вторник, 26 октомври 2010 г.

Пчелите и 6естоъгълника


Медоносните пчели строят восъчните си клетки от милиони години под формата на шестоъгълник. Защо не са избрали геометрична фигура като осмоъгълник или петоъгълник, ами точно шестоъгълник? Математиците дават отговор на този въпрос: най-подходящата геометрична форма за максимално използване на единица площ е шестоъгълната. Ако медените пити бяха направени във форма, различна от шестоъгълната, то щяха да останат неизползваеми места и по този начин щеше да се складира по-малко мед и много по-малко пчели щяха да могат да се възползват от кошера. Докато дълбочината на триъгълните и четириъгълните клетки е еднаква, то в тях ще може да бъде складиран толкова мед, колкото и в шестоъгълните. Но от всички тези форми шестоъгълникът има най-малка обиколка. Въпреки че имат един и същ обем, използваният материал за шестоъгълната клетка ще е по-малко, отколкото този за триъгълните и четириъгълните.
(В правилния шестоъгълник всички страни са равни.Всеки от вътрешните ъгли на правилния шестоъгълник е равен на 120°. Той има 6 линии на симетрия.С шестоъгълници може да се изпълни равнината, без да остават празнини - моя бележка)

При това положение достигаме до следното заключение: шестоъгълникът е форма, в която се съхранява най-много мед, докато за построяването й е необходимо най-малко количество меден восък. Разбира се, пчелите не са направили това заключение, до което се достига след сложни геометрични изчисления. Тези малки животинки използват шестоъгълника единствено като следствие от своето сътворение!
Шестоъгълните клетки на пчелите са изключително приложима конструкция. Клетките си съвпадат една с друга и имат общи стени. Така се осигурява максимално складиране с най-малко използван меден восък. Въпреки че стените на клетките са много тънки, те могат да понесат натиск няколко пъти по-голям от собствената им тежест.

Пчелите следват своя принцип на икономичност не само когато изработват страничните страни на клетките, но и тяхното дъно. Медените пити се правят под формата на филия, разделена на две части, дъната на които са залепени една за друга. При това положение там, където двете клетки се прилепват една за друга, ще възникне проблем. Този проблем е решен с изграждането на клетъчните дъна посредством съединяване на четириъгълници, състоящи се от равностранни триъгълници. Построяването на три клетки от едната страна на пчелната пита води до получаването, от само себе си, на основа на друга клетка, разположена на другата страна на основата на питата.

Тъй като основата е образувана от восъчна плака под формата на равностранен четириъгълник, то на дъното на изградените по този начин клетки се забелязва една дълбочина. Това означава увеличаване обема на клетката и вследствие на това увеличаване на количеството мед, което ще се съхранява.

Както се вижда от всичко обяснено дотук, шестоъгълникът е най-подходящата форма за изграждането на пчелната пита. Именно тук възниква един въпрос: Откъде пчелите знаят, че шестоъгълникът е най-подходящ?

Достатъчно е да сте благоразумен човек, за да разберете, че това съвършено устройство на пчелните пити не може да бъде разработено от пчелите лека полека посредством измисления еволюционен процес. Напълно глупаво е дори да си помислим за сценарии като този: една пчела един ден да прави петоъгълни пити, следващия ден да прави триъгълни, известно време да продължи така, след като са изминали дни, години или векове, разбирайки, че шестоъгълникът е най-подходящата форма за изграждането на пчелната пита, да вземе решение да ги прави така.

Източник :ТУК
----
PS Забележете, пак 6 (6-тоъгълник)

Музика: Вкусът на меда


-------------------------------
илюстрация - авторът


12 коментара:

  1. Ех, наборе! И пчеличките, и тревичките направени както трябва. Често съм се удивлявал на това как всяко нещо е „пипнато“ в природата. В тази връзка, не спирам да си задавам въпроса: Що не е така и с хората, мамка му!

    ОтговорИзтриване
  2. Не зная,дълга работа,може би защото сме си показали рогата и е станало необходимо да си ги счупим първо тук, пък после :
    --
    А на едно място се казва: "Може ли гърнето да дири сметка на грънчаря що така го е направил?":))

    ОтговорИзтриване
  3. Още от ученик не вярввам на Дарвин.
    По-късно почнах да мисля, че налагането на теорията му е въпрос на политика. То май с доста теории е така... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Май, проблемът на човека е, че твърде много мисли и се взема на сериозно. Има дързостта да задава въпроси на създателя си, при неуспех, а успехите да приписва на себе си.
    Всеки има потенциал, но афективната сфера е тази, която ни дърпа на долу (при пчеличките и тревичките няма чувсва, нали). Но създателят знае двупосочната й сила и ни е дал възможност да пребъдем. А от нас зависи, до кога.

    ОтговорИзтриване
  5. Пламене,така е братче:)
    Радой Ралин беше казал:"Ако на времето за Инквизицията целта оправдавала средствата, сега целта е да се оправдаят средствата"(смях)

    ОтговорИзтриване
  6. Svetla, Създателят чрез създанията си свидетелства за Себе си, който има очи да гледа, който има уши да слуша е казано и да мисли, само, че мисленето е трудна работа:)
    И още-"Познай познаваемото"-остави католическата ерес, пак някой ще се сети за изгорените :(
    ---
    За чувствата- дълга работа, с един коментар не става, в другия блог има доста рабои
    --
    И аз като ги пиша тези неща(по-точно публикувам )не го правя с идеята толкова за дебат-коментар, колкото повече хора да го прочетат и се замислят
    Не, че са глупави, а просто от битовизми ,или други занимания не остава ред:(
    И друго ,дори да се намерят 5 които да кажат-"Ах да еба тия пчели, виж какви работи правят", пак е добре:))

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, замислих се...
    Пчелите са доста интересни за наблюдение :)
    Ако замръкне пред чужд кошер пчелата започва един танц - един вид се моли да я пуснат. Естествено трябва да носи мед иначе никво пускане, нали разбирате.
    Ако пък минавате покрай пчелин, в който се вади пчелна отрова, носете предпазни средства. Стават адски агресивни.
    :)

    Подпис:
    Бивша пчеларка, която на десет години вадеше пчелно млечице в дядовия си пчелин.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Nightwish El ,да те и мравките са много интересни за наблюдение, като един цял организъм са :)

    ОтговорИзтриване
  9. Природата е съвършена, това е. Помислила е за всичко:)))Поздрав за колажа:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Zvetanka, Той има много имена, щом предпочиташ Природа, и така може :)
    Благодаря за колажа, играчка беше, но ми е забвно и интересно :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ако наблюдаваме и взаимстваме "опита" на редица представители от животинският свят(включвам и насекомите),ще видим,че техният свят е много по-подреден от човешкия.Еволюция?Може би!Дано хората един ден стигнат онова ниво на развитие,когато ще знаят кое и какво е най-правилно за тях!Лека,Кръстю:)

    ОтговорИзтриване
  12. Да, Живко! Дано! Лека и на теб:)

    ОтговорИзтриване