събота, 31 юли 2010 г.

Не ща съвет...!!


Открих нов етикет "Хеййй - ттт".
***
"......Много мразя да ми кажат - давам ти съвет за твое добро! Ако искам съвет, тогава ми дай!"
~
Многократно съм го чувал, а напоследък и чел в блогове. В най- различни вариации и версии, но смисълът е този. Има и "комерсиализиран" вариант - "Не ща акъл, пари ми дай!", но думата ми сега е за първия случай -"идейно-естетичния", да го наречем условно.

Дядо ми на времето казваше : "На сила на човек можеш да му вземеш нещо, но да му дадеш - не. Даже и от страх да го вземе, като заминеш ,ще го хвърли...."

Интересно е и друго - тези ,които пищят ,че им дават акъл,съвет, наставление , когато стане въпрос ,че им вземат, са учудващо тихи и примирени и възпитани...
Пример: Ние, казват сме си виновни, ние сме си избрали тези хайдути , дето вземат повече от десятъка в "турско" време и "източват" като разпрани...Като, че изборът, който ни се предлага не е между лошо и много лошо! Друг е въпросът и въпрос на отделна тема, че играта е така нагласена с чалъми и хватки, та хубавото да не може да се качи на сергията.

Да се върнем на съветването и манипулирането.....Добре, разбирам, има хора по-чувсвителни на тази тема, както примерно аз се "стягам" за други работи...."Шарен свят", правилно....Например моят "гуру" дядо Колю (за него мога да издам цяла книжка, не по-малка от тази на бившият премиер за социалистите) бе споделил , че силно се дразни от невинната дума "гащи"...Ха иди го разбери...Навремето,казва, като млад , бях се хванал с една госпожичка и като дойде момента....оная вика: -Чакай ,да си сваля гащите!!! -Край! моментално ми падна!...... Замазах положението, някак си,....е по-късно, всичко си дойде на мястото"...

Така, че ги разбирам и тези хора....Макар да кажат ,че примерт с гащите не е точен и е пошлост...

Давате ли си сметка, че ако аз ,или друг предварително анонсираме намерението да посъветваме, препоръчаме, предложим и то без цел лично облагодетелстване (има и такива случаи, но говоря за себе си), то точно Тия, които целят да се възполват от вас, никога не афишират това свое намерение!! -Даже напротив - по купените от тях печатни и електронни медии , по много мъдър и школуван метод (това е цяла наука) ви внушават това, което трябва, най често с номера, че така правят Успелите (успешните) и Свободните хора?!?

Ще цитирам един житейски съвет от дядо Кольо: (предавам по спомен и то доста цензурирана и орязана версия, но добуквено) " - Виж ,кво ,мойто момчеее, хората са тъй напраени, че не им аресва много, много да ги нареждаш....има си чалъм...С едната ръка ще ги галиш леко, леко по главичките и по-долу, ще им шъпнеш на ушенцето нежно, малко милувки, а с другата ръчичка полеееечка ще им го вдяваш....Сетне, ще угадят, че им е улязал "късмета" ,ама няма да са тъй ядосани и да фучат, а ще им ареса и ще ти са усмихнат и даже цалунат..... С рогата напреде нищо не става."
---------------------------------
Музикален фон и лайфстайл : "Пайнер" -мюзик, "За контакти"- Цветелина Янева


-------------------------------------
илюстрация,автопортрет - авторът

19 коментара:

  1. Само, ако не са инати като мен. Обикновено правя точно обратното на това,което ме съветват:) Добре,че не е винаги:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ама хич не обичам да ми дават съвети, акъли или нещо от този род. Е приемам ама ...

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Кръстю... Хората предпочитат на теб да ти дават съвети... :)
    Кой ти ги иска твоите? :)

    Моят дядо Колю (наистина така се казваше) обичаше да ми повтаря: "Тези, които твърдят, че най-мразят съветите, са най-големите раздавачи на такива"... Бог да го прости.

    ОтговорИзтриване
  4. Владимир Иванов (krizt) ако т нар политици ме съветват нещо, и аз винаги правя обратното :))
    Но те за мен са ясни и предвидими и неме вълнуват особено :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Руми66, и сякаш нарочно всички се натискат да ти дават, нали ? :))

    ОтговорИзтриване
  6. Пламен Бочев, и това го има,прав е и твоят дядо Кольо, но много искам поне един да хвана и да го насъветвам хубаво, да започна от дъщеря си примерно, жената е безнадежден случай :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Песента хареса ли ви ,"ово е стандарт",нали, така ще бъде и на моят остров :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Големи съветници Кръстю ама не възпремам :)А и да си ги ползват като са толкова полезни а :)

    ОтговорИзтриване
  9. Има някои наистина не са търпене, има го и това, че много зелени тикви се напъват да ни дават семе, ама, тежи ми някой път, от годините ли, що ли ?!:(

    ОтговорИзтриване
  10. То с рогата напред не става, ама като е друга политиката и това става. А от галения и мили думички накрая хубаво си изпатваш...

    ОтговорИзтриване
  11. Дядовците са били мъдри хора. Иначе и аз като Владо правя наопаки по-често. :) Ако имам нужда от съвет, си питам винаги, иначе - мерси.

    П.П. Не изслушах музикалния ти фон, смути ме името на компанията. Нищо стойностно не излиза от там по дифолт.

    ОтговорИзтриване
  12. Nezzo ,накрая всеки си изпатва,но началото и края са относителни понятия и това, което става между тях, това е :(

    ОтговорИзтриване
  13. Точка - изслушай го, има защо, лайфстайл и още нещо, освен това черпя интериорни идеи за моя остров :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Кръстю, може би утре, вдругиден, но не и днес - в деня, посветен на борбата с чалгата (не само като музика). Пайнер и продуктите му са абсолютното й олицетворение във всички измерения.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз не харесвам неисканият съвет :D

    ОтговорИзтриване
  16. Kal4o ,добър вечер, ти къде се изгуби, да не те съветваха някъде насаме ?:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Точка, "По добре е да контролираш нещо, отколкото да го забраниш"
    Макаренко :)

    ОтговорИзтриване
  18. Кръстю, няма да споря с другаря Макаренко. :)
    Това обаче не подлежи на контрол, манталитет е.

    ОтговорИзтриване
  19. Точка, ще ти цитирам един мой доста възрастен колега: "То все е било простотия, ама и това доживях, крадци и мошенници да ми говорят за бизнес и икономика и курви и педераси за морал Вярно е било, че човек докато е жив се учи" (смях)
    ---
    Не коментирам, тълкувай го както и ако искаш
    Аз само цитирах:(

    ОтговорИзтриване