петък, 30 юли 2010 г.

Селският бръснар *


Задача :“Селският бръснар бръсне всички онези и само онези жители на своето село, които не се бръснат сами. Трябва ли той да бръсне самия себе си?”
-----
Ето тук според мен се получава противоречие в самото условие на задачата. Т.е. селския бръснар се явява в сечението на множеството на бръснарите (в случая е само с един член - той) и множеството на селските мъже. Поставя му се неизпълнимото условие хем да се бръсне, защото е бръснарят, хем да не се бръсне, защото ще наруши забраната да не се бръсне сам.

В такъв случай ,мисля,че може да се бръсне, само ... с електрическа самобръсначка. Така като бръснар извършва бръсненето на човека, (в случая – самия той), защото прекарва машинката по лицето. В същото време не се бръсне сам, понеже електрижеският ток движи ножчетата и реже брадата.
Това е шега разбира се. По наблюдателните веднага ще оспорят, че може токът да движи ножчетата, но самобръсначката се движи от ръката, която е част от бръснаря.

В този некоректно ситуиран казус, като ,че ли най- правилното (и най-глупаво) решение е да се бръсне от бръснар в друго село....Като това също не е решение...
(Тук се замислих дали по принцип във всеки некоректно ситуиран казус, най- глупавото и нелогично решение е най-доброто)

ІІІІІІІІІІІІ

* В математиката този парадокс се нарича парадокс на Ръсел.

Проблемът идва от там, че считаме, че можем да построим множество въз основата на ВСЯКО свойство. Така някои от тези свойства (и това именно е случаят в парадокса на Ръсел) генерират нестабилни самопрепращащи се цикли и съответно би трябвало те да бъдат изключени.
(Жена ми е цар в ситуирането на подобни казуси, а скромният ми опит показва, че повечето жени ги умеят тези работи) .(смях)
---------------------
Музикален фон :


----------------------
колаж - авторът

14 коментара:

  1. Жената владее пътят на логиката. Аз владея пътя на мръсната логика...
    Всеки избира това, което му е угодно.

    ОтговорИзтриване
  2. Nezzo ,мисля, че жена е точно обратното на логиката, но около 2/3 от жените знаят как да владеят мъжете и се оправят напротив на логиката :)
    Останалата 1/3 или се правят на мъже, и доста генно обусловени го правят с успех, а една малка, но за това пък гласовита част пълнят армията на феминистките:)
    А за избора- в крайна сметка всеки избира това което може,,,,има колебания в минус, рядко в плюс и тогава връща с лихвите :(

    ОтговорИзтриване
  3. "Селският бръснар бръсне всички онези и само онези жители на своето село, които не се бръснат сами"... Да, ама не. Той не бръсне онези, които не се бръснат сами, понеже са си пуснали бради. :)
    Да си пусне и той брада, и въобще няма да има парадокс. :)))

    ОтговорИзтриване
  4. :)
    Виж тая задача:
    http://blagab.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html
    Конструирана е от мъж, някакво светило на методиката от Шуменския университет. Абстрахирай се от инсинуацията "в една книга на Лус Карол", защото ЛК има подобна задача, подобна, но не същата.
    Ха сега ми отговори на въпроса - как ще раздадеш 95 увреждания на 98 човека, че за всеки да има поне по едно, а за някои от тях по две и по три?
    Толкоз за мъжката логика от мен, че и от специалист на всичкото отгоре! :D
    А, ей му и решението:
    http://blagab.blogspot.com/2010/06/blog-post_18.html
    само дето е пропуснал факта, че няма начин множествата му да се пресекат. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пламен Бочев,точно !:)))
    И някак си мило и познато, като гвоздея в стола ,нали? :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Gloxy-Floxy ,добро утро!Благодаря за посочената задача и отговор,ще ги прегледам след малко, още съм сънен,а за въпроса- не разбрах какви са тия увреждания, които се раздават, моите някак си сами се получиха, не че в двата случая нямах аз вина, а в третия- не (смях)

    ОтговорИзтриване
  7. На предишният постинг при всеки коментар излизаше нова връзка... Два дни няма да има, няма да си взимам рс-то и дано ме забрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Наборе, май тая платформа се натовари много и пъшка, вчера два пъти искам да пусна коментар, хем под моята работа- дава ми- "грешка505" и не ще да го приеме, излязох, влязох отново в профила и го прие, по едно време, ако помниш всички коментари не излизаха, сетне излязоха на куп :)
    --
    Да не е някой китайски бъзик (шегувам се, смях)

    ОтговорИзтриване
  9. Gloxy-Floxy , права си :)
    Наистина решението е красиво и по същност също така некоректно както и заданието на задачата
    Значи при рещението НЕ допускаме противното, което е нормално и чрез неговото отрицание да получим потвърждение(или не), а допускаме това, което ,,,ни се иска и то така,че да излезе както трябва- тоест цял брой пирати,макар и без някой друг орган ,в случая излизат 8 (не 8и1/2, примерно),макар, че то човек без три органа е по-зле от половин човек :)))
    Впрочем то това 8 прозира още от началото- (100-2=98), след това всички действия са с числа окончаващи на 0 и 5 , а трябва някак си да стигнем до заветната сума 98:)

    ОтговорИзтриване
  10. :D Добър ден!
    Предложеният метод за решение е правилен сам по себе си, но при некоректно конструирано условие дава един откровено измислен резултат.
    В интерес на истината, ако не ме мързеше и не се бях опитала да я реша по най-краткия алгоритъм, по който получих отрицателно число, сигурно нямаше и да го хвана. :D Та чак след това се замислих за Дирихле и за чекмеджетата, колкото за частично онагледяване де. Как да сложиш в определен брой чекмеджета, в случая хора, по-малко на брой предмети, в случая увреждания и да има във всичките, че в някои по две и по три?!
    Много разстроена бях от находката си. :D Защото на мен превъзходството, върховенството на мъжете, както щеш го наречи, ми изнася, даже все повече с всеки изминал ден и като видя такава откровена некомпетентност от човек, който се предполага, че е и с висок ценз, ужасно се фрустрирам.:D

    ОтговорИзтриване
  11. Gloxy-Floxy, именно, методът си е метод,нали това казвам, че нагласяме условие към резултат, а методът в случая не ни служи за решение, а за оправдание :))))
    Но не ме упреквай в пренебрежение към жените, напротив, вие сте по-силния пол,просто,ако щеш и за това, че раждате и освен това логиката не е всичко а и не всичко решава, а и моята е такава хитруша като тебе, прави се на Клавдий,но по това си приличаме :))
    А ти не се фрустрирай, не го познавам човека и нищо конкретно не мога да кажа, но отдавна не се впечатлявам от титли и звания, както знаеш сега всеки може да си купи "некво вишо":))

    ОтговорИзтриване
  12. :) О, не, аз не те упреквам! Просто това ми дойде като асоциация, нали знаеш, че съм царица на толкоз далечните асоцииации, че чак неадекватни. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Gloxy-Floxy, имам един въпрос- случвало ли ти се е ей така, без някакъв видим ,или невидим повод, без да си говорила нещо с някой, изведнъж да те напъне един смях, независимо кога и къде се намираш?

    ОтговорИзтриване