вторник, 20 юли 2010 г.

За хумора и още нещо...


Знаете ли защо е този смях ,който съпътствува зад кадър дадена ситуация от тези ,доста разпространени комедийни английски и американски ТВ сериали (като "Мистър Бийн" и ония, с децата -американския, за продавача в обувен магазин, забравих му името) ?!- Много просто - да помагат на темерутите да не изпадат в неудобно положение ,когато са на гости на не много близки хора и гледат филмчето заедно с домакините. (В къщи и сред роднини няма проблеми, защото си ги знаят какви са).Та чувайки смеха зад кадър да разберат, че някой е казал, или направил нещо смешно и те да реагират горе-долу адекватно.Горе-долу, защото това което излиза на практика е по-скоро гримаса, при по-артистичните придружена от някакъв дигитален смях като роботчето Васко.Веднъж имахме гости и на мен тия измъчени реакции на една от жените ми бяха много по-смешни от самото филмче.

Има психолози, социолози и пр. -лози, които вероятно могат да обяснят тази аномалия (а може и да не е)...Впрочем, на някой му липсва чувство за мярка, на мен многократно са ми казвали, че ми липсва такова за такт....но както и да е...

Забелязвам, че доста хора се смеят от сърце на работи, на които аз едва се усмихвам - например баналния (баналния, защото има скечове, като тия на Чаплин, където дори и баналностите са поднесени майсторски и с нов прочит) бой с торти и това как някой доста нагласено се хлъзва на нещо и пада, но когато се каже нещо ...иносказателно, метафоично, иронично и пр...млъкват объркано и гледат като наакано бебе майка си...
Пак имат думата -лозите...Според мен ,не е лошо човек да се смее на каквото и да е, но докато за едно дете е нормално да примира от смях при вида на размазана торта по нечие лице е доста инфантилно за възрастен...но няма лошо.

Аз не съм тъп,това не е доказано, но така ми отърва да приемам, 33 години се занимавам с работа свързана с хора, и е логично да се допусне, че имам способноста да ги преценявам и да намирам сравнително лесно най -подходящия начин за комуникация с тях...(Имам предвид „живият“ контакт, тук е мнооого по-трудно, има големи артисти и пишейки се преструват яко...Очичките, очичките ми трябват, те рядко лъжат...)
И това е така за 90 % от хората. Остават едни 10 , които ми са проблем. Няма да ги описвам, само ще кажа, че не става дума за простаци, скандалджии и пр....с тях обикновенно намирам общ език...Тези са от тази най-неразбираема и най-неприятна за мен група - дядо ми я беше дефинирал най-правилно – "ни се води, ни се кара"- абсолютна черна дупка!
Един пример, макар и не от нет-а : По телевизията, една прогимназиална (или гимназиална, забравих) учителка каза :"Цитирам им аз - "Герои, вам венци ще свия....!" и т.н. и един се обажда от място :" Ега ти сдухания пич! И що му са тия венци, че ще ги свива?!" (смях)
Предполагам ,че ще има и четящи, които не са схванали хумора тук.

PS – Защо ли го пускам това?!...Вероятно заради навика да има всеки ден по нещо...(смях). А, както винаги ,отпосле ми идва нещо на ума...Според една статистика, блоговете у нас са около 3300. Да, но аз, както и доста от "обкръжението" ми имаме по два, а някои и повече. Т.е, по тая логика да кажем блогърите сме около ...2500. Това е доста малък процент в национален мащаб. Какво е смешното ли ?!
Две работи :

1. Че то журналистите в трите най-големи града (общо) - София, Пловдив и Варна със сигурност са повече от 2500 ( в т.ч. радио, телевизиони, казионни, жълти, пембени и пр.) Впрочем, това е идея,ако на някой му е интересно и има свободно време, може да види статистиката за броя на журналистите...И още нещо!!Има и дублиране, доста журналисти са и блогъри...
2. Това е най-веселото - в България има около 2000 , които както и аз сега, вместо да спят, пишат(четат) разни ....работи.(смях)
3. По мои съвсем ...ориентировъчни налюдения (съвсем непретенциозно):1/3 от тях(нас) са забили нос в пъпа си и наистина оправдават понятието -блог- личен дневник на показ. 1/3 са като мен- многознайковци с лек хейт уклон, както и такива с профилирани блогове. И1/3 - обществено-политически анализатори и коментатори т.е ~ 700 души, като 1/3 пък от тях са бардове на статуквото.
4. Остават ~ 450 "оперативно интересни" (жаргон на родната полиция)... нищо работа (смях?!?)
---
За фон - един микс от доста весели според мен клипчета. Техн.качество не е много добро, вероятно защото са снимани със случайна техника :


-----------------------------------------------
илюстрация - авторът

25 коментара:

  1. Женени с деца, колега ;) А 'оня дето продава обувки' е Ал Бънди.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна статистика:)
    Но то затова е и интересно - хората се смеят на различни неща, а някои дори и не се усмихват:)

    ОтговорИзтриване
  3. Добро утро:) Ето, аз съм 2001-та бройка, която сега чете и пише;) Принципно мразим статистика. Професорът ми по този предмет ме беше халосал с една папка, казвайки "Идиотоваааа, у Вашият мозък няма място за статистика, а само клетки за излишна информация"(смях).При което аз отвърнах- "ПрофесОре, Вие сте цял излишен статистически електрон"(смях!)

    Многооо ми харесаха зададените аплаузи в скобките:)))) Както и иронията в поста:) Само дето не разбрах, моят блог като каква/колко трета води, щото не е нито едното, нито другото( смях)...Пък може и нищо да не съм разбрала, с тези мои свободни електрони:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Nezzo - благодаря, колежке за уточнението. Наистина бх забравил името.

    ОтговорИзтриване
  5. Zvetanka Shahanska - съвсем непретенциозна, просто бързах да изтърся това, което ми е дошло на ума...не зная защо. Ще се радвам ако някой(и) продължи по темата.
    За мен най-забавното от хрумването ми е, че на практика блогърите в България са по-малко от журнарисдтите.
    Сети ли се за Ония дебат -медиили са блоговете ?:))

    ОтговорИзтриване
  6. Иди (виж как помня за обръщението (смях)- виж и отговорът ми към Цвети, аз също имам негативно-иронично отношение към статистиката, която не съм правил аз, защото поръчковата е обикновенно стъкмистика (смях).
    Бързах много да представя идеята преди всички (смях) и за това се олях с тези третини...Има и междинни положения. Ти вероятно си към тематичните - тема"смях"...но определено не си "оперативно интересна"(смях).
    ---
    Как мислиш, да продължавам ли с това (смях) и в другите постове?!

    ОтговорИзтриване
  7. Добро утро,Кръстю!Комедийните сериали са интересни,защото те са огледало на ежедневието ни,но малко са онези,които искат да видят собственото си отражение и се смеят на чужд гръб.Аналог е "Биг Брадър",ако си гледал или чел за последният сезон.Ами това е българското семейство в един огромен процент от социалната извадка.За блоговете-ако Робинзон Крузо си имаше интернет,вероятно щеше да си има и блог,а не дневник,а дали блога е личен,мисля,че това е размито понятие,защото в него влизат,четат и оставят мнение десетки блогъри,които намират нещо общо със собствените си разбирания.Спирам,защото днес е един от най-натоварените ми дни.Приятен и съдържателен ден:-)...,а - лозите...,винаги имат отговор:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Аполон -добър ден(вероятно ще го четеш по-късно)
    Така е за блоговете, но за Биг брадър мисля, че бяха пресолили манджата с комерсиална цел...Че то за повечето "семейство" бе доста ...неточно определение. Но сам разбираш, че едни"нормални" семейства не биха били интересни за гледане и от там...по-малко есемесчета :(
    --
    Хареса ми това -"а - лозите...,винаги имат отговор"...дори и когато няма въпрос, нали? :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, ти :)) Та да отговоря на оня въпрос, който не зададе: Защо на теб ти пука? Защо тази статистика занимава мисълта ти? Може би често се чувстваш неразбран или се ужасяваш "да ти дишат във врата". Не можеш да се харесаш на целия свят. Едно е поносимост, друго е свързаност. Каквото и да пише човек в блога си, винаги оставя личен отпечатък. Щом пише в нета, иска да бъде забелязан. Добре, на някои това им е работата. Е и? Кой си признава, никой, естествено (иначе губи смисъл). Питам, кому е жизнено необходимо тяхното признание? На мен, не. Важното е, че знам (не вярвам на думи, а на позиция). Всичко лъсва, рано или късно.
    Кой как и на какво се смее - дълга тема, не е за коментар.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Кръстю, мисля,че няма нужда да продължаваш с (смях):)))Твърде много ъъ..накъртва:) Който се сеща, да се сеща. Никой не може да дисектира емоцията, а това,че има кастрирани от емоционална гледка точка хора, си е отделен въпрос.Всеки си знае сам за себе си:)

    Малко извън темата се разходих, но мисля,че ще ми простиш:)

    ОтговорИзтриване
  11. Lana - Човек е неразбран и от самия себе си. Не ми пука (вече) кой къде ми диша, имам достатъчно проблеми с моето дишане в прекия смисъл(смях).
    Ще ти кажа направо, ти си човек дето разбира бързо - интересни сте ми тези 2500 човека. И за повечето те самите, а не каквото пишат, ..или като мен правят картинки и пр.
    Психологията също ме интересува, макар, че не ми е чак хоби :))
    Сега за съжаление имам доста време :)

    ОтговорИзтриване
  12. Иди,за смеха в скоби и аз така мисля :))
    Не знам дали забеляза, но аз преди два дни писах, че при мен темата е колкото да тръгне приказката.
    ...То обаче излезе, че нарочно съм искал да трупам коментари, което евентуално щяло да ме дига в класации...ха ,сега де :))
    Виж и отговорът ми към Лана ,за да не се повтарям.
    И още нещо, тия, които от вас съм определелил като любими ми е много интересно и какво пишете, рисувате ,и пр..особено пък ти с хуморът си за чувство :))

    ОтговорИзтриване
  13. Кръстю, какво си се заанализирал сега. Харесва ли ти, интересно ли ти е на ТЕБ, това е важното...На всички няма как да стане. Така, че пиши си каквото ти дойде на ум, все е оригинално.Усмивки:)А според теб блогът, медия ли е :))))))))

    ОтговорИзтриване
  14. Само да уточня нещо за моето чувство за хумор (сигурно ще излезна темерут)- смея се, когато ми е смешно, а не когато ми подсказват зад кадър (обикновено нещата се припокриват). Не се смея за чужда сметка, по-скоро на собствените си глупости. Мразя Иронията (схващам я, но ми е неприятно да отвърна по този грозен и нетактичен начин), т.е., неуважението към личността на другия. Всеки се обича и харесва първо себе си, после всички останали. Защо някои си мислят, че са по-ценни от другия. Иронията, тънкия сарказъм (знам, че са Cool в момента)само ги обезценява. "Не сме от тез, как Сийке". Самият факт, че търсиш слабото звено в другия, за да нараняваш, означава, че си също толкова слаб. Това исках да кажа, при условие, че никой не се чувства засегнат - говоря по принцип или за себе си. Пък кой щял да ме харесва, все ми е тая.

    ОтговорИзтриване
  15. Zvetanka Shahanska - ами на ...от жегите ми се доанализира....Ще спра, ти пак ме разсмя, че и похвали...Анализ- анална асоциация, нали ?!
    Нещо днес не ми идват оригинални работи, но има време :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Lana , благодаря за пояснението, наистина ми е необходимо и полезно.Даже и да проявявам на моменти...излишно и дразнещо любопитство, не го правя нито с користна, нито с комерсиална цел, нищо лично, просто интерес. Не искам да наранявам никого, просто понякога провокирам с някой въпрос, но то е всеобщо...
    А за иронията...има различни видове ирония :(

    ОтговорИзтриване
  17. Абе,вие друга работа нямате ли си ,ами с анализи и статИстики ни занимавате ???? ;):))

    ОтговорИзтриване
  18. Уау,голям дебат и диалог за тея статистики се заформил тук.А за тоя смях зад кадър,който се чува в тея комедийни сериали и аз се бях чудил по едно време,ама като се замисли човек,ако го нямаше,нямаше и да е комедиен сериал,мисля,че във всички такива сериали,той присъства като фон,без значение националност,дори и при нас.В момента се сещам на прима-виста за "Тя и той",а и не само.

    ОтговорИзтриване
  19. Кръстю, това е една от любимите ми твои статии. А картинката е страшна :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  20. Ondine - за работата -ням(е) :))) Преди малко жената тръгна да плаща тока, водата,нет-а и пр. и сега имаше с какво, ама да видим следващият път :)))
    Имам един въпрос към теб, защото отговаряш кратко и точно : Защо като някой спомене за анализ и статистика на ТАЯ тема се има за...проява на лош вкус,меко казано? :)

    ОтговорИзтриване
  21. spartaka , ама така е, то и ние не сме ли като хората ? Впрочем, аз това за смеха зад кадър го казах на майтап, но започва да ми се струва, че наистина е И заради това,макар и не само :))

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Kal4o ! Картинката е срязващо весела, нали?! Може би ти напомня за "То" на Кинг?:)))

    ОтговорИзтриване
  23. Кръстю,:))))така съм научена!:PКратко,ясно и съдържателно да бъде всичко:)Разказвателната част винаги ми е куцала;)
    На мен ми е адски весело относно статистиката и анализите нa блоговете/и най-вече колко насериозно се взимат някои персони в блогосферата/...,и се развличам/оправям си малко погледа и мислите/ докато чертая в момента с четене ;)

    ОтговорИзтриване
  24. Прав си,че ТВ форматите са комерсиални,но въпреки това има нещо общо с реалността.Що се отнася до Ал Бънди,един от любимите ми персонажи,той отдавна е излязъл от рамката на своя филмов образ.Забелязал ли си,че винаги намира изход от всяка заплетена ситуация,колкото и комично да изглежда?Лека и спокойна вечер:-)

    ОтговорИзтриване
  25. Аполон -ами да,тя и реалноста е комерсиална, а Ал Бънди ми прилича на българин и ми е симпатичен!:)))

    ОтговорИзтриване