сряда, 28 юли 2010 г.

Мисли за истините


Повечето хора изпитват нужда от проверена и доказана истина – т.е., те са подвластни на страховете и съмненията. Това са хората, при които различаването и Божественият разум (хайде, нека бъде интуицията) не могат да се проявят, защото старите програми са прекалено силни и не позволяват на вътрешния глас да подсказва и насочва, т.е., вътрешните сигнали са все още много слаби, в сравнение с възпиращите страхове.

Многократно е ставало въпрос, че не съществува проверена и доказана истина, че истината е различна за всеки човек, и затова не може да бъде формулирана една единствена, удовлетворяваща всички.

Точно затова е нужно различаването – всеки да отсее необходимата за него лична истина, а това е възможно само, ако няма възпиращи страхове. Предполагам сте чували многократно, че страхът е противоположност на любовта, т.е., там където има страх, няма любов, няма привличане, усвояване, а само отблъскване и много съмнения. Когато страховете намалеят , т.е., когато престанем съзнателно да ги подхранваме с енергия, като ги смятате за реални и основателни, тогава откриваме собствената истина.
И в най-манипулативните текстове и твърдения, можем да открием нещо, от което да ни просветне. И да осъзнаем вътрешното подсказване, че сме били манипулирани поради конкретни свои илюзии и внушения. Точно това осъзнаване прави невъзможно да бъдем манипулирани отново по същия начин , но това не означава, че не може да бъдем манипулирани по друг. Затова е нужно да сме осъзнати винаги и да откриваме своите слабости, които ни правят уязвими."Подлагай всичко на съмнение" (забравих как беше на латински)

Когато разчитаме някой друг да определя нашите лични истини, не можем да развием това различаване, защото не полагаме никакви усилия в тази посока и продължаваме да търсим една общовалидна, проверена истина, да се мятате между крайностите истина/неистина. Не случайно е казано, че най-добрата лъжа е тази, която е наполовина истина
. Трябва да осъзнаем безсмислието на страховете и че страхът не е разумна предвидливост!
----
Разбира се, че това е голяма тема и не може да се обхване с няколко изречения.Не се и мъча . Само искам да ви го обърна на внимание ,както казваше старшина Гатьо Донев на времето.

----------------------------------------------
Музикален фон "Вавилон" -група Кипелов


---------------------------------
автопортрет, колаж - авторът

10 коментара:

  1. Добър вечер, аз заспивам пред компа за това не си направих труда да чета статията, но пък преди да тръгна се сдобих с една златна джаджа, която запазва статии за четене, така че, там си.
    А сега лека нощ, мятам скапаното си тяло в леглото преди от ушите ми да е потекла морска сол...

    ОтговорИзтриване
  2. Nezzo - Лека нощ, чуй и "Вавилон" на Кипелов, мисля, че са добри :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сега прочетох и осъзнах, че тая тема изобщо не е за мен :D Така, че си налягам парцалите да почета, че в скоро време ще се зарина с книги...

    ОтговорИзтриване
  4. Nezzo- Защо пък да не е,просто до сега не си се замислила върху нея Пък за четенето, то си е перманентно, за този който има този "вреден" навик:))
    Нали знаеш какво е казал древния мислител-"Само на глупака всичко му е ясно" :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Сложил си любимият ми Кипелов. :) Първо неговата "Я свободен" ми зазвучава.

    Имам си скромна философия, може да е грешна, но си е моята: всеки има право на своите истини и да се ръководи по тях. Хубаво е да четеш, да се сверяваш и да се учиш. Но какво е добро или зло, хубаво или лошо, грозно или красиво, си определяш сам, не по нечии измислени критерии. За това няма правила или общовалидни истини. Опитваш ли се да живееш по чуждо мерило, ще е трудно и болезнено понякога.

    ОтговорИзтриване
  6. Не знаех,че ти е любим,Той ми харесва повече от тия, модни финландци ли, какви, дето се правят на педерунгели,,,впрочем,защо правят?! :)))
    ---
    А за другото- ,,,,няма как ,натрапват ни калъпа, от там нататък на нас остава да го изпълним със съдържание по избор, но в Този живот пак свободата е непълна, другото го писах по-горе, но ако изпадна в подробнвости,,,,,отиде, Хората цели книги пишат на тая тема и има още мат"рял :)

    ОтговорИзтриване
  7. Темата наистина е много обширна и може да се дъвче с часове. Похвален е дори всеки опит за бягане от калъпа.
    Свободата (поне тази на духа) не е ли толкова, колкото си я позволиш?

    А Кипелов го обичам още от времето, когато беше в Ария.
    Поздрав (този път не с финландски, а с руски метъл). :)))

    http://www.youtube.com/watch?v=TCfHg1i6zAs

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм истине фанатик :D
    Понякога послъгвам и предпочитам мен да ме метнат :D

    ОтговорИзтриване
  9. Kal4o, точно, аз нали това разправям ,че няма само една истина,
    Пък за послъгването, нещо като жените, нали? И да не им е много хубаво ,пак викат,,,, или като някои -псуват ,псуват и хайде пак на избори :)))))

    ОтговорИзтриване