сряда, 28 юли 2010 г.

Дискалкулия *


Според проучване никак не са малко хората, които изпитват ужас или отвращение към математиката, но изглежда има и такива, които стигат до крайности в стремежа си да я избягват. Това се смята за психическо заболяване, наречено *Дискалкулия , тоест състояние, в което на човек му е невъзможно да работи с каквито и да е математически операции. Един от учените работещи в тази специфична сфера е неврологът Брайън Бътъруърт от Юнивърсити колидж в Лондон. Той разказва за случай, при който млад мъж бил осъден на затвор за серийни кражби от магазини, като причината за кражбите била, че младежът не бил в състояние да стигне до касата, защото не знаел дали ще даде точно пари и дали ще му върнат правилното ресто. Макар да звучи малко наивно, изглежда такова заболяване съществува.

Оказва се, че от дискалкулия страдат 6% от населението.(В Обединеното кралство- м.б.) Тези хора се затрудняват при визуализирането на поредици от числа. Различаването на по-голямото от две числа също е затруднено. Бътъруърт обаче смята, че е открил конкретна зона в мозъка, която отговаря за простите математически способности. Зоната наречена IPS (intraparietal sulcus, или вътретеменна гънка) има значение при определянето на това какъв конкретен брой неща се възприемат, а не какво количество. Досега се смяташе, че възприятието на брой и количество става на едно и също място, но се оказва, че всъщност в мозъка има два отделни модела за обработка на тази информация.

Ръководителят на изследването от Калифорнийския технологичен институт Фалвия Кастели обяснява, че това предположение се дължи на факта, че при нормални обстоятелства двата модела действа заедно. Тя дава за пример ситуация, в която се опитваме да преценим коя е най-късата опашка пред касата в магазина. "Можете да преброите броя на хората на всяка опашка, но ако бързате, най-вероятно ще хвърлите един бърз поглед на всички и ще изберете тази, която изглежда най-къса". И двата метода могат да доведат до един и същ отговор, но единия използва математическо действие - преброяване, а другият се състои във визуална преценка.
----
Ето един друг, "геометричен" метод за умножение, който четох, че се преподавал в Китай, паралелно със стандартния :


-----------------------
илюстрация - авторът

13 коментара:

  1. Интересен метод, не знаех за него. В гимназията учих търговско смятане, но малко ми е останало от него, нали има калкулатори за по-бързо. :)

    Не ме ужасява математиката, ужасява ме колонка с цифри, която трябва да събера. Проверявам по няколко пъти и всеки път се благославям, че не съм станала счетоводител. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Знаех, че има хора, които имат проблем с четенето. За математиката, май и аз напоследък не я обичам. Особено, когато смятам финансите си:)

    ОтговорИзтриване
  3. Точка, то е нормално, впрочем мисля,че тоя въпрос с колонките цифри е въпрос по скоро на съсредоточеност, рутина и пр, Наистина, откакто калкулаторите навлязоха, доста се разгевезиме,
    Аз още помня работата със сметачната (логаритмична) линия и тригонометричните таблици,
    Остави,,,:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Владо, какво да ти кажа,,,,то така е вече, след математиката идва ред на социологията, политологията, историята, че дори и географията :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Винаги съм обичала математиката. Интересен начин за пресмятане е китайския. В Германия също смятат по-различно от нас - ние започваме да умножаваме от единиците, а те - от стотиците.

    ОтговорИзтриване
  6. diandra - И аз:)Тя не е само аритметика, макар,че накрая винаги се стига до това :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Абе, Кръстю - не ме карай да мисля още от сутринта...:)
    Аз съм зле с геометрията - още не мога да определя формата на гърдите си...ама знам колко е гугълплекс...горе-долу колкото гугъл като плясне някъде.
    Това е по визуална преценка.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, очевадно бе, че нещо не му е наред на това момче и с аритметиката, в частност, и с математиката - като цяло... Но, благодарение на теб е разкрит и посочен с пръст!
    Кой ли? Сюблимният Дянков, разбира се!

    ОтговорИзтриване
  9. Nightwish El , Това затруднение идва от факта, че гърдите ти не са фигури, а тела и като такива са обект на стереометрията, а не на геометрията :)
    Ако гледаш, че е включено в раздел Геометри-Я, то е защото не искам да правя нови етикети ,
    Ако гледаш картинката, странно, още няма обидени на блондинка :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Наборе, честно казано аз въобще нямах предвид това момче, но понякога става и така - с един куршум два зуека:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Кръстю, не два , а три заека си отстрелял :)
    Ти поне ги помниш, навремето имаше едни сметачни мапинки от 40-50 години в комбинация с комплект "Рихрер оригинал" какво могат да сътворят :), а сега просто зареждаш програмата и готово ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Емо ,спомням си като пуснаха първите джобни Елки- един даскал каза- "Излязоха вече и джобни, ама още не са за всеки джоб", това се пренесе и за компютрите :)))

    ОтговорИзтриване
  13. страхотно е и ми помага в работата с едно деце с дискалкулия

    ОтговорИзтриване