сряда, 13 октомври 2010 г.

Golden ratio - 3



ВСИЧКО ОСТРО Е ВРЕДНО!

Пак за това златно сечение (golden ratio), то е важно ,ще го преговаряме често, има го на много места и на много от вас и сега и всеки ден е напреде ви, но не всички му обръщат внимние - Ф=1,618033987 = Резолюция: 1920:1200 Dell(17"), 1280:800MacBook(13"), такава е на много от последните модели компютри и телеекрани, като се движи от 1,6 до 1,8(1,78=16:9)

Да не говорим, че деленето на тялото в точката на пъпа е най-добрият пример на златно отношение. Пропорциите на мъжкото тяло се колебаят в пределите на отношението 13 : 8 = 1,625 и са по-близки до златната пропорция, отколкото женското тяло, чието средно отношение е 8 : 5 = 1,6.:)
--
Този японски сатър на снимката и той е "златен"! Понеже много го ползвам,много е удобен като свикнете с него, лек и широкото острие като лопатка нарива накълцаните продукти и ги бухва с финес в тенджерата...
Един ден го загледах с набито от чертане и други работи око , след това взех рулетката за да потвърдя, че дръжката и острието му са в такова отношение.
---
Мисълта ми е, че когато гледаме виждаме различни работи, в зависимост от зависи...
Например спиралата (жълтата) , почти на всички ни прилича на охлюв, но чертаещите, т.е занимаващите се с приложна геометрия схващаме, че е съставена от последователни четвъртини от окръжности, така, както като слушаме музика всички се кефим, но на музиканта му се "мяркат" нотите и след това може да я възпроизведе.
--
Има и друг модел на мислене, или на немислене, не ми се философства днес, като един стар виц :

Пред ниагарския водопад някаква журналистка интервюирала туристи от различни страни.
На въпроса :
-Какво мислите като гледате този природен феномен?
Един французин отговорил:
- За любов, за красота, идва ми да полетя и пр.
Американецът казал:
- Мисля, че ако тази вода се впрегне във ВЕЦ, луди пари ще изкарам...
Нашенецът отговорил:
-За ебанье!!
- Е как може, такава гледка, пък вие.... - започнала журналистката
- Няма значение какво гледам, аз все за това си мисля!- приключил разговорът нашият човек

Не зная защо се спрях на това за музикален фон ,може би илюстрира нещо, ще го изтърпите, само минута е, а дори и ще ви хареса (малко):


-----------------------------
снимка и колаж - авторът

10 коментара:

  1. Е, то пак опираме до това, че всеки когато гледа, вижда това, което е вътре в него:) Интересно, вътре в човек, къде е сечението.

    ОтговорИзтриване
  2. Да!Това е интересна тема, Владо- къде е вътре, вън е ясно-в пъпа!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Хахаха, точно същото си помислих и аз вчера, като все те избива на пиене и ..., много важно каква музика си си пуснал.:D
    Това, което пропуснах да спомена е, че от години не слушам чалга. Сега като стана от пошла, по-пошла, Кръстю, ти си виновен!:D

    ОтговорИзтриване
  4. Gloxy, за пиенето имах предвид, не за музиката, чалгата комшията ми я вкарва резонно, няма отърване:(
    Всеки ден я слушам :(

    ОтговорИзтриване
  5. Аз те цунках, щото си толкоз сладичък, като хитруваш, чалгата е непричьом.:D

    ОтговорИзтриване
  6. Японското си е японско все пак. При тях всичко е умножено по 3,14...

    ОтговорИзтриване
  7. :))) това за жълтата спирала направо ме върна в студентските ми години в математическия факултет, на лекции по анализ 1-ва част. Преподавателч така ни обясняваше колко малко може да бъде числото епсилон в граници на функции, показвайки един тебешир и казвайки, че ако крава е голяма колкото тебешира-епсилон, то това е малка крава-епсилон, но ако муха е голяма колкото тебешира-епсилон, то това е е голяма муха-епсилон.)))
    Оправих си киселото след_работно настроение. Благодаря.:)

    ОтговорИзтриване