четвъртък, 29 юли 2010 г.

Вие не съществувате *


Държа още в началото да подчертая, че това не са мои разсъждения , а на Кен Корцзак, който на всичко отгоре се е занимавал 27 години с Дзен. Това вляво е Дзен (иероглиф)

---
За какво се притеснявате в този момент? Почти е сигурно, че се притеснявате за нищо поради причината, че вие всъщност не съществувате!
~
Мислите си, че това зучи абсолютно безсмислено. Някои от най-брилянтните учени, философи и теолози на нашия век не биха се съгласили с вас.
Чуйте какво казва един от най-великите физици на века, Едингтън, за квантовата теория:

„На езика на физиката... следата от моя лакът оставя следа на масата както следата от мастило оставя следа на хартията... откровенното осъзнаване, че науката физика се занимава с думата „следа” е най-значителния ни напредък.”
~
Под „следа”, Едингтън има предвид илюзия. Повече от всяка една друга наука, тази част от физиката се съпоставя с фундаментите на действителността и все повече ни насочва към факта, че няма никаква действителност.
~
Последните 300 и повече години, светът си е мислел, че всичко се сътои от атоми, „строителите на вселената”. Великия Нютон бе този, който затвърди нашето впечатление, че атомите изглеждат като билярдни топки. Натрупайте достатъчно количество от тях една върху друга, пуснете ги да се движат и ще получите скали, дървета, животни и хора.
~
Но, брилянтния Макс Планк, героят на Айнщайн, разбули някои изключително обезпокоителни открития, които той е направил докато се е опитвал да разреши проблемите отнасящи се до радиацията на енергията.
~
Да съкратим дългата история и да я направим по-кратка – Планк бе принуден да направи заключение, че материята на най-фундаменталните си нива не е непрекъсната, не е твърда. Няма никакви мънички билярдни топки. Когато разчупите един атом, получавате един електрон, протон а може би и неутрон. Но то се върти и това не е най-малката частица в никакъв случай. Можете да продължите да разчупвате до недрото, до W частиците и до много други „подозрителни” частички. Това е едно трепване на окото, премигване и е извън съществуващото.
~
Къде отиват тези неща когато премигнем? Никъде! Те престават да съществуват! След това те се връщат отново!
Е и какво от това? Е, както знаете, човешкото тяло е направено от фундаменталните природни елементи. Ние сме повече вода, но ние също имаме и желязо в кръвта си, калций в костите си и т.н. Но всяка една от тези субстанции е направена от индивидуални атоми, които пък са направени от някакви духовни късчета от нищото и са извън действителноста.
Учените наричат този процес на „премигване” – „квантова нестабилност”.
Дори и в най-твърдото си състояние, атомът изобщо не е толкова стабилен и твърд. Атомите са 99.999999 празно пространство. Ако ядрото на атома беше с големината на топка за тенис на маса и ако вие стоите в центъра на огромен футболен стадион, електроните, които обикалят около ядрото щяха да се намират извън външните стени на стадиона.
~
Какво има между ядрото и електрона? Нищо! И от какво са направени ядрото и електрона? От малки късчета енергия, които никак не са солидни, а всъщност са въртящи се частици светлина.
Дори и една грамада олово е не е друго, а светлина, правейки се на „нещо”. Е, това е колата ви. Е, има ли химикали в мозъка ви? Има ли ви вас самите?
~~~~~
Да се върнем към 1920 г., немският математически гений Курт Гьодел прави демонстрация, която показва, че логиката в основата си е противоречива.Този опит е познат като теоремата на Гьодел, но също така и като непълна теорема. И в нея се казва:„Невъзможно е да се установи логическата последователност на нито един комплекс от дедуктивната система освен като високомерни принципи на разсъждение, чиито собствени вътрешни последователности са един отворен въпрос, както и самата система.”
~
Но, има дори и още по-лоши новини отнасящи се до действителноста. Наричан е Принцип на Несигурноста на Хайзенберг, предполагащ и по-късно доказан от един от бащите на квантовия механизъм, великия Вернер Хайзенберг. Принципа му гласи:„Положението и скоростта на един обект не могат да бъдат точно определени, дори и в теория. Самите понятия за точното положение и точна скорост взети заедно, всъщност, нямат никакво значение в природата (естеството).”
Това, което се казва тук, е че физическите обекти не могат да бъдат обвързани с абсолютно съществуване на никое място, в никое дадено време. Както теоремата на Гьодел, така и този принцип, идва с едно безпощадно математическо доказателство.
И така, не само вербалните аргументи са непоследователни и следователно лъжа, но и физическата материя в основата си не може да бъде измерена.Нашата концепция за същността е жива само дотогава, докато ние не се сблъскаме и вгледаме в нея. Започва да се разпада когато започнем да анализираме... твърдото състояние на веществата е поредната илюзия... проследихме твърдото състояние от непрекъснатото течно такова на атома, от атома към електрона и там изгубихме следите им.
#####
Вие може и да попитате: „Как, знаейки, че ние не съществуваме, това ми помага в ежедневните ми безпокойства?”
Е, всъщност, помага, много даже. Действително, това знание може да те доведе до едно крайно състояние на щастие, дори и на блаженство. Как?Отивате на работа в осъзнаване, че сте погребани под много пластове измамни, упорити илюзии, които поради математическата си непоследователност ви подлудяват! Изглежда, като че ли никога няма да откриете истината, истинския мир и чистотата на любовта, защото се опитвате да схванете тези неща с фалшивата предпоставка, че те съществуват по един реален начин. Те не съществуват. Нито болката, нито страданието, нито безпокойството.Колкото повече достигате до осъзнатоста, че вие и вашият свят сте една лепкава илюзия, толкова повече ще се чувствате щастливи, любящи и истинни. Защо се случва това та ние даваме пример как илюзиите причиняват болка?
Всички познаваме някого, който е злоупотребил с пари или объркал парите с щастието. Сами по себе си, парите са само хартия, символ, който представлява материалната задоволеност. Някои хора се поддават на илюзията, че парите са всичко и те безумно трупат повече и повече от зелените нещица докато не получат сърдечен пристъп и не умрат.Всички ще се съгласят с мен, че е много хубаво да бъдеш освободен, освободен от илюзиите на парите и материализма.Е, от колкото повече илюзии се отървем, толкова по-свободни ще станем. Да се отървем от илюзии като парите, наркотиците, пристрастеността към секса е много лесно в сравнение с илюзии като смъртта, времето, езика и физическото съществуване, но не е невъзможно.Също, трябва да ви предупредя, че колкото повече се опитвате да достигнете до щастието толкова по зле ще става, тъй като щастието е една илюзия, която не съществува. Ще останете много разочаровани, но и разочарованието не съществува също. Съжалявам.
Това, което наистина е странно относно илюзиите, е че трябва да използвате илюзии, за да се отървете от илюзии и трудно бих могъл да опиша как точно се прави това. Помнете теорията на Гьодел: Всички аргументи са измама още от самото начало!
Дори и това, че четете сега тук е капан, въпреки че тази статия се стреми да ви покаже факта, че сте в капана на илюзиите! Но си мисля, че е по-добре да знаеш, че си в затвор, отколкото да бъдещ в затвор и да мислиш този затвор, който ние наричаме „живот”, за свой истински дом.
~
Много хора, които четат тази статия ще кажат: „Господи! Колко много глупости!” - И са прави!
Кен Корцзак - неговият блог - ТУК!
------
И ОЩЕ- И така, практикувах дзен-медитация 27 години, всеки ден и това разби живота ми.Сега, като казвам „разби живота ми”, това не е нещо лошо, нито пък добро. Виждате ли, след 27 години дзен, нещо да бъде „добро” или „лошо” става наистина проблематично. Неща като „добро” или „лошо” губят своя смисъл. Дори думата „смисъл” губи своя смисъл.Подлудявам жена си, защото говоря по този начин през цялото време, което е една от многото причини, поради които казах, че дзен разби живота ми. Например, жена ми ще ми каже нещо, което Опра Уинфри е казала по телевизията, за това колко важно е за обвързаните двойки да комуникират помежду си, а аз казвам: „О, тая Опра е такава глупава тъпанарка!”. И жена ми казва, че Опра понякога има много добри попадения, а аз казвам, че понятието „добри” няма никаъв смисъл и че Опра казва това, което казва, защото това кара хората да й дават пари и това е всичко. Жена ми си мисли, че съм луд и не може да разбере за какво всъщност говоря. Това е проблем, с който жена ми се оправя, така че в края на краищата това не е проблем. Не е трудно да разбереш когато няма проблем. Започвате да схващате такива неща след 27 години дзен.
Ваш, Кен Корцзак
---
Музикален фон- "Меланхолия" - Виолетов генерал:


----------------------------
колаж - авторът



16 коментара:

  1. Колко мъки, терзания и лутания бихме си спестили ако вместо дзен практикувахме дзън...
    И все пак (реториката е към Хайзенберг, разбира се), защо съответният женски човек тъй лесно дислоцира „нейния“ мъжки човек и с лека ръка пренебрегва принципите на квантовата механика и интуитивно подкрепя Гьодел?!
    И накрая, може и да е рано, но... дзън! (хохот)

    ОтговорИзтриване
  2. Дзън, наборе! Не е рано, не чете ли какво казва човекът - рано-късно,добро-лошо, губят смисъл :)
    Помнете теорията на Гьодел: Всички аргументи са измама още от самото начало!
    ---
    Обаче виждаш каква сила е рекламата, нали?!
    "Дзъннн- пийте Загорка!" :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Е, „Загорка“ просто си спомни тоталитарната практика. Знаеш, че когато „излязоха“ пластмасовите чашки си викахме „дзън“, сипвайки си „по нещо“... :))) Не винаги имаше време да стигнем до кристала от „секцията“ :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Помня, наборе, преди тях имаше едни хартиени, парафинирани :)
    Ние не си викахме "дзън", майстор дядо Кольо имаше един лаф - "Слабите пиячи се чукат, слабите ебачи се целуват" :)))
    Аз бях малък тогава и вярвах на големите :)))

    ОтговорИзтриване
  5. :D Останалата част от деня смятам да прекарам в размисъл, как някой, който не съществува, може да създаде толкова дълга публикация! :D
    Да беше по-кратичка, иди-дойди. :D :P

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,Кръстю:)Не,не са глупости нещата,които си написал.Без да бъда толкова многословен,само ще добавя,че един човек не съществува до момента в който не бъде забелязан.Когато се обърнеш и зад гърба ти няма нищо,когато не си оставил следа която да напомня за теб,не е нужно да си философ за да стигнеш до синтенцията,че не си съществувал.Стига толкова,че времето напредна:)

    ОтговорИзтриване
  7. Gloxy-Floxy, това от публикацията прочете ли го преди да започнеш да мислиш ? :)))"Дори и това, че четете сега тук е капан, въпреки че тази статия се стреми да ви покаже факта, че сте в капана на илюзиите! Но си мисля, че е по-добре да знаеш, че си в затвор, отколкото да бъдещ в затвор и да мислиш този затвор, който ние наричаме „живот”, за свой истински дом."
    --
    Пък мисли, какво толкова, по смешното е ,че един ( Кен Корцзак) я е написарл, друг (Кръстю) я е преписал на български, а четирима ставаме тези, които си признаваме, че сме я прочели (смях)
    --
    Ти на Ропотамо ли си на аватара?

    ОтговорИзтриване
  8. Аполон, разбира се, че не са глупости, цитираните научни постановки са точни, просто въпросът е особен, и идва да покаже един абсурд, които даже и да искаме не можем да приемем защото нямаме база за сравнение, При нас методът на познание е метод на сравнение и е базиран на 5 мижави сетива,които долавят ,,,почти нищо от всичко, което е 99% нищо, но нищо, това е идеята на Кн Корцзак, че именно това трябва да ни прави спокойни и добри :)
    Май нищо не казах, но нищо :)))
    Поне се замислихме,,,,,

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, съвсем в началото по едно „дзън“ и/или по едно „мляс“ може. След това дядо Кольо олицетворява народната мъдрост :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Наздраве, наборе, то станало 13,10ч ,забравих да пия и да ям, хубаво, че пак отворих блога да видя :)))

    ОтговорИзтриване
  11. ... преди няколко дни гледах припомнящо "Самсара"

    и понеже явно, подсъзнателно ми се разби наново, разбитият свят, който разбира се, не съществуваше и с него и аз...

    получих озадачаващи прозрения

    относно странните факти около изненадващо необичайно гладката комуникация между съвсем естествената поява
    на:

    най-подходящата дебелина и дължина пръчка търкаляща се на пода,
    която си сътрудничеше по най-подходящият чисто физически начин с едно сари,
    което пък на своя страна беше до милиметър точно толкова дълго, колкото трябва,
    та да може,
    някаква мистично сексапилна жена,
    след като случайно нахлуе в колиба от кал, намиращата се на майка си в пичковица на средата на нищото и на километри от съседна каквато и да е друга колиба,
    да вземе да се спъне в мъж, прекарал три години от живота си в "летаргично" състояние наречено медитация,
    и да преметне, през дървена греда сякаш специално създадена за целта,
    само от първия опит! - въпросното сари,
    за да направи невиждан и за Ламата сексуален фокус,
    който на всичкото отгоре протича толкова гладко, като че ли е трениран от рождение,
    до момента, в който по
    най-баналния начин,
    единственото нормално и очаквано от всички нещо:
    неочаквано се завръща жена му
    и разваля сексуалната "изненадата",
    както за Ламата, така и за зрителите,
    щото най-интересното:
    мистичното развъртане на мистичната сексоопийца около Ламския кур като пумпал,
    остава задачка за домашно за въображението на всички...

    та получих наново прозрението, че най- баналните на глед неща, са голяма мистерия, когато не са в хармония с "невъзможния" и без това не съществуващ свят.

    Ако хармонизират обаче, на никой не му идва на ум да ги вижда, поради, което загадките също отпадат.

    Стана ми много мъчно за горкия Лама... тооолкова много чисто невъзможни неща му се случиха в перфектна хармония и последователност, а му се еба мамата от възможно, най-възможното нещо -
    жена му да се прибере изненадващо и да го свари с мацка.

    от тази гледна точка...
    справедливостта, респ несправедливостта, доброто - злото и т.н -
    всички имагинерни /понятия/ споразумения помежду ни, които сме създали, за да си обменяме информация,
    е логично да имат,
    както и да нямат право да съществуват,
    също толкова, колкото
    способността
    на един Лама да прекара три години без капка храна и вода, в "замръзнала" стойка, след което да си е още по-жив и здрав от преди,

    също толкова и колкото
    неспособността на същият Лама,
    да не може да се РАЗБЕРЕ с жена си,
    кога да се прибира вкъщи, да му се невиди!


    ...

    Кръстьо, приятелю, дойде време да ти отвърна подобаващо на поздрава:
    "Вярвам, защото е невъзможно!"
    :)

    ОтговорИзтриване
  12. :)
    Почти на Ропотамо. Аркутино. Лилиите бяха прецъфтели. Така си мечтая да ги видя пак ... :)

    ОтговорИзтриване
  13. хахах, всички сте прави, а Светла е като по чудо толкова кратка този път, но пък историята й е достойна за реклама на някой мобилен оператор - "Ламата не е имал достъп до правилната комуникация с жена си ;)"
    апропо, днес имах телефонна среща с 'личния ми асистент', назначен от мобилния ми оператор - разликата е, че на машината са й дали приятен мъжки глас и име, което така и не запомних; не знам колко му плащам на младежа, но чувствам, че скоро ще го уволня (защото той всъщност не съществува), но пък сметката си я плащам всеки божи месец

    ОтговорИзтриване
  14. Светла Ненова, нямам думи, благодаря за обстойния коментар, който би впечатлил и Корцзак, с 27 години Дзен зад гърба си:)
    Долових лека загриженост за жената на Ламата, но се успокоих, че и тя не съществува и всичко си дойде на мястото,,,мястото ?!?(смях)

    ОтговорИзтриване
  15. Gloxy-Floxy , сетих се, че последно съм ходил там като ученик и се замислих:)

    ОтговорИзтриване
  16. gergana - както винаги- неотразим хумор:)))

    ОтговорИзтриване