сряда, 14 юли 2010 г.

Екзистенциалният слон...пардон, вакуум


Екзистенциалният вакуум е широко разпространено явление в наши дни.
Като добавка към това човек претърпява и друга загуба: традициите, служещи като опора на неговото поведение, сега бързо се рушат. Никакъв инстинкт не му говори какво трябва да прави, никаква традиция не му подсказва какво трябва да прави, по-скоро той не знае какво ИСКА да прави. Все повече и повече той започва да се ръководи от онова, което го карат другите да прави, във все по-голяма степен става жертва на конформизма.


Екзистенциалният вакуум се проявява основно в състояние на скука. Сега повече от всякога е разбираем Шопенхауер, когато казва:
Човечеството вероятно е обречено вечно да се колебае между двете крайности – нуждата и скуката.
Да се замислим за “неделните неврози” – този тип депресии, който обхваща мнозина при осъзнаването на недостига на съдържание в собствения живот. Немалко случаи на самоубийства може да се обяснят с екзистенциалния вакуум. Такива широко разпространени явления като алкохолизъм или юношеска престъпност ще са непонятни, докато не открием екзистенциалния вакуум, който лежи в тяхната основа. Това е справедливо и по отношение на престъпниците, и по отношение на кризата на възрастните хора.


Освен това съществуват различни скрити форми и лъжливи прояви, зад които се открива екзестенциалният вакуум. Понякога фрустрираната потребност в смисъла на живота се компенсира със стремежа към власт, включително най-примитивната форма на волята за власт – желанието за пари. В други случаи мястото на фрустрираната потребност в смисъла на живота заема стремежът към удоволствие. Екзестенциалната фрустрация затова често води до сексуална компенсация. В такива случаи ние наблюдаваме силно сексуално влечение, покълнало на почвата на екзистенциалния вакуум.
---
Ползвана литература: "Смисълът в живота. Увод в логотерапията"- Виктор Франкъл
---
Виц -илюстратор : Един слон пасял и скучаел...Погледът му се реел в небесната шир. Видял някакво пъстро птиченце да лети волно и безцелно.
-Птиченце, можеж ли така летейки да ми влезеш в хобота и да ми излезеш през гъза? - отегчено попитал той.
Птичето дори не отговорило.Бързо и весело се шмугнало в хобота, преминало през ...историите му и изскочило като тапа от задника му
-Ах! Страшен кеф !!! -изревал слонът – Хайде пак!
Птиченцето повтрило номера
-Кеф!Кеф и щастие!- ревял слонът и подскачал от възторг, така, че разбудил всички наоколо.
В един момент, при поредното "турне" на птичето, слонът си лепнал хобота на дупката и изкрещял :
-Безкраен кефффф!!!
---
Впрочем, това е бил някакъв посредствен , анално зависим слон с бедна фантазия...
Има и слонове, които са си осмислили живота с изкуство и правят картинки като мен...даже ако ги умножим с коефициент за работа с хобот ...ще дръпнат доста напред.
Вижте сами...осем минути ще минат неусетно.


------------------------
илюстрация - авторът


12 коментара:

  1. Хаххахахахахахаххах.....Е, не! Покрай този виц, си забравих и екзестенциалната мисъл, и фрустрацията , и всичко. Иисках да ти напиша нещо сериозно, но не мога, извини. Сълзи от очите имам от смях. Ти си виновен, Кръстю!:))))) По-късно ще се "върна " да си изкажа мнението, но сега просто ще продължа с това:- хахахахахахха;)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро, Иди:)
    Винаги има време да бъдем сериозни фрустраци :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Добро да е!:))) Слончето рисува великолепно. Явно то не страда от фрустриране на личността:) Никога не съм била съгласна,че ресигнацията е типично женско състояние, но тази сутрин се прояви в мен, четейки те;)) Имам предвид , веселата част:) Извини, но нещо не ми се отдава да съм сериозна. :) Надявам се да не ми се сърдиш;))

    ОтговорИзтриване
  4. Ама как ще се сърдя, Иди..Да направя весел човек, пък дори и жена, първа радост е за мене...Да ни правят сериозни има много кандидати :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Под масата можеш да се подслониш, но под слона не можеш да се подмасиш :D :D

    ОтговорИзтриване
  6. Kal4o, това е много дзен! Хареса ми :))))

    ОтговорИзтриване
  7. В тази 35 градусова жега, направо ме разсмяхте всички:)))По повод писаното от теб, Кръстю, ми дойде една мисъл на Тери Пратчет "Хората правят живота толкова интересен. Представяш ли си, че във Вселена пълна с толкова чудеса, те успели да измислят СКУКАТА? Удивително!"

    ОтговорИзтриване
  8. Zvetanka Shahanska - Е,тук главните герои са слонове, но нищо...А това, че на всички ни е до смях, мисля, че е много хубаво...Не зная, трудно ми е да бъда сериозен тия дни :))))

    ОтговорИзтриване
  9. И какъв е изводът - когато спрем да Живеем (спрем да се радваме на всичко), тогава ще мислим за Смисълът и Безсмислието на живота (обикновено около пенсионна възраст, времето на цялостна удовлетвореност). Тази книжка е интересна, еврейчето е оцеляло в концентрационен лагер, как ли, едва ли е с добро поведение?!

    ОтговорИзтриване
  10. За съжаление виждам много млади старци Lana...И не мисля, че трябва да вземеш първа пенсия за да разбереш, че смисъсълът не се простира от хобота до гъза...Ти нещо пак не си весела..вероятно проблеми..А еврейчето наистина пише интересно...впрочем, те повечето са еврейчета - и Зигмунд и Мордохай :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Ха :), добра илюстрация на нуждата, която поражда скуката :)
    А иначе това си е живота, един скучен кръговат подчинен на нуждата;)

    ОтговорИзтриване
  12. Емо, или пък скуката, която поражда нуждата...:)
    ---
    Снощи ми беше весело днес...не зная...

    ОтговорИзтриване