сряда, 21 юли 2010 г.

За блоговете и още нещо...


Обяснение: Това го пиша по 3 причини.Първо, защото усетих, че тия теми не се харесват, но са интересни, второ Цветанка каза :"..Така, че пиши си каквото ти дойде на ум, все е оригинално...", трето Преславски каза: "Кръстю, това е една от любимите ми твои статии. А картинката е страшна". Както искате,така го разбирайте.
Това го писах преди, не е от днес,но мисля,че се връзва логично с предното и е добре да го има.

------

Прочетох преди доста време статия (не съм запазил линк) , на един колега, в която той споменава, че това ,нашето до известна степен си било ексхибиционизъм. Разбра се впоследствие, че има в предвид оня негативен смисъл, с който тази съставна дума с латински произход, се е наложила в обществото, т.е, когато някой си показва половите атрибути на някого.
Какви са първо приликите ?
Просто приликата е една единствена--Някой показва нещо на някого. От там на сетне следват само разлики, които ще ви представя след следния пример: (Швейк ми е любим герой и аз като него много обичам да се подкрепям с примери) В казармата един колега ни разказваше за случка с неговата по-голяма сестра, студентка по медицина в София. Седяла си на заздрачаване на пейка в някаква градинка и чакала колежката си, когото се приближил някакъв на средна възраст с шлифер, (любима дреха на тези хора) ,попитал свободно ли е и седнал. След като тя погледнала към него ,той разтворил шлифера, показал ,каквото има за показване и я загледал с очакване. Тя обаче, като студентка именно по медицина била обръгнала на такива гледки, затова състрадателно му казала " Другарю, вие сте болен , това вашето е заболяване на психична основа, и трябва да вземете мерки да се лекувате. Мога да ви насоча към лекар, който ще ви обърне внимание и ще бъде дискретен ". След което, другарят ексхибиционист притворил шлифера си , погледът му бавно угаснал, смутолевил "извинете" и се отдалечил.


Та ето ви основната разлика. Ексхибиционистът търси реакцията, и то точно определена реакция на публиката , която го възбужда и задоволява едновременно, а именно стъписване, стряскане и т н. Когато не я получи, или получи нещо като в горния пример, не е доволен..стават бъгове. Друга разлика е , че той показва нещо, което не е направил, което има по рождение. Когато някой художник прави изложба , някой писател представя новата си книга, също очакват реакцията на публиката (включително и негативната), само ,че там има и известна комерсиализация, все пак, защото е свързано с продажба....което при нас го няма. Е, не при всички,де. Почти съм сигурен, че при някои я има, но ...нямам доказателства.


Какво забелязвам при нас ?
По добре да говоря в единственно число и да не ви правя съпричастни , защото вие имате право на друго мнение, различно от моето. Първо: Не виждам реакцията на вас и останалите външни читатели, но основното ми съжаление е, че няма диалог . Преди, като можех да говоря нормално, диалогът бе моят основен метод за комуникация, и то тоя диалог ,при който виждам събеседника си , тъй като при мен основно и водещо е зрителното възприятие.Телефонните разговори при мен бяха в телеграфен стил, предаване и приемане на основна информация, за разлика от някои мои роднини и познати ,които като "лапнат телефона" забравят ,че накрая се плаща.
Най- интересното е , че повечето от тези " телефонни говорители" при при среща гледат плахо и говорят в телеграфен стил.Същото наблюдавах и в училище , по литература, когато имахме писмено упражнение, или класно . Някои "мълчаливци", които на устен изпит се изчервяваха и мънкаха, виждах как при писане бяха в стихията си . Поруменяваха леко, погледът им ставаше игрив или мрачен, дяволит, или тъжен, изобщо преживяваха това, което пишат и когато поставяха последната точка, погледът им бавно угасваше, като в примера, който ви дадох с ексхибициониста. А аз спирах да дъвча химикалката , докато ги бях наблюдавал, и започвах да пиша трескаво и грозно, защото наближаваше да удари звънецът и се успокоявах, че като ме изпитат устно, работата ще се оправи.Та ето мисля си , точно от тези "мълчаливци" изглежда се пръкват идеалните блогъри.


За това за мен по точната прилика е с онанизма , отколкото с ексхибиционизма. От мен за мен, с най добри чувства към всички. Трябва да си призная, обаче, че ми харесва , подмладява ме връщаме в ония скъпи младежки години, отразява ми се добре и ме кара да блъскам още.... Благодаря, и дано не съм опръскал някой.....(смях)

---
Музикален фон- Далида - +Думи...думи...+
Изгледайте клипчето, има извество отношение :)


------------------------------------------
илюстрация - авторът

12 коментара:

  1. Не е точно само онанизъм. :) Това си е и общуване. Има - няма диалог, има - няма коментари... Но, аз например, като те чета, общувам по някакъв начин с теб. Дори и да не знаеш това. :)
    Айде, като съм тръгнал да ти налитам, да карам нататък (и без това неотдавна, както знаеш, смених резбата). (смях)
    Та, харесва ми как пишеш, харесват ми колажите ти. И затова те посещавам.
    Нещо подобно, предполагам, биха казали и други хора за автора на този блог или за авторите на други блогове, които харесват.
    Форма на общуване си е.
    Други пишещи, които не харесвам, не ги чета. Така, предполагам, е с всички - четящи, пишещи и четящопишещи. :))
    На мен ми е интересна една друга тема. Не "Медия ли са блоговете?", а "Манипулатори ли са блоговете?" И, ако някои блогове са такива, целта користна ли е? Сещам се за няколко, но не мога да го докажа. (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. Какво ли не съм срещала по адрес на хората пишещи блогове. Какви ли само не са - нарциси, ексхибиционизъм, его-незнам си какви...Всичко е много просто. Човек пише, защото му се пише, хайде накарай някой , който не му се ще-да го прави. Пък и освен писане тук има и диалог, дискусия, мнения и е интересно. Обменя се инфо, но за непишещите е странно и си търсят обяснение. Разбирам ги и тях...Насила не можеш да пишеш.То затова и блоговете не са чак толкова много. А някои дори и не знаят какво точно е блог. Скоро обяснявах на едно момиче, което би трябвало да знае, но си нямаше понятие...

    ОтговорИзтриване
  3. Един некомерсиален блог, не виждам какво да манипулира и кого. По скоро може да служи за PR, но и тук пак опираме до комерсиализъм:)А в повечето той липсва. Пламене и ти май не спиш:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Пламене,ще започна отзад -напред. Определено някои са манипулатори с комерсиална цел,но...наистина не мога да го докажа. А иначе знаеш- широко погледнато- всеки манипулира и е манипулиран.
    За другото- ти ми казваш,че ми харесваш това и това от блога, гледаш го,четеш го- НО! -аз не те виждам..".при мен основно и водещо е зрителното възприятие." -това го записах по-горе с курсив, може би трябваше да го запиша по-контрастно.
    Онанизмът е МОЕ схващане...Аз НЕ обичам да пиша, правя го от няма и къде...Все едно, че нямам жена и ...(смях)

    ОтговорИзтриване
  5. Zvetanka - Да, виж и отговорът ми към Пламен- да не се повтарям ,той включва някои работи....А за това кой какво казва, ние сме си такива- национална черта-всеки одумва всеки...Впрочем, аз затова се усетих и казах- "По добре да говоря в единственно число и да не ви правя съпричастни , защото вие имате право на друго мнение, различно от моето."
    Схващаш, нали, аз НЕ обичам да пиша и го правя от няма и къде. Т.е. работата е обърната...(не е смешно)
    А манипулирането не винаги трябва да се приема в негативен смисъл- преведено мисля еръководене - манус е ръка на латински.
    Ние с Пламен имахме една друга работа предвид..
    Аз не случайно раздухах темата с бройки и проценти, но останах изненадан не от липсата на интерес, а от това, че усетих...нещо ...както и да е..

    ОтговорИзтриване
  6. Впрочем, видяхте ли клипчето? -думи...думи (смях)

    ОтговорИзтриване
  7. Клипчето е много хубаво:)Песента , Далида,:)

    ОтговорИзтриване
  8. Любимата ми грешка при говорене за блоговете- обобщаването.Можеш да добавиш и нарцисизъм, но просто ще останат още много пропуснати неща.Има по-всичко от малко:)

    ОтговорИзтриване
  9. Владимир Иванов (krizt)- Прав си Владо, усетих се и за това започнах да говоря за себе си...Мотивацията за каквото и да е е строго персонална, макар и реализацията да се канализира...вероятно, защото всяка игра си има правила :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пореден отличен пост, Кръстю! Поздравления :D

    ОтговорИзтриване
  11. Kal4o - благодаря. Мисля, че да те кефи подобна тема, освен моята забележителна убедителност има принос и това, че си млад в бранша и тия въпроси по-живо те вълнуват . По-старите са си ги обяснили по свой начин, други са се отказали да си ги обясняват, а повечето не виждат нужда и смисэъл да го правят...и вероятно са най-прави (смях)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз те поздравявам! Мисля, че всеки си има свой мотив и причина да си направи блог. Моята беше безумнта ми фрустрация около бетонирането на Черноморието. Носих материали и снимки по вестниците и ми отказваха да ги публикуват. Нямах избор- и направих блог. Така се започна- после излязоха и други теми... Аз лично пускам пара, за неща, които ме дразнят и се надявам да се променят. :)
    Усмихнат ден, Кръстю! :)

    ОтговорИзтриване