събота, 24 юли 2010 г.

Времето е само едно усещане *


Съществува едно друго понятие, подобно на материята, което материалистите смятат за вечно и безусловно, а именно времето. Но подобно на материята времето също е възприятие и не е безусловно.

С книгата си, озаглавена „Краят на времето” ("The End of Time"), в която разглежда понятията безкрайност и вечност, физикът Джулиан Барбор предизвика голямо вълнение у научния свят.
* Той подчертава, че идеята за това, че времето е само едно усещане, е твърде трудна за приемане от страна на много хора. В едно интервю с Барбор в списание "Дискъвър" ("Discover") относно факта, че времето е усещане, е направен следният коментар: "Все още ми е трудно да разбера това,но в такъв случай здравият разум никога не е бил надежден пътеводител за разбиране на Вселената . Ние не усещаме ни най-малкото движение, докато въртящата се Земя профучава през празното пространство с около 67,000 мили в час. Излиза, че усещането ни за изминаване на времето е толкова погрешно, колкото и вярването, че Земята е плоска.

Този виден физик подчертава факта, че всяка идея, която притежаваме за времето, е абсолютно погрешна и че извършените в областта на съвременната физика проучвания доказват това. Времето не е безусловно; то е разнообразно възприемана, субективна представа, която зависи от събитията.

По отношение на връщането на времето назад известният интелектуалец и носител на Нобелова награда – професорът по генетика Francois Jacob, (Франсоа Жакоб, или Якоб ) обяснява следното в своята книга “Le Jeu des Possibles” ("Възможното и действителното"):
"Прожектирането на филмите назад ни дава възможност да си представим свят, в който времето върви назад; свят, в който млякото се отделя от кафето и изскача от чашата, за да достигне до каничката за мляко; свят, в който светлинните лъчи се отделят от стените, за да се съберат в една примка (гравитационен център), вместо да избликват от източника на светлина; свят, в който хвърлен във водата камък, съпроводен от безброй много капки вода, може да се издигне от нея и да попадне в ръката на човека. Ето така, в един такъв свят, в който времето притежава такива обратни характерни черти, процесите на нашия мозък и начинът, по който паметта ни събира информацията, биха действали назад. Същото е вярно и за миналото и бъдещето, като светът ще ни се струва точно такъв, какъвто ни се струва сега.
Тъй като мозъкът ни е свикнал с определена поредица от случки, то светът не действа така, както е казано по-горе, и ние смятаме, че времето винаги тече напред. Това обаче е решение, взето в мозъка, и затова е напълно относително. Ако информацията в мозъка ни беше подредена като филм, прожектиран отзад напред, то за нас времето щеше да тече отзад напред. В такъв случай ние щяхме да започнем да възприемаме миналото като бъдеще, а бъдещето като минало и щяхме да живеем един живот, напълно обратен на този, който живеем сега.В действителност ние не знаем как тече времето или дори дали тече или не. Това е знак, че времето не е безусловен факт, а само вид възприятие."

Относителността на времето е факт, който също е бил потвърден от Алберт Айнщайн
.
Линкълн Барнет пише в своята книга “Вселената и д-р Айнщайн” ("General Theory of Relativity"):
"Заедно с безусловния космос Айнщайн отхвърля представата за безусловно време – за стабилен и постоянен световен времеви поток, бликащ от вечното минало към вечното бъдеще. Голяма част от неразбирането на теорията на относителността произлиза от НЕЖЕЛАНИЕТО на хората да осъзнаят, че усещането за време, подобно на усещането за цвят, е вид възприятие. Така както космосът е просто една възможна последователност на материални предмети, така и времето е просто една възможна последователност на събития."

Субективността на времето е обяснена най-добре чрез думите на самия Айнщайн :
“Преживяванията на един индивид, казва той, ни изглеждат като серия от събития; в тази серия простите събития, които ние си спомняме, изглежда, че са подредени по критерия "по-рано"и "по-късно". Тогава за всеки отделен индивид съществува времето-Аз, или субективното време. То само по себе си е неизмеримо. Всъщност аз мога да свържа числа със събитията по такъв начин, че по-голямото число да се отнася към по-късно събитие.

Айнщайн отбелязва, както се цитира от книгата на Барнет:
"Космосът и времето са форми на интуицията, които не могат да бъдат отделени от съзнанието, подобно на възприятията ни за цвят, форма и размер."

Според общата теория на относителността: “времето НЯМА независимо съществуване, което да е отделено от поредицата събития, чрез които го измерваме”.

Относителността на времето се изживява ясно в сънищата. Въпреки че това, което виждаме в сънищата, ни изглежда, че продължава часове, всъщност се случва само за няколко минути или дори секунди.
---
Музикален фон : Alan Parsons Project Time Machine (1999)


-------------------------------------------------
илюстрация - авторът

32 коментара:

  1. Всичко е преходно, а за статията ще ти кажа само едно. Времето не съществува.

    ОтговорИзтриване
  2. Може и така, но все пак мисля, че "усещане" е по точния изказ. Твърдението "не съществува" предполага познание - не може да отречеш нещо без да го познаваш ...Схващаш, нали?!Както и цвета е едно усещане базирано на дължината на вълната.Цвят няма.
    Името на Барбор е линк към сайта му.Ти поне си доста добре с английския и мисля, че ще ти е интересно.
    А, и относително звучи по-добре, преходно предполага някаква подредба ...с което пък косвено противоречи с твърдението ти, че времето не съществува..
    Просто в тая материя не е желателно да бързаме с квалификациите.
    Е, ако непременно държиш да кажеш само едно, всякак може, но рискът от грешка е голям :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зная, че е усещане, но не мога да го докажа. Всъщност, мога, но едва ли някой ще повярва на "доказателствата" ми. А и защо ли това трябва да се доказва?...

    ОтговорИзтриване
  4. Започнах да чета сайта, но утре ще допродължа, по тази тема, ако се интересуваш де, мога да ти метна една книга да прочетеш, която вярвам, че може да ти е интересна...

    ОтговорИзтриване
  5. Пропуснал си само да цитираш моята концепция за времето, която съм развил в книгата си със заглавие ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО. Ала това си е в реда на нещата, все пак аз съм българин, а ний, българите, своите постижения и своите хора изобщо не ценим, но пък за сметка на това богоговеем пред чуждото и чужденците :-) Шегувам се, не си чел моята книга, а пък някой да не е прочел книга на български автор е основание за гордост, а в никакъв случай не за упрек :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Е човекът е велико чудо:) Докато искаме всичко, да пречупим през себе си, нищо няма да научим. Светът съществува независимо от нас и това,че не разбираме и не можем да опишем нещо днес, не значи, че то не може да си опише.Погледни, например друга величина - масата. За един човек да носи 50 килограма са малко, а за друг и 2 са много. Ако отидат на луната и двамата няма да усещат нищо. Субективно, но всичко има подредено обяснение. Рано или късно ще, опишем и времето. Може би то не е една величина и бъркаме генерално.
    И започни най-после да четеш:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Пламен Бочев - Най-добре май беше казано от единшоп: Оно що си сака ,то си требе :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Кръстю, както и да го погледна времето е недостатъчно :) днес си тука-утре в друго измерение с различна индивидуална възприемчивост за продължителност. Четейки обаче ПО-ГОРНИЯ коментар, аз разбирам от къде произлиза лафа "времето е наше"-което аз смятам, за абсолютно грешна интерпретация на: "времето е в нас и ние сме във времето". Игра на думи :) , а ето и още нещо интересно по темата http://www.youtube.com/watch?v=siam8PQbjnU

    ОтговорИзтриване
  9. Nezzo -- Ще бъда груб(смях)- Пак се подаваш на лошият си навик да учиш баща си деца да прави.В по-дългия си, но не дотам смислен живот съм прочел доста повече работи от тебе.Ако не друго,то времето в тази тримерна матрица е всеоще фактор.Което не значи разбира се, че всички на 53 са чели повече от тебе:)
    Но има и друго - една книжка никога не е в повече, така, че съм съгласен.Аз също мога да ти препоръчам някои, а мисля, че г-н Грънчаров даже е направил и една подборка от негови, които са представени в сайта му.Лек ден!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ангел Грънчаров - да, наистина не съм я чел, но сега вече имам повече време и ще наваксам. Тук както се вижда само съм цитирал отделни хора,целта ми беше да провокирам в гостите си замисляне по тази и сходни въпроси, само картинката е моето ...отношение по въпроса, но то като всяко изкуство, колкото и да е семпло, по скоро задава въпроси, отколкото дава отговори...

    ОтговорИзтриване
  11. Подбрани с усет цитати, които ни насочват към определено усещане... (голям смях) - вече разбрах, че има такава мода :)))
    А иначе, трудно е с няколко думи да определиш позицията си. Това с усещанията и възприятията е една крайност, другатата е материализма :). Все пак, усещането е интересен феномен. Моето усещане за жена, за цвят и т.н., едва ли е като твоето. Но, изведнъж, за време всички хора на планетата трябва да имат еднакво усещане?! Такава мисъл ме навежда (но не силно) на два извода. Или Земята е някакъв жив организъм и поета е прав:
    „Ний всички сме деца на майката земя,
    но чужда е за нас кърмящата й гръд...“ или трябва да почувстваме нещо, да го наречем бог - за по-лесно, което да ни внушава някакви еднакви неща за да не се разминааме по стъгди и по мегдани...
    Аз съм привърженик на тезата, че нещата около нас са прости и лесни, а не сложни и трудни за разбиране и осмисляне. За това не приемам Барбор, който „подчертава, че идеята за това, че времето е само едно усещане, е твърде трудна за приемане от страна на много хора“ или интелектуалната немощ, която се демонстрира с нескрит мазохизъм, когато се подчертава, че теорията на относителността я разбирали едва няколко човека... Тонкият намек е, че изреклия тази „мисъл“ е един от разбирачите...
    Извода ми е, че като усетиш дебелия отзад, бягай бързо! После ще проявиш разбиране... :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Владо,прощавай братче, но и към теб ще бъда малко грубичък - "Погледни, например друга величина - масата. За един човек да носи 50 килограма са малко, а за друг и 2 са много. Ако отидат на луната и двамата няма да усещат нищо."- това все пак го казваш на инженер човек (смях).
    Излез най-после от шаблона бе човек, за приказките е от полза но..
    А за четенето го приемам като шега,разбира се, виж Неззо е по-конкретна ,иска да ми мята книжки, а ти...чети и толкова.И сетне се чудиш, че не съм прочел правилните работи (смях)

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Емо - да, радвам се, днес и ти си на моята вълна,ще видя клипчето след малко...А работата е по-весела.Имаше наремето една карикатура- един демонстрант от СДС,вдигнал лозунг"Времето е наше", а от един прозорец го гледат двама отговорни другари и единият казва на другия:"Времето може и да е тяхно ама всичко останало си е наше"(смях)
    И не е смешно, след двадесет години излезе, че е прав :(

    ОтговорИзтриване
  15. Наборе, радвам се, че както винаги си точен и даваш едно ценно виждане, един контрапункт на повдигнатите въпроси.
    И за разлика от Неззо и Владо правилно отправяш несъгласието си с трактовката към Барбор и Бог, а не към моята скромна персона.
    Която в случая е само дала цитати и линкове (съвсем тенденциозно, разбира се) и е изразила едно свое УСЕЩАНЕ с горната картинка :)

    ОтговорИзтриване
  16. Леле мале, баща ми е толкова напред с правенето на деца, че аз самата трябва да се уча от него!
    И не съм искала да те поучавам, а да ти кажа, че имам нещо, което може да ти бъде интересно и съм готова да ти го заема.
    Не почвай да цвилиш когато имам добри намерения, убиваш всичко значи...

    ОтговорИзтриване
  17. Nezzo ,първо, аз не съм така докачлив и виждам хумор почти навсякъде, и ако си прочела, ти отговорих ,че "една книжка никога не е в повече", и нямам против да я прочета,но начина по който го изтърси, както и Владо, който сутрин рано сънен ръси шаблонни заучени фрази, не по темата, провокирахте тази ирония, нищо лошо иначе.
    Впрочем, ако си чела внимателно,в написаното горе никъде не пише Кръстю каза, а Аинщайн , Барбор и Якоб казаха...И като прочетох финалната му фраза "И започни най-после да четеш" ,която би следвало да е отправена към тях тримата -(смяях!)
    Аз просто направих една картинка...
    Винаги съм имал добро отношение към теб и не го крия, ама ти си много чувствителна и нямам голям опит с такива хора:(
    За корана е добре, прочети и талмуда и за принц Сидхарта, т.е Буда ...и защо махна балончето?:)

    ОтговорИзтриване
  18. В тоя коментар да се чудя на кое по-напред да отговоря :D
    А той шефа ми (Владо) сутрин е много трезвен, ама вечер като тръгне да си ляга нищо не може да застане на пътя му. Говоря нещо с него и той хуква да спи, голяма скица е...
    Та с него и неговите шаблони недей шега, че :D
    Аз чувствителна? Сбъркал си човека, това че тука се лигавя и думите не излизат правилно изразени защото са написани не значи, че съм чувствителна..
    Чакай да свърша Корана, после нападам Тората и каквото там ми попадне на пътя...
    А балончето ми омръзна, от началото съм с нея, дай малко промяна ;)

    ОтговорИзтриване
  19. Почти по темата...

    ЦЕННОТО ВРЕМЕ НА ЗРЕЛОСТТА

    (послание от Марио де Андрадеф - бразилски поет, писател музиколог)

    „Преброих годините си и открих, че ми е останало по-малко време на този свят от времето, изживяно досега.
    Чувствам се като онова момче, което е спечелило пакетче лакомства. То изяжда част от тях бързо и с удоволствие, а когато забелязва, че му остават малко, започва да ги поглъща бавно, да се радва на всяка хапка. Подбира внимателно мига на поредния пир, предвкусва го, усеща с всяка своя клетка, до най-дълбоките фибри на организма си, сладостта на лакомствата.

    Вече нямам време за безкрайни срещи, където се дискутират статути, норми, правила, начини на действие, вътрешни регламенти, с пълното съзнание, че разговорите няма да доведат доникъде.
    Вече нямам време да понасям абсурдни личности, които, независимо от възрастта си, не са пораснали. Нямам време да се занимавам с посредствености. Нито пък искам да присъствам на събирания, където дефилират напомпани его-та.

    Не толерирам манипулатори, интересчии, кариеристи, маневристи.
    Ядосват ме индивиди, които се опитват да дискредитират по-кадърните, за да си присвоят техните места, да си припишат техните таланти и постижения.

    Ненавиждам да бъда свидетел на борбата за по-важно място, да наблюдавам ефекта, който тя предизвиква сред по-амбициозните.
    Презирам хората, които не спорят за съдържания, а за титли. Времето ми е прекалено ценно, за да се занимавам с титли.

    Искам есенцията, ядрото, същността, душата ми бърза…
    Няма много лакомства в пакета…

    Искам да живея до човечни хора, много човечни, преди всичко друго, човечни.
    Хора, които обичат да се смеят на грешките си.
    Които не се суетят около успехите си и не се самозабравят.
    Които не се смятат за избраници, за елит, превъзхождащ останалите. Преди наистина да са станали такива.
    Които не бягат от отговорностите си.
    Които защитават човешкото достойнство.
    Които не искат нищо друго, освен да вървят редом с истината и справедливостта, честта и достойнството.

    Есенциалното, основното, простото, обикновеното, натуралното най-базисното, това е, което прави живота ценен. Което прави пътешествието ни на този свят да си струва.

    Искам да се обградя с хора, които знаят, как да докоснат сърцето на другите и могат да го направят.
    Хора, които не са се ожесточили от жестоките удари на живота, а са израстнали с една мекота в душата. Които нещастието е направило по-мъдри.

    Да, бързам да живея с интензивността, която само зрялата възраст може да ми даде.
    Искам да не пропилея нито едно от лакомствата, които ми остават. Сигурен съм, че ще бъдат още по-сладки от тези, които досега съм изял.

    Целта ми е да стигна до края спокоен, в мир с любимите си същества и с моята съвест.
    Надявам се, че това един ден ще стане мечтата на всички ни, защото, така или иначе, ще стигнем до края… А защо да не бъде с радост и удовлетворение?“

    ОтговорИзтриване
  20. Новата не ти ли харесва :P

    ОтговорИзтриване
  21. Не знам защо, Кръстю, но имам усещането, че това послание на Марио де Андрадеф би могло де бъде и твое послание. Поправи ми усещането, ако не е вярно. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Уау, гореща дискусия се е развихрила тук/незнайно защо си представих Ватерло и погубените кавалеристи на Мюра/:D :D
    Преди няколко дни гледах нещо по "History" и в предаването някакъв учен каза, че тази пуста категория "време" не съществувала преди Големия взрив. Чудя се, как се е образувало това "звездно гориво", от което е пламнал "Взривът" :D

    ОтговорИзтриване
  23. Nezzo,харесва ми,тя и предишната ми харесваше, черно -бялата също е много интересна, тая в последната ти статия, а най ми харесва оформлението на онзи филмов блог, но не зная само твой ли е дизайна, или колективна работа.
    А против шефа ти нямам нищо, защо, никой не е застрахован , тия жеги действат много деструктивно, пък и той не е лош човек и то си личи. Не ме обижда (както и ти) ,а ме развеселява...Впрочем, туй шефа от общата работа по блоговете ли е, или има и друга причина?
    То не е хубаво да говорим,(пишем) за някой в отсъствието му, но пък тук писаното остава и се вижда :)

    ОтговорИзтриване
  24. Пламене, благодаря много за вниманието, разбирането и това чудесно послание на Марио де Андрадеф ,което не бях чел до сега, и което е от тия работи, които като прочетеш, си казваш...по точно помисляш че ти си го написал, ако можеше да пишеш така.ЗА съжаление не съм чел нищо от него...И още по-лошо, напоследък ако чета нещо, то е специализирана литература, а художествената и най-вече твоите колеги ,поети останаха под миндера, което е лошо.
    Ще се радвам обаче, ако с публикуването и не визираш точно моите редовни читатели и гости, в тази и останалите статии да не ги изреждам поименно, включително и ти ,и спрямо които нямам такива упреци и подозрения, а имаш предвид състоянието ми.
    Благодаря, че си я пуснал, така става достояние на много хора, които като мен са забравили да четат такива работи...:))

    ОтговорИзтриване
  25. За Adeizz да, навсякъде само аз се занимавам с дизайна. Поне в проектите създадени от мен. Иначе новата версия на Книголандия е изцяло мое дело, както и медалите в Блог на деня.
    Това с шефа тръгна на шега, от един спор аз започнах да му викам шефе, въпреки, че той все още силно ми се противи. И Ицо(Блажев) така го наричам. И двамата са добряги и с тях се работи страхотно и слава бого носят на шеги :D

    ОтговорИзтриване
  26. Kal4o - ти пък къде я видя тая дискусия?! Направих един микс от становища и хипотези на трима известни учени (с ударение на е-то, както казват в някои краища), направих една картинка, която май никой не забеляза и не ме похвали, включително и ти (смях).От там насетне се заформи един хубав разговор с елементи на лек бъзик и учрежденски хумор, които ти видя като дискусия (още смях)
    Като оня водещия на Биг брадър :голям скандал драги зрители, пущайте есемесите кой да напусне къщата.
    Каакво ще кажеш, коментарите да са с есемеси- смях!:)

    ОтговорИзтриване
  27. Nezzo, така си и мислех, да ти кажа аз съм доста резервиран на тема колективизъм в творческата работа
    Ама и аз нося на шеги, пък и на моменти мога да ги правя , но не искам да ми викаш шеф, просто не ми се репчи, свива ме гастрита (смях)

    ОтговорИзтриване
  28. Какъв смисъл да викам шеф на теб? Ние дори не сме колеги...
    Пък и вземи дай някакви координати за връзка с теб, че за оная книга наистина го мисля ;) Направо можеш да си дадеш адреса ако не те е страх, че някой от сферата ще те обере :D

    ОтговорИзтриване
  29. Може пък да станем колеги, имаш много време, това по блоговете е вятър работа, между другото.
    Адресът ми е :kjelqzkov@abv.bg
    Ако е друга, невиртуална книга, кажи ми името ,издателството и пр., защото домашен адрес не давам, имам нЕкои съображения :)

    ОтговорИзтриване
  30. Не,по-добре прати ми я на kjelqzkov@all.bg
    Тя ми е "товарната" и ми сигнализира веднага, забравих, че скоро правих рИформа :)

    ОтговорИзтриване
  31. Изпратих ти на тази kjelqzkov@abv.bg , другата нещо не е в ред защото не иска да ми праща писмата към нея.

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря! И от други имам оплакванияи ще я сменям скоро изглежда :(

    ОтговорИзтриване