понеделник, 30 август 2010 г.

Иде есен...


Защо?
За що?
Не: За какво ?
ЗА-"ЩО", НИ-"ЩО", НЕ-"ЩО"
Какво значи ЩО?
Що е то?
ЩО и ЩЕ
Ще те......, ще ти.......,
Що щеш?
Защо е тази буква "Щ"
ШТ не върши ли съштата работа? штурец, штипка, штука,штъркел
----
Бе, што не си.......
---
Зашто е тази меланхолия и жалба за младост дето лъха отвсякъде около мен ли?
ЗаЩо-то не съм достатъчно здрав за да правя което както и колкото искам... И се дразня като гледам хора здрави, прави и корави, които ги мързи да гледат.
Не толкова като ги гледам, а като ми се наложи да правя нещо с тях.
Такива ,за които майстор дядо Кольо казваше : "Тоя баща му на времето по-хубаво да бил го изпляскал на рогозката"... Да ме прощава Господ за грешната приказка, но ми спестява много писане :(
---
Малко меланхолично начало на новата седмица... "...да бъдем други вече късно е, иде есен..."


----------------------------------------------
илюстрация - авторът
Adobe Illustrator + Photoshop


17 коментара:

 1. Астрономически, тази година, есента започва на 23-ти септември. Дотогава се води лято. Харесва ми илюстрацията:)Все пак би трябвало да си в немеланхолия , защото дойде хлад! Пожелавам ти повече усмивки тази седмица:)))

  ОтговорИзтриване
 2. Хладът не ме прави по-здрав и по-млад, но помага, а в меланхолията има известна радост, има и тъжни усмивки и весел плач, роден съм през септември,благодаря :)

  ОтговорИзтриване
 3. Кръстю, ниШТо ти няма, освен временното носене на сиви очила. Не бързай, оШТе не е дошла нито твоята, нито астрономическата есен.

  Аз съм се заканила и на други непотребни букви, напр. Ъ, Ч, Й, двойното И в множествено число. Друго си е да си купиш две батериЙ или да ти се разстрои стомахът от някакви летни бактериЙ, докато се разхождаш по пАтя.

  ОтговорИзтриване
 4. Точка, Ъ,Ч,Й не са излишни и кой ти каза ,че е батериЙ, това Й забелязвам по-младите го слагат где трябва и не трябва Да не са се сдухали даскалите нещо?
  пАт по-добре ли ти звучи от пЪт ,или КрАстю от КрЪстю?? Ъ-си е много нашенска буква и не я давам!
  ---
  И точно защото не ми е дошла астрономическата, а ми е дошла критическата е проблема (смях)

  ОтговорИзтриване
 5. В университета ни учеха, нас, бъдещите парче-филолози (смях), че имена като Кръстю, Желю, Ботю и т.н. трябва да се изписват с "ьо" накрая. Без значение какво е написал попът в кръщелното свидетелство или милицията - в паспорта. :)
  Вместо да носталгираш, вземи си смени името с по-правилно име! (пак смях)
  Сега, малко по-сериозно. Пак за името. (Опитвам се да разсея тъжните ти настроения). В българския език, доколкото знам, все още не е отпаднал официално звателният падеж. Според който, дори и да приемем, че името ти Кръстю е "правилно" (смях, поради "правилно"), би трябвало, когато се обръщаме към теб, да казваме "не тъгувай, Кръстьо", а не "не тъгувай, Кръстю". Аз, както може би си забелязал, в общуването си с теб не спазвам този закон. :) Ама, за успокоение, и други закони не обичам да спазвам, поради което, не само трябва да бъда порицан, но и наказан.

  Най-приятелски поздрави, КръстЬО! :)

  (Ще ми се сърдиш ли, ако и занапред се обръщам към теб така (само в звателен падеж - casus vocativus)? :)

  ОтговорИзтриване
 6. Забравих да те похваля за колажа.
  Страхотен е!

  ОтговорИзтриване
 7. Кръстю,
  нито пАт ми звучи, нито мЪркуч, ама така пишат сега. Й и ИИ тормозят много хора (някоЙ компаниЙ), както и НН (необикновеННи).
  И още: О и У да се обединят, тогава ще спрем да се дразним на кОпувам и Унемях. Както и С и З (Збогом, Збърках и Зграда най-накрая ще бъдат верните думички), Ж и Ш (младеШки). Я-то също върви към изчезване - цвИАт, приАтел.

  Не се чуди на мен, аз само за улеснение на пишещите навсякъде хорица. Не ти ли бъркат в очите, особено в нета? Промъкват се и разни идеи, които никак, ама никак не споделям - че правописът не бил водещото, важна била мисАлта.
  Това общо взето е оправданието на нечетящите книШки с големи претенциЙ, вината не е в даскалите.

  ОтговорИзтриване
 8. Определено предпочитам КрЪстю пред КрАстю. ;) Мен пък пълнияТ член много ме дразни.

  ОтговорИзтриване
 9. Svetla, той си има точно определена роля.
  "ИнструментЪТ прави майсторА" и "ИнструментА прави майсторЪТ" значат абсолютно различно и без пълен член словоредът не винаги помага да се разбере смисъла, тоест кой прави нещото и на кого му правят нещо.
  Не е точно тук мястото да спорим за граматика и правопис, Кръстю да ни извини.

  ОтговорИзтриване
 10. Сбъдване
  на Мускетар

  Направи си градинка,
  дори на балкона,
  посади си във нея цветя:
  - може кактус, босилек,
  дори “zarzamora”,
  говори си със тях в утринта.
  Те са истински, живи
  и много не искат,
  чакат само за малко вода.
  Ще минавам понякога
  с плаха надежда,
  да напишеш за тези цветя ...

  Video LOLA FLORES LA ZARZAMORA, Red Karaoke
  http://www.redkaraoke.es/canciones/La-zarzamora/449791/video

  ОтговорИзтриване
 11. Пламене,благодаря за комплимента, да, това за звателната форма съм го чувал и аз мисля, че Кръстьо е не само по-правилно, но и по-благозвучно като обръщение, по-българско ако щеш, но аз не си давам Ъ-то ,Крастю, като краста, крастав, кофти, нали?(смях)

  ОтговорИзтриване
 12. Svetla, в кръга на шегата, пълният член май дразни всички жени (смях)

  ОтговорИзтриване
 13. Точка, да за този пусти член миналата година в Блогово се начетох, сериозно-да трябва, но не са чак толкова много случаите ,в които без него не се разбира смисъла
  Мисля,че словоредът е по-определящ и ще дам пример с любимите ми журналистки -Как може да праснеш заглавие и то с едри букви :"Прасета крали цигани"?!? А кажи ми кой кого крал? (смях)

  ОтговорИзтриване
 14. Такова заглавие се слага поради две причини - сензация = продаваемост и липса на достатъчно качествен пълнеж между ушите. :)
  Ето такива първи гракват за опростяване на езика ни и изхвърляне на различни правила, за да прикрият собствената си неграмотност и мързел да го научат.

  ОтговорИзтриване
 15. Анонимен ,да, благодаря, Espana tradicional,Lola Flores ,почувствах се като идалго :)))

  ОтговорИзтриване