петък, 8 октомври 2010 г.

Черна жлъчка *


Меланхолията е вид човешко настроение, не точно определен вид депресия. Характеризира се с ниски нива на ентусиазъм и желание за активност.Думата melancholia в латински език е заимствана от гръцката и етимологично означава * черна жлъчка.
Според теорията на Хипократ тялото съдържа четири течности: кръв, лимфа, жълта и черна жлъчка, които определят човешкия темперамент.

В медицината дори има термин “синдром на капещите листа”.
---
Хипократ предупреждава за опасностите в по-студената половина на годината – тогава се проявявала силно черната жлъчка и твърдото вещество можело да се добере до мозъка, вливайки тъга и съмнение в смисъла на живота.

В своята “Анатомия на меланхолията” (XVII век) Робърт Бъртън твърди, че есенният и зимният въздух прави човека мрачен и не весел. Но и в най-горещите страни броят на меланхолиците е голям: вдишваният горещ въздух разпалва черната “злоба”, чиито пари се издигат към главата, при това с пагубни последствия.

“Болестта” може да се проточи до пролетта. Оплакванията са едни и същи: голяма потребност от сън, подтиснатост и голям апетит. Особено тежки случаи се допълват от фобии, катастрофална загуба на интерес към секса, нарушен менструален цикъл у жените и чувство на дълбоко отчаяние.
---------------------------------
Шмели - Меланхолия


---------------------------------
колаж - авторът



15 коментара:

  1. Не си казал нищо за лечението.
    Ето малко от мен:
    http://www.vbox7.com/play:af6a98fe

    ОтговорИзтриване
  2. А, да много е точно, Владо:))
    Но пък понякога и да си болен е добре, а? (смях)

    ОтговорИзтриване
  3. Темпераментът никога не е в чист вид, както и преобладаващите течности в организма. Сангвиника (кръв) никога не може да бъде меланхолик, както и флегматика (лимфа). Холерика все бърза, захваща сто неща наведнъж и рядко завършва някое, бързо губи интерес. За холерика е "лечебно" понякога да си почива от това бързане и да се отдаде на меланхолия.
    Кръстю, даде ми идея за пост ;), но не сухо-теоретичен.
    А усмивката, от нея имат нужда и четирите вида темперамент. Панацея за душата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Светла, тук просто трябваше да сложа нещо под картинката, колкото и тъпо да звучи (смях)
    Разбира се, че темата е голяма и се радвам, че си намерила идея !
    Това е точно по твоята и работа и сигурно ще напишеш нещо различно от учебниците и интересно !

    ОтговорИзтриване
  5. Ако картинката е акцента, с този дълъг текст, отвличаш вниманието от нея. Достатъчно е само да задаваш параметрите, в които коментиращите да "умуват" (както беше с "крушки и светлина" - и там не всички хванаха идеята ти, смях).
    Не се надявай да пиша за темпераменти, просто идеята за амбивалентност ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  6. При думата меланхолия, все се сещам за този евъргрийн.

    ОтговорИзтриване
  7. Светла и това го има, но имай предвид, че ти си ги изучавала тези работи, а съм сигурен, че ше има някои, за които и това е ново като информация :)
    А то и в картинките има символика и то много , но никога всички не могат да схванат всичко и не е необходимо, аз ще пиша един ден защо ги правя тези картинки, но по-късно, сега не ми идва :)))

    ОтговорИзтриване
  8. А,да и аз първо за нея се сетих, както и за гравюрата на Дюрер "Меланхолия",оная с додекаедъра и магическия квадрат, който ще е утрешната тема, даже сега правя картинката, но реших да пусна тия Шмели за по-интересно, харесва ли ти?

    ОтговорИзтриване
  9. Сега е много подходящо време за меланхолия...Смехът е антидотът:))))Поздрави, Кръстю!Колажът е супер!

    ОтговорИзтриване
  10. Не ми харесва, изтърпях я до минута и десет, сори.
    А теория за темпераменти, в нета колкото щеш, който търси, намира. Но е скучно. Няма лице, с което да се свърже, няма "лична драма"...смях.

    ОтговорИзтриване
  11. Цветанка, така е подходящо е и за някои пък е добре дошло за оправдание :))
    Благодаря за колажа:)

    ОтговорИзтриване
  12. Svetla, помниш ли това стихотворение?:
    Размазан Джон целува страсно Грета,
    по устните му сладострасна лига
    Стига!
    Това ли е драмата?! (смях)

    ОтговорИзтриване
  13. Става, защо не... колкото Джон-ита, толкова лигави драми ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Добре го е казал Робърт Бъртън,но меланхолията не трябва да се поставя под общ знаменател (кога се проявява) от субективна гледна точка.Аз например се чувствам перфектно точно в този период на годината.Лятото не ме прави по-весел,напротив.Всичко е индивидуално,Кръстю,поне според мен и не само (може би) :)

    ОтговорИзтриване
  15. Живко така е, някои казват, че месецът в който си роден ти е най-добър, други обратното, аз мисля, че е индивидуално, но общо взето и на мен жегите ми се отразяват зле и деактивиращо :))

    ОтговорИзтриване