понеделник, 29 март 2010 г.

Световна карта на щастието *


В по -тъмно оцветените зони хората твърдят, че са по-щастливи.
....................................................
И така, как да измерим щастието? Престижните проучвания на общественото мнение на European Social Survey (ESS), които се правят от 2001 година насам, включват въпроса: „Колко сте щастлив?”
- - -
Пълният текст е ТУК.

11 коментара:

  1. Когато бях ученик, исках да избягам в Австралия :)
    Като гледам тая карта, добър ми е бил изборът :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Да,keti531953 ,поставя някои работи за замисляне :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пламене, то хубаво, ама като ученици май, не ни минаваше мисълта, че най-трудно е да избягаме от себе си...А за някои, почти невъзможно :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Още един опит да се поставят хората в калъпчета, но както и да е...
    Спомням си за един стар опит с мишоци. Ръчкат му на „нашият“ мишок два електрода в мозъка, където е центъра на оргазма, свързват ги с едно педалче и... сеирът започва. Мишокът-мастурбатор гушва букета за няколко часа. Натиска педалчето, забравил храна, вода и почивка. За миговете удоволствие заплаща с живота си и умира щастлив! А така ли е?

    ОтговорИзтриване
  5. Наборе,не разбиам точно връзката с материала, но си принципно прав ,даже нещо повече...Опитите отдавна са минали и сега "калъчетата" ни грабват още от родилния дом :))))
    Под "сега" нямам предвид последните 20 години, а доста по-назад ...

    ОтговорИзтриване
  6. Връзката е, че когато става въпрос за човешко поведение, не съм склонен да приема, че проучване, направено от американци, ще даде точни резултати за европейци, още по-малко за българи. Мен могат да ме направят щстлив неща, които за американеца са даденост или неразбираеми. И обратното.
    Когато ме дресират да съм щастлив по определен начин, ставам особено предпазлив :) И щото по-нагоре зачекнах въпроса за секса, и щото това е едно от особените човешки състояния с неясни последици, пак ще се върна към него.
    Предполагам, че като всеки нормален човек си гледал порнофилм. Един, втори, айде и трети път! От там нататък забравяш за това изкуство... Правил ли си някога секс, както го показват там? Аз не съм! И не искам!
    Това е дресировката, калъпчето. Прави едно, прави две, прави три... Винаги по определения/показания начин със съответните пъшкания, охкания и блещения и никога по друг начин! Иначе - няма щастие... Но, нали и в това най-природно състояние има национални различия?! Между другото - за това не коментирах постинга за Фройд, щото... ама айде друг път, че се отнесох :)))
    Ако пак се изказвам не по темата - съжалявам. Така съм я разбрал :)

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Абе, не съм в час нещо, написах "майсторлъкАт", сурнах коментара преди да го довърша....продължавам - във въздуха, да се прегръщат и целуват като олигофрени на самото място, да вдигнат такава аларма, че да дойдат да ги хванат?!
    Ще ги смотаме на бързо, ще се покрием някъде и т.н. ...Това са дребни, но важни работи..:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Както и да е, не съм в час нещо. Сега изтрих коментара,без да искам. В основни линии идеята ми беше, че хората сами са отговаряли как се чувстват, а майсторлъкът на проучването идва от математическата основа, алгоритъма ако щеш, за това се говори ,че са сравнително на високо ниво и с точност...Естествено ,че е имало и някакъв "поръчков" елемент, но не като нашите агенции съвсем през просото :)

    ОтговорИзтриване
  10. Как се измерва щастието? В университета научих, че има много общо с интелекта. Един КИ тест може да даде някаква цифра, ако това устройва някого. Та с две думи де: Колкото по-умен (не само знаещ), толкова по-щастлив.

    ОтговорИзтриване