събота, 17 юли 2010 г.

Кацнал бръмбар на ...


Тактиката е следната: (ще бъда кратък, усещам, че ще "олекна", особено пред доволно изманипулираната ,за съжаление, по-млада, пък и по-стара публика. Впрочем, тя старата от татово време е свикнала да я заглавикват с обещание за светло бъдеще, та и сега, когато някой топ-демократ и размаха някой фенер, налита като бръмбар на светулка *)
Тия господа (и другари, според случая) ,внушават първо на индивидите , от ранно детство (тук са впрегнати усилията на производители, училище, медии, псевдоизкуство,политици ,интелигенти на повикване, стари чанти и т.н), че тази абстрактна свобода, е нещо много свято.
Не Семейството, Родината ,Доброто, Милосърдието, Ближният ти , а ТИ и "Успеха", някаква имагинерна „Мечта“, която не е нищо друго, освен живот на кредит, или някакво смешно състезание, като някое кученце,дето си гони опашката.
Нещо като кутиите, има-няма година, две някой "отваря" 100000лв, през това време есемесите летят, надеждите на всички реализират мечтата на един и артисва за сценаристи, водещи и "банкер" ...Сделка, или ДА !Тове е действителността ..Така подготвения индивид се залива с реклами : Купувай, Живей, Секс, Силикон, Йе-е- еееее, веднъж се живее....
А ние ще печелим, Вземете кредити, вие сте СВОБОДНИ хора!!!

(Да не се бърка със свободата на Избора, за която съм писал преди)

"......И какво ще се случи с нас? Повече пари ,повече имоти ..."И какво, че всичко това става за сметка на другите?” - ни шепне модерната фантазия за щастие, която обикновения човек чува, възприема и се стреми да постигне. Обаче точно в нея е скрит проблемът. Представете си какво би станало с отделна клетка или с някой орган на тялото ни, ако внезапно реши да се грижи само за себе си - да „смени отношението си”. Раково образувание- така би формулирал отговора си лекарят“ - проф. М.Лайтман

Обяснимо е защо е така :
Такава е изгодата на тия господа ,дърпащи задкулисно ,макар и ясно за повечето (все още) мислещи хора конците на отделните правителства, чрез световни банки, фондове и комисии, събиращи се периодично на тайни и явни сбирки...
Виж тук оригинала , а тук превода. Предполагам, че за някои от интересуващите се от тая материя е нещо познато.
Даже са измислили и разпространили чрез Собствените си „свободни“медии контрапункт – ако някой нещо се светне,веднага е обявен за някакъв глупендер, параноик и пр. който вижда Конспирация(?!?)...
Или както се казва – пръдваш и веднага питаш:
-Кой пръдна?- стар, изпитан метод от селските седянки, който като всеки прост механизъм ,почти винаги сработва...
Свободен пазар, лоялна конкуренция, дървено желязо...
---
Та, както казваше майстор дядо Кольо : -" Тръгнеш ли след мухата, няма начин да не стигнеш и до лайното!"
И още нещо казваше: -" Що за народ се е навъдил на последък, отворил една уста, навирил една пишка, колай да има целия свят да прекара през тях!
---
*Виц за изглаждане на мисълта : Една вечер бръмбарите решили да гласят светулки ...По едно време, една много едра светулка описала голяма дъга и кацнала на едно листо.
-Стойте! Тази едрата е моя! - извикал тарторът на бръмбарите...
След малко се чул страшен бръмбарски рев. Долетяли бръмбарите и какво да видят?! Лежи шефът им на листото по гръб, реве и маха крака, а до него -фасът на горския ...
---
PS – Редовните ми читатели вероятно са наясно, че щом давам тия линкове към работи писани преди година и то в другия блог, значи не е случайно. Така е. Преди няколко дни говорих с един. ..близък европеец и зная,че този въпрос отново се дебатира Там...Тук нашите медии са над тези конспирации и мелиорации, пък има и къде по-важни работи да отразяват от трудното, но героично ежедневие на правителство, парламент и най-вече премиер....както и батални сцени от нашето ежедневие..
---
Музикален фон - кацнал бръмбар на трънка


------------------------------------------------
колаж - авторът


15 коментара:

  1. За съжаление сме се устремили с пълна сила към "модерното" потребителско общество, което влачи след себе си несвободата. Не виждам какво може да спре този процес. Пример така любимата на правителството Америка. Не че съм против USA, а срещу безумното, тъпо, безкрайно потребителство. Заеми до дупка, кредите за да притежаваш нещо си т.е ТО да те притежава. Кръстю, май само ние страдаме от безсъние:)))Лека!

    ОтговорИзтриване
  2. Не ,че USA и пр. са любими на правителството. Просто такава е сега въртележката. От 1394г. нашата политика не се определя у нас и правителствата ни са марионетни...та ние дори нямаме държавна доктрина...И не сме само ние, но това е дълга тема и не е за един коментар.
    А лятото е така...лягам по-късно, като се позахлади...Нали ти казвам, офисът ми е в къщи и отварям и затварям когато ми е кеф!
    Трябва да има и нещо хубава,то все куцуз не бива :))

    ОтговорИзтриване
  3. Виж сега и аз лягам късно, много. Колкото за това, че няма държавна политика си прав. Но то няма в нито една област. Поне в една да имаше, пак щеше да е нещо. Само да подчертая, че не съм привърженик на нито една партия. Просто искам да видя как на някой му пука за хората. Е, досега не видях такива. А тези в момента режат глави от кръста. То бива асоциална политика, но всичко си има граници. Сега се оправдават с кризата, ако не беше тя, щеше да е с нещо друго...
    А това, че офисът ти е вкъщи е много хубаво. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Всичкото ни се обърка, дори и съня. Преди поне спяхме (тогава друго не можехме да правим). Сега имаме мечтаната Свобода, а Изборът оставяме на другите. Ако Свободата не е Избор, какво е? (иначе младите вече ни лепнаха етикет, хейтъри)

    ОтговорИзтриване
  5. Lana , на този свят свобода, пълно щастие и идеална човешка управия няма. Свободата е Изборът да приемеш, че живота в този свят е подготовка за вечния и да се съобразяваш с това, или да приемеш , че този е всичко с всичките последствия от това.
    На младите оше им е широко около това и тясно около онова и са разбираеми...и е нормално, донякъде, но изкривяванията растат лавинно ,защото средствата за информация (дезинформация)бълват яко простотии, на които те налитат като куцо пиле на домат :))
    А тази дума хейтър се използва за щяло и нещяло, много се е писало за това и не виждам смисъл и аз да дам принос :))

    ОтговорИзтриване
  6. „Не Семейството, Родината ,Доброто, Милосърдието, Ближният ти...“
    Кажи ми, наборе, а знаеш ли друга държава в света, в която отношението към тези ценности е по-различно? Щото аз не се сещам... Може би, Северна Корея :)

    ОтговорИзтриване
  7. Наборе, знаеш много добре, че това е световен дефицит. Сега не правя разбор на отделните държави...Има и по-добре от нас ,има и по-зле. Въпросът е кое поставяме за идеал, пътеводна звезда, фенер, или както ти харесва.
    Затова цитирах и дядоКольо ...
    А с тия линкове исках да покажа не на тебе и някои други, които това им е занаята, но не са станали гъзолизци храбри, а на остананалата, незапозната аудитория, че тези ,дето се пънат, че уж ни вадят от лайното, хич не ни мислят доброто :(

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, отново днес:)Имаш награда, ела си я вземи!

    ОтговорИзтриване
  9. Съгласен съм наборе, но ми се струва прекален оптимизъм да се очаква промяната в света да започне от нас. Просто нямаме ресурси за това... Неприятното в цялата работа е, че тези които имат ресурсите са за запазване на статуквото...

    ОтговорИзтриване
  10. "Никой няма интерес от трайни решения."
    Това спокойно може да е един от фундаменталните лозунги на епохата, в която живеем

    ОтговорИзтриване
  11. Наборе, ето стигнахме до десятката. Оправията, т.е спасението на душата е персонално...И не се влияеот границите. Просто спазването на ония приоритети, които изброих, съкращава пътя и прави по-лесна задачата...Ако влезеш в непознат квартал, вероятноста да намериш бакалията примерно, до края на работното време е голяма...Но ако предварително ти кажа адреса , става много по-лесно...

    ОтговорИзтриване
  12. Lana - Нещо повече, въобще не и трябват лозунги :)))

    ОтговорИзтриване
  13. :))) Знаех си аз, че ще стигнеш до душата накрая!
    Това добре за този, който мисли, че има душа. К'ъв да го дърви другия :(

    ОтговорИзтриване
  14. :)))) Наборе и ти като дядо Кольо (виж пак за мухата, че и мухата се римува с душата :)))

    ОтговорИзтриване