно.

    Поздрави друже!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако примем, че е реплика на игления вибратор за бетонови елементи - от аматьор-механик.:))
    Но тук е ...алегория :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Светла Ненова - И аз не вярвам на случайностите, ама не ми пука.Свикнал съм .
    Пък за възраста -има една турса поговорка :"Никога не е късно да станеш за резил" :)))
    Благодаря за линковете..

    ОтговорИзтриване
  8. Светле, мен ако ме погват, искам да е като Лили Иванова. Не ща като Веско! :)))
    Прощавай за спама, Кръстю, ама днес ми е едно весело и антинаучно. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пламен Бочев - това да се чува, че ни е весело. А аз от спам не се оплаквам. Не зная от къде са ми видяли адреса, но в пощата намерих реклама-предложения да ми удължат кура. Отговорих им, че на село орехът изсъхна и няма какво да бруся :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Щом не ти пука от спама (макар че освен орехи има и сливи), ще свържа този ти пост за аматьорската същност на науката с един твой предишен, за парите:Цък! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Не се бях замислял по този въпрос, но има логика. Ще перефразирам-"Науката опият за народа" :D

    ОтговорИзтриване
  12. Kal4o - една жена викала на мъжа си:
    - Недей псувай приятеля на дъщеря си, той е културно момче, научен работник.
    - Може да е научен, ама аз ще го отуча! -викал дъртият :)))
    А иначе - сериозно казано има наука и наУка :(

    ОтговорИзтриване