петък, 9 юли 2010 г.

Goodbye money


Всички ние имаме огромната отговорност и задължение да обезценим парите. Една доста голяма, продължителна и трудна задача, но която не търпи отлагане, защото пораженията, които са нанесли парите на ценностна система, са ни докарали до ръба на пропастта.
Много е важно колкото се може повече хора да разберат за значимостта на проблема, за да започне постепенното намаляване значимостта на парите.
Основната трудност при решаването на този проблем е, че при сегашната организация на човешките взаимоотношения, парите са необходимост. И е немислимо да се твърди, че на този етап трябва да се премахнат изобщо. По-важното е да се разбере, че трупането на пари, над ежедневните нужди, е престъпление срещу човечеството. Абсурдно е да се поставят някакви норми и да се разпише какви трябва да са ежедневните нужди. Това трябва да решава всеки сам. Това е въпрос на собствена еволюция.
Най-лошото е,че човешкия разум винаги намира оправдания за всяко желание и постъпка...и най-трагикомичното е, че много често успява.
За съжаление, на Този свят ум и доброта невинаги са в права пропорция ....
Много важно е всеки да си даде сметка, че трупането на пари не е показател за способности, защото в повечето случаи това става за сметка на подтискане на собствената съвест. Т.е. за да печелиш повече от необходимото, трябва да извършиш престъпление - да измамиш, да излъжеш, да откраднеш, да насилиш, да манипулираш.
Тук не бързайте да спорите.
Бъдете малко искрени поне пред себе си...Най-вероятно ,поради влияние от световното ще ми бутнете под носа някой виден футболер...Помислете обаче, че въпреки големия труд и лишения в тренировки ,пропорционално ли е това възнаграждение за няколко опъвания на мрежата и от къде и как идват тия пари.
Да не говорим за това, че парите са в основата на почти всички криминални престъпления. Едно от най-големите престъпления, лихварството ,обаче е законово утвърдено и с извинение дори някои го разглеждат като добродетел.Ясно е защо е така, законотворците също са на заплата...Тук ,за разлика от другия ми блог , няма да изпадам в подробности...Само ще спомена ,че експоненциалната функция няма аналог в нищо живо на този свят ,освен в развитието на туморните клетки...
Трупането на пари никога не може да даде положителен краен резултат. Трупането на пари не може да ви даде спокойствие, щастие, добро здраве или чувството за благополучие.
Стандартното оправдание е, че се "трупат бели пари за черни дни", но парите не са гарантирали бъдещето на никого, още по-малко сега, когато лакомията е докарала Земята до ръба на катастрофата. Всички сте свидетели, че за да се изкарат малко повече пари, всичко в природата се експлоатира безогледно. За да се изкарат повече пари се измислят какви ли не опаковки, които направиха Земята да заприлича на едно гигантско бунище. Че и близкия космос даже...За пусти печалби е постоянното състезание да се произвежда все повече, дори и това, което не е нужно. Огледайте се, и си дайте сметка, колко ненужни неща има около вас, които сте купили само защото това ви е внушила някаква реклама.
Дайте си сметка, че за да има на едно място много, то е заграбено от там, където вече няма. Тази "нова" култура ,обхванала в пипалата си целия свят , насажда култа към парите и узаконява насилието като нормално средство за придобиването им. Дайте си сметка, че благодарение на фармацевтичните гиганти и другата, така наречена развита промишленост, по света са унищожени много повече хора отколкото са били унищожени във всички войни и природни бедствия за цялата история на човечеството - и всичко това за да се трупат пари.
----
За тези , които още не са ми теглили една псувня и проявяват интерес, ето нещо ТУК. Дългичко е и ако не разполагате с достатъчно време е по-добре да го оставите за по-късно. Този път - без музикален фон...И помнете ми думата, то Божа работа, аз може и да не доживея, но вас, по-младите интересни времена ви очакват :)
-----------------------------
илюстрация - авторът

19 коментара:

  1. Даа, с повечето от изводите съм съгласен. Все пак, апелите към съзнанието напомня за сиромахомилство.
    Според мен само чрез образованието и знанието хората постепенно ще стигат до тези изводи и, когато се натрупа критичната маса, ще може да се търси друго решение...
    В момента, да се говори това пред общество от пейзани-новобогаташи и стремящи се да станат като тях... :)

    ОтговорИзтриване
  2. ...Най-много да ти теглят една псувня, което както виждаш съм предвидил:)))
    Но не мисля, че това общество е само от пейзани -новобагаташи. И те основно не се занимават с блогове. По-точно плащат нва гавази, които да си отварят блогове и да пропагандират "веруюто" им. Лошото е ,че те карат влака. И не ти ли се струва, че се получава затворен кръг?!
    За КОЕ образование ми говориш?! Нали си съгласен, че който плаща, той поръчва музиката...
    Ти поне си учил икономика, да са ти казали нещо срещу лихвата...И ако са ти споменали за Кейнс, то не е ли било с насмешка ?:)
    При моето обучение основно бе механиката , а там тън-мън няма.
    Чета от 5 годишен, обичам ученето, но никога не съм обичал училищата :)))
    Да, може да се възприеме и като сиромахомилство, но мисля,че и това не е лошо. Колкото повече хора започнат като мен да пишат, толкова вероятноста за популяризация е по-голяма. Разбирам те наборе, ти за разлика от мен мразиш да раздаваш съвети :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Впрочем, наборе, то и заглавията на блоговете ни са красноречиви : "Докато дишаш, надявай се" и "Глас на викащият в пустиня" :)))

    ОтговорИзтриване
  4. То, съзнанието, не че не еволюира, ами "еволюира" точно в обратната на твоето послание посока. :)
    Мисля, че само две неща са способни да спрат тази инерция - или глобален катаклизъм или ...чудо.
    Гледам тук на картинката как се върти планетата от ляво надясно, мъча се с поглед да сменя посоката ама тц. Ако бях програмист (и малко хакер), бих успял. :))

    ОтговорИзтриване
  5. Купуването на излишни неща е просто излишно:)И твърде затормозяващо:)
    "..И помнете ми думата, то Божа работа, аз може и да не доживея, но вас, по-младите интересни времена ви очакват :).."

    Това прозвуча като клетва;))) Но си абсолютно и категорично прав, и аз лично нямам намерение да споря по въпроса с магданоза:)))))
    Бонджорно, Кръстю:))Или както казват добрите стари англичани- Добро утро;))))

    ОтговорИзтриване
  6. Абе,Пламене и това ли видя,бе :))
    Всички въртят от дясно на ляво, аз пък искам ...обратно :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Ирония Идиотова, какво лошо съм казал, нека да е инересно....Съвсем сериозно ти казвам, ако имаш време прочети и онова, дето съм сложил под "ТУК".
    Не, че нещо ,кой знае какво ще се промени,но полека, лека.:))

    ОтговорИзтриване
  8. Еее, разбира се,че нищо лошо не си казал.(Но аз съм си виновна, проклета пунктоация, ще слагам вече кавички :)))))))
    Защо си го помисли това? Да, ще изчета:)) И това "Ирония Идиотова", твърде вече сериозно ми звучи:))) Какво ще кажеш за Ида?!:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, не съм съгласен с призива за намаляване на потреблението, щото ще остане неразбран. Живеем в общество, което е издигнало потреблението като норма и първа необходимост. И това не е само у нас, а и по света. Който каквото и да ми говори за „бели“ държави, за цивилизованост, за демокрация няма да е нищо друго, освен поредния шаран, хванал се на тези приказки.
    Може и да ти стане смешно, но бих пледирал най-сериозно за забрана на телевизията по света. От там се получва най-масираното и шокиращо облъчване на хората и докарването им до състоянието на полу-, а не след дълго и на цели идиоти....
    В мрежата все още има известна свбода на изказа, но както се вижда, потребяващите потребителите сериозно са се замислили по въпроса.
    Да, образованието е поръчково. Напоследък ставаме иранци. Сигурно пак ще хвърлят част от армията натам - да освободят изконната родина. Ако си си спомняш, преди да изпратят войници в Афганистан, усилено се говореше, че корените са ни от там :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Наборе, ти добре ли си! Ще забраниш телевизиите, СВОБОДНОТО слово :)))
    А образованието, като помислих малко е по-точно пазарно, отколкото поръчково..А у нас битпазарно, както и икономиката ни и пр. И ще е по-точно да се изписва образУвание:)))
    Пък нашите корени са като на троскота ,знаеш ли, че неговият корен достигал 7м? :)Скоро четох за това...

    ОтговорИзтриване
  11. Ида, просто ти копирах цялото име и го бутнах ,за това си останала с такова впечатление. А освен това, исках да се покажа малко сериозен, ама то излезе по-смешно...Карай,ръгайчушки в боба, дето викаха от каналето :))

    ОтговорИзтриване
  12. Пазара не определя нищо. Това е най-голямата заблуда, че пазарът и конкуренцията били... не ми се повтарят всички глупости.
    Може нещо да е определял, когато Чунчо и Гунчо са разменяли 2 овце за 1 теле, но сега... забравѝ.
    Това за троскота не го знаех. Мен са ме нападнали къпини и се чудя какво да правя...

    ОтговорИзтриване
  13. Наборе, тоя път неправилно се изразих и не си ме разбрал. Естествено,че пазарът не е свободен и никой не го оставя, пък и конкуренция и ЛОЯЛНОСТ са като куче и котка:)))
    Ама така е, казал съм ти, че коментарите са трудно нещо за общуване, пък и недолюйбвам писането.
    Пазарно образование разбирай ...напазарено. Да си взема(?!?)"некво вишо":)))

    ОтговорИзтриване
  14. Признавам си, и аз съм от тази порода, с неразбрана и асоциална позиция, която не може да се примири с култа към парите. Тази тема е много интересна, започвам да пиша пост (изчаках коментарите, за да не се окаже, че единствено аз съм съгласна с това).

    ОтговорИзтриване
  15. Виждам, Кръстю, че си го писал това през нощта и тогава се раждат наистина интересни неща...За съжаление, както казва по-горе Славунчо, не виждам да хване декиш. Всичко живо се е устремило към печелене на пари. За потреблението не сме стигнали още Америка, но май ще ставаме като тях/пак със съжаление/. Култът към парите е във вихъра си. А от това нищо хубаво не чакай.

    ОтговорИзтриване
  16. Zvetanka Shahanska - Аз това го мисля не от снощи, просто тоя месец нещо ми се обърка режима. Преди лягах към 22,30 и ставах в 5,00.Сега не ми се спи до 2,00,че и по-късно..Но това не е проблем, бачкам си в къщи на компютъра и аз съм си шеф...
    А за другото, да прав е набора, че файда няма...но аз казвам, един на50 прочели го да се замисли, все е от полза...После, аз ги разбирам по-младите и аз на 25 се трепех за пари, но беше друго...Забележи изразите -ИЗКАРВАШ пари, т.е, ...абе, мисля,че ме разбра :)))

    ОтговорИзтриване
  17. :)Кръстю, ти как така искаш да промениш еволюцията на излишъка? От пещерния човек до наши дни монетаризма съществува за да облагоделства една част от хората. Какво може да промени статуквото? Няма да е образованието, нито някакво чудо. Мисля, че единствено еволюцият е способна на такава промяна, но ние най-вероятно няма да сме свидетели на този процес, така че купи една бира и я изпий в компанията Бах, пардон Ванеса Мей в Д минор http://www.youtube.com/watch?v=Hg8Fa_EUQqY&feature=related

    ОтговорИзтриване
  18. Емо, за съжаление, аз освен да напиша това, нищо не мога да променя, но и това мисля не е малко. Ако всеки като мен си даде сметка....нали?!
    За това давам и линк,към специалист, посочващ алтернативата...
    А за пиене, в това хладно време, по ми се посяга към виното, знаеш ли, от възраста и болестите ли е, но напоследък държа да пия по-малко, но по-качествени работи..Не ,че няма и хубава бира, но вече много ме надува.
    Благодаря за поздрава! :)))

    ОтговорИзтриване
  19. slavuncho каза: "...Напоследък ставаме иранци....преди да изпратят войници в Афганистан, усилено се говореше, че корените са ни от там :)))"
    Славунчо, едното (Иран) не противоречи на другото (Афганистан):-)
    Кръстю, това да се стремим към обезценяване на парите е безсмислено. Откакто са се появили първите лихварчета тенденцията е такава. С нарастване на броя на финансовите операции стойността на парите пада. Не е нормално управлението на потока да увеличава от самосебе си неговото количество. По-скоро е обратното. А нашата еволюция ще продължи да бъде трудна и мъчителна, понеже е безмозъчна:-(

    ОтговорИзтриване