събота, 6 март 2010 г.

Демокрацията - начин на употреба (част 1)


Един от критериите на Еconomist Intelligence Unit е "масови демократични убеждения и доминираща демократична политическа култура на народа". И посланието е, нямате такива убеждения - не ви признаваме. Българите нямали демократична нагласа. Навремето Ленин искаше "повишаване на класовото съзнание на народа". Сега се борим за "повишаване на гражданското (но в рамките на "демократичните" догми) самосъзнание на народа".
---------------------------------------------
Другия критерий "Наличие на модерна пазарна икономика"-- каква е връзката на демокрацията с пазарната икономика и по-точно (което никога не се споменава, но винаги се подразбира) с частната собственост на средствата за производство?!? Не мисля, че тези две неща са необходимо условие за наличието на демокрация. Знам, че ще ме препратите към основни текстове, вече съм ги чел и именно тях оспорвам, защото те изпускат основно нещо. А именно факта, че ценностната система, или по старому - МОРАЛЪТ, определя начина на живот, законите и политическата система, а НЕ обратното.
Един прост пример, защо НИКОЯ политическа или социална система не позволява да се краде? Защото е НЕМОРАЛНО. Всъщност не е необходимо да ви убеждавам в това."Демокрацията" в България не върви защото нещо в ценностната система на българите "не било както трябва". Извинявам се за грубия пример, ама като мериш една обувка и не ти става, крака ли режеш или пробваш друга?
.....................................
Друг факт който никога не се коментира, но е важен, е, че въпросните "идеални демокрации" са концентрирани в определени географски региони, западна и северна Европа, Северна Америка и Австралия. Всички те са населени най-вече с хора със западноевропейски произход. Изключение е може би Япония. "Успелите" пост-социалистически държави също са в географска близост до този регион. Защо? Защото разпространението на определена ценностна система е свързана с националността, а тя с географския регион.
Целия регион-- България, Молдова, Белорусия, Украйна, Белорусия и Румъния, , се развива по сходен начин и това се дължи на опита да се заместят традиционните ценности с такива от Запад, както и трансформирането на посткомунистически режими в икономически елити. Именно на това се дължи упадъка в целия този регион, а не на липсата на "масови демократични убеждения и доминираща демократична политическа култура на народа". Затова българите са по-нещастни от други по-бедни народи, защото самопогазват онова което би им носило щастие! Както и голяма част от арабския свят страдат не от липсата на демокрация а от изключително агресивното поведение на англоамериканците с опитите им да наложат СВОИТЕ "ценности". По това последните не се различават от религиозните фанатици!
.........................................................................................
Един е бог - "демокрацията"! "Или сте с нас или сте против нас", както казваше Джордж Буш ?!?! (има видеозапис).
........................................................................................
Пълно противоречие с принципите които прокламират! Виждате какво се получи с "демократичния" експеримент Ирак!
Друго наблюдение-- въпросните "развити демокрации" са все бивши колониални владетелки, или напълно завладени територии (пак с изключение на Япония.) Т.е. в тяхната ценностна система -АГРЕСИЯТА като начин за добиване на желаното заема почетно място. Правото на силния е основно право. Пазарната икономика в основата си не е нищо друго освен обобщено колонизаторско мислене. "Да имам аз едно евтино дрънкало, дето не струва и да намеря "туземци" дето ще ми дадат и майка си и баща си за него." След като туземци вече не останаха трябва по-други дрънкала да се измислят и пак същото. Да, това е прогрес, но само МАТЕРИАЛЕН.Ама покрай дрънкалата пропуснаха да правят деца.
Да, англоамериканците имат самочувствие, дори прекалено самочувствие и за някои неща можем да им завиждаме, но като им подражаваме няма да се сдобием със самочувствие. По-добре е да потърсим собствената си ценност в собственната си ценностна система а не да се самоотричаме и самооплюваме. Така само губим повече. Българославянската ценностна ситема е различна.(Не идеализирам, много добре зная какви са и недостатъците ни) Погледнете историческите факти и ще се убедите. Част от нея са търпеливостта и ИНЕРТНОСТА, но и силната, мълчалива съпротива(един цитат, който чух :"Фашизма преживяхме, комунизма преживяхме и та зи демокрация ще преживеем...")
Онова което ние можем да направим, е да потърсим доброто в нашата собствена ценностна система, в българската литература, кино, музика, включително тези от периода на социализма. До сега не съм срещнал непредубедена оценка на социалистическия период на България. Само истерични крякания в двете посоки.И девиза:"По критерия на Еconomist Intelligence Unit, всички равнис, всички мирно!" въобще не ни помага и в никъкъв случай не е задълбочен.
----------------------------------------------------
И сега усещам, как някои "топ демократи" ще изпищят: "Лелееее, я па тоя, ще ни връща в татово време.Таман започна да ни става хубаво! Разбира се, че не искам това,но...свикнал съм...На времето, като казвах , че "социализЪма" се насочва към пързалката, пак имаше дървени философи, дето винаги са наясно с нещата...И сега ви казвам , скоро Евросъветският съюз ще изтрещи, вЕрвайте ми... А социализЪма, в ония ,познатия на мнозина от нас вариант няма да се върне, но не бъдете спокойни...Това ,което ще дойде ще надмине най-смелите очаквания и на най-големите простаци ...
+++++++++++++
И понеже забелязах интерес , ще си позволя тук да приложа още един материал по темата, който е от другия ми блог, с цел да не правя нова публикация.
....................................................
колаж - авторът
(автопортрет с Аин Ранд от серията автопортрети с...)


22 коментара:

  1. Мисля,че смесваш и изместваш нещата.Тук няма връзка нито пазарната икономиката, нито манталитетът, нито агресията.
    Демокрацията е възможност,право и желание да участваш във взимане на решенията за твоето бъдеще.
    Желанието го има във всеки човек, право вече имаме съгласно законите, но възможността ни се блокира от политически субекти в продължение на повече от двадесет години.
    В резултат вече голяма част от хората, са си изградили погрешно отрицателно мнение.В едно криминално разследване, първият въпрос би бил:Кой има интерес от това?
    Ти? Аз? Или пък ЕС, Русия или САЩ?

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което се случва в България през последните 20 години няма нищо общо с демокрацията. Власт на народа ли??? Глупости!!! Ако попитаме тоя същия народ одобрява ли резултатите от така наречения преход след 89-та до днес, убеден съм, че неодобрението би било около чудовищните 90 процента. Добре де, народе, нали ти управляваш? Що тогава позволяваш да те ограбват? Моля? А…, не управляваш ти, така ти били казали… И ти им повярва… Излъгали те били. Добре. Случва се. Само не ми е ясно, народе, защо ОЩЕ им вярваш.
    Сигурно, щото си търпелив, с “гаранция” 500 години. Какво тук значат някакви си 20?!

    Един “незначителен” пример за демокрация: Швейцарският народ съзира някаква опасност от ислямизация. И с РЕФЕРЕНДУМ забранява строежа на минарета. На швейцарския народ (по численост колкото българския) не му пука от това, че отнякъде си някой аятолах ще му обяви “джихад”. Така е. Всеки сам решава какво да строи и какво да не строи в собствения си двор. Разбира се, при едно дребно условие: да има РЕАЛНА демокрация.

    За българските изроди, които откраднаха парите на българския народ, и сега с тези пари го управляват, понятието “социална държава” не съществува. Опитват се (понеже сме прости) да ни вкарат пак в двуполюсен модел – или “див социализъм” (с някаква социална държава), или “див капитализъм” – с антисоциална държава. Не, не се опитват. Вкараха ни. Щото сме овце, а не народ.
    -----------------------
    Благодаря ти за статията, Кръстю!
    И извинявай за дългия ми коментар.

    ОтговорИзтриване
  3. Нищо не измествам Владо.Казах ти и преди. Това ,което имате предвид като "демокрация", както ти казах, е КАПАН, чрез който ХИТРИТЕ манипулирайки простисте ,управляват и се налагат и над умните.
    Това "разделение" на властите е ИЛЮЗИЯ...помисли малко. Ти (и аз и болшинството)НЯМАМЕ на практика възможност да вземаме решения и да участваме където и в каквото и да е...Помисли малко, ти поне си мислещ човек.
    Референдумът е пряко управбление ,но не се прилага, нали?!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. @ Владо и Пламен (а и всички останали,които проявяват интерес) - Моля ,обърнете внимание и на допълнителната статия, която добавих чрез линк към другия ми блог. (Последното, със син текст в тази публикация,което добавих преди малко)

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, прочетох и другата ти статия. Нашата малка политическа система е зависима от по-големите такива. А по-големите са в такъв "разцвет", че неминуемо скоро ги чака упадък. Така, както се случва с всяка империя. Поединичното лаене на реалното мнозинство в един момент се превръща в оглушителен вой, получава се разрушителен резонанс, който помита всичко. Не мога да знам каква ще е следващата система, но съм сигурен, че няма да е партийна. Мисля, че партиите като инструмент за управление са изчерпани, както и съществуващите модели. Нещо ново ще се роди, ако трябва да продължава животът...
    Ако ми позволиш да се пошегувам, вярвам, че при следващото си прераждане ще попадна в свят без партии. :))

    Замислял ли си се защо не се променят обществените системи през хилядолетията на мравките, да речем. Или на пчелите? Според мен, това е така, понеже нито мравките, нито пчелите са се сетили да измислят заместител на всяка съществуваща ценност. А ние, "умните" човеци измислихме такъв заместител - парите! Те са системата, която ни управлява. А партиите - функции на тази система. Саморазрушението е заложено още при създаването на този "математически" модел. Но има и една друга математика, космическа, природна. Тя е изградена предимно от аксиоми. Тя е музика. А никой диригент не търпи музикант, който произвежда дисхармония в оркестъра му. В борбата ни против природата познай кой ще победи. :))

    ОтговорИзтриване
  7. Пламене, вероятно от края на втората статия си разбрал, че тя, за разлика от тази не е моя, там е посочено ,че продължението е в "живот след капитализма" .
    То ,предполагам,си личи и от стила:))
    ................
    Мислил съм по тези въпроси, а не само мислил.В началото и аз като Владо вярвах, че идеята е добра, като осноавното е "човешкият фактор",който е определящ...
    Но вече съм 100/100 убеден, че просто "играта" е такава. ПАРАТА е бог,морал, съдия и изпълнител.
    Авторът (финансистът и диригентът) на войните и "великите" революции е един - Н.В "$".
    С това отговарям и на Владо, на сталинския въпрос "Кому е изгодно" - на паралиите.
    Пролетариите(лошото ченге в световната сапунка) не се обединиха, но капиталистите ще се обединят!
    И това ще е началото на края...То вече е факт:)

    ОтговорИзтриване
  8. Нищо не каза хареса ли ти автопортрета с....:)
    Впрочем, те хората не го крият ,казали и написали са го под пирамидата с всевиждащото око :
    "Novus ordo seclorum" :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, с част от нещата съм съгласен, с други не съм или бих ги казал по друг начин, но това е нормално. Поставил си много проблеми, които е трудно да бъдат обсъдени и, още повече, защитени като позиция...
    Не съм съгласен с това, че „...МОРАЛЪТ, определя начина на живот, законите и политическата система, а НЕ обратното“. Определящи са парите (финасовата система), включително и за морала. Лозунги, от сорта „Не кради!“, „Не прелюбодействай“ и т.н. имат сила в малки общности. За по-големите е измислена монотеистичната религия, а за още по-големи - законите...
    Второто, което не разбирам е възтрогването от демокрацията, от референдума.
    Да си спомним Елада. На агората се събира народът (демосът) и обсъждат проблемите на града... Чудесно! След това всеки гласува и... о,чудо! Родена е Демокрацията! Пряка! С Референдум!
    :) Само се питам защо се забравя, че на агората са само свободните граждани, и то мъже над определена възраст, които са имали и добър - за тогавашните стандарти, образователен ценз. Останалите - непълнолетни, жени и чужденци нямали право на глас. За робите да не говорим... Още с раждането си демокрацията е недемократична...
    Референдумът, като такъв, е още по-неразбираем за мен.
    Да си представим управлението на някаква система. Средноинтелигентното решение е това управление да се повери на компетентен човек, който да създаде добър екип и т.н.
    Бих пуснал кучетата след всеки, който ми каже, че ще събере „колектива“ - от чистачките до заместниците си, за да вземат чрез гласуване важно решение за съществуването на системата!
    Та тъй със „всенародното“ допитване. То дори не е и всенародно - участва само електората, и то - само този, който е благоволил да отиде до урните...
    Ти кому би се доверил ако трябва да ти извадят зъб - на добър зъболекар или на консилиум от литератори, примерно...

    ОтговорИзтриване
  10. Наборе,на мен ми е ясно КАК и какво е имал предвид Платон за демокрацията ,за разлика от Хърсев,например,който не знам коя книга "За държавата" цитира, но както и да е. За референдума имах предвид това,което Пламен спомена за Швейцария. На теб ти е ясно,мисля вече какви са моите виждания по въпроса и нашето разминаване относно Бог и религията, но в коментар тези работи(всички) не могат да бъдат засегнати.
    Тук целта ми бе да посоча становището си относно несстоятелността на ТОВА, на което викаме демокрация и да дам повод на читателите ми да се замислят по въпроса, както и по-често да поглеждат към ония линк "Живот след капитализма ",който го има и в твоя блог.
    Правя го с идеята,че върша нещо добро и полезно.
    Никой не ми плаща за това,както на някои.
    Предполагам,че доста хора си мислят,че съм някъде на щат,но блоговете ми дори не са към т.нар. православни сайтове.
    Просто си мисля,че публикувайки мои работи,както и подбрани чужди съм полезен по някакъв начин.
    Нямам нищо против дебати на всякаква тема, но все пак чрез коментари не става напълно възможно.
    И все пак,и това е начин..:)

    ОтговорИзтриване
  11. Впрочем,вероятно другата, или по-другата седмица ще продължа по темата с мои работи от другия блог от миналата година, ( то за една година кой знае какво ново под Слънцето не е станало:)
    .................
    Общо взето както си забелязал този блог за разлика от другия е за по-...лични и приложни работи, ама то шило в торба не стои ,нали.:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Наборе, аз не правя съществена разлика между демокрацията и другите разновидности на обществото, основано върху пари, конкуренция и т.н.
    Не правя съществена разлика и между различните прояви на религията, една от които е християнството.
    Обществената структура е за това - да се управляват хората. Големият спор винаги е бил „как“ да става това...
    Според мен, вече е зададен въпросът: „Как ще живеем след монетарното общество?“ и той чака отговор.
    Разбира се, в „монетарно“ включвам и т.нар. „капиталистическо“, „социалистическо“ и др.подобни.
    Според мен, ние си мислим, че виждаме недостатъци в системата, а всъщност виждаме как се заражда ново обществено устройство...
    А за религията знаеш позицията ми - всеки да вярва в каквото си иска, стига да не преминава границите на личността си :)

    ОтговорИзтриване
  13. Примерът за вадене на зъб от литератор е красив, но... популистки. :) Славунчо, а какво ще кажеш за общност, избрала, тъй като е некомпетентна да се самоуправлява, компетентен пожарникар или охранител, или милиционер? Ако всеки може да бъде избран (условно казано), то би трябвало да може да бъде уволнен от същите тези, които са го назначили за експерт (буквално назначили като му плащат заплата от собствения си джоб) ВЕДНАГА след като е станало ясно, че не си върши добре работата. А не да му се осигурява 4-годишна "недосегаемост". (Всеки работодател постъпва така, за да не фалира) :) За референдумите бих спорил. Има важни неща, за които референдумът в тази прогнила монетарна система би бил глътка въздух. По-дребните и специфични нека си ги решават истинските експерти всеки в своята област. Бих попитал защо няма референдум за това дали една държава да обяви война на друга? И, ако имаше, ти би ли бил против подобен референдум? Ако някой беше попитал "тъпия" американски народ дали иска децата му да бъдат пращани на смърт във Виетнам или Ирак, дали щяха да се случат тези войни?
    И какво постфактум стана с петролните магнати, които излъгаха за "опасните оръжия" на Саддам? Нищо. Просто станаха по-богати. С цената на смъртта на невинни и от двете страни. Това, че нито диктатурата, нито изкривената до удобност за диктатура демокрация, са уж единствените системи за управление в тази "златна" епоха, не означава, че трябва да бъдат приемани без съпротива. Ще ме попиташ коя е по-добра от тях... Може би тази, за която говориш, че се заражда. Съвсем наивно те питам имаш ли представа каква е тя? Дано не е така наречения "нов световен ред" на илюминатите...

    Кръстю, да, обединиха се капиталистите и изтребват пролетариата, който не успя да се обедини. А защо не успя?... "Водачите" на тоя пролетариат прибързано отхвърлиха религията.
    Вместо да отхвърлят нейните користни тълкувачи.
    И самите те се превърнаха в тълкувачи и изкривени приложители на една християнска (например) доктрина.
    Аз не намирам смисъл в съществуването на различни религии. Не съм фанатик, но, ако има Бог, за мен той е един, както и да бъде наричан.
    Онова "нещо", което не може да бъде назовано и затова някои го наричат "Бог". Докато Негов заместител са парите, няма да ни се случи да живеем в по-добър свят.

    Извинявайте, приятели, за словоизлиянията ми. Обикновено не съм многословен. :) Но имам чувството, че тук мислим по подобен начин, та затова се поотпуснах. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Разбира се ,че се включва социалистическо и капиталистическо, то са две страни на една монета:)
    И отговорът на въпроса „Как ще живеем след монетарното общество?“ за сега не е еднозначен, но е неотложен мисля.
    И мисля, че начинът на "отговор" за съжаление ще бъде сходен с отказването ми от тютюнопушенето:))
    А що се касае до вярването, мисля, че вярата,че си една банална част от всеобща хранителна верига няма да спомогне особенно за осъзнаването. Дори напротив ,но мисля, че си съгласен,че събитията назряват сериозно.
    Малцина бяха хората, които през ...1979г да кажем, се "досещаха" какво ще стане след 10 години,нали..
    А сега съм почти убеден,че е имало такива, които са ЗНАЕЛИ..
    Даже се чудя, дали изборът на папа поляк е случайно :))
    А аз, както знаеш, съм много скептичен към случайностите...особено в политиката..В есемесите по-може :))

    ОтговорИзтриване
  15. @Пламен Бочев - Разбира се,че имаш възможност да се изказваш, нали за това има свобода на словото уж, не само да умуваме как да си удължим някои работи примерно...
    А за водачите на пролетариата, мисля,че те са нямали нищо общо с него...А религията бе отхвърлена още през"Великото просвещение"..
    Нали за това бе необходима теорията за "естествения подбор" - да отхвърли правото на аристокрацията и отвори пътя на новобогаташите ,налапали се от новите територии след Великите географски открития...
    След това дойде Великата френска масонска /пардон,републиканска/ революция, и чак после "пролетариата" победи във Велика октомврийска революция...като касиерите бяха май все едни..
    Впрочем, цъфне ли някъде определението "велика/о/"...бъди нащрек :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Водачите на пролетариата нямат нищо общо с него по социален произход и принадлежност. :) Но цялата каша в казана след това е обща. (Друг е въпросът кой с колко голяма лъжица гребе).
    А тоя пролетариат защо тръгва след такива водачи?
    И дали може да се каже, че водачът на стадо животни няма нищо общо с тях... Дори ято птици, когато тръгне нанякъде, лети след птица водач. И все във вярната и за водача, и за ятото, посока.
    Не мога да разбера защо, след като на по-голямата част от хората е ясно, че водачите им ги водят на заколение, продължават да ги подкрепят и следват...

    ОтговорИзтриване
  17. Пламене, не мога да ти отговоря със сигурност.
    Мисля,че точно тук е ролята на вярата в Бог.Вярата като състояние е заложена в нас...Както многократно съм споменавал, атеист преведено не значи невярващ, а безбожник...Ако запиташ някого какво го мотивира в живота, ще чуеш най-различни идеи...
    При някои изглежда лидерът заема "вакантното" място на Бог...
    Не напразно е казано -"не си прави кумири..."
    Аз например мога да се възхищавам от някого, да го ценя и уважавам, но не го имам за повече от мой ближен...:)

    ОтговорИзтриване
  18. Всъщност, това е отговорът на всички въпроси...

    ОтговорИзтриване
  19. Уважаеми приятели!
    Не съм:
    масон,
    илюминат,
    атеист,
    комунист,
    демократ..., дори не съм социопат :)))
    Мисля, че съм най-обикновен човек, който не вярва в Бог (дори в най-обобщеният му вид на Нещо, Което и т.н.), в световната конспирация, в демокрацията и най-вече в „правото на избор“..., като средство за решаване на проблеми различни от тези в някоя малка общност, където всички се познават и действително биха могли за избират... Останалото са измислени медийни образи, които едва ли имат нещо общо с действителността.
    Не знам. Не ги познавам...
    Аз бих попитал: А защо трябва държавите да воюват? Кому е необходимо?!
    Тук ще вмъкна, че не съм пацифист или еколог...
    Искренно се надявам да съм Човек Разумен...
    Не знам какво ще бъде и зараждащото се ново общество. Надявам се да е нещо като това, което описват от неполитическо движение „Духът на времето“.
    Иначе, не са малко хората, които имат способността и информираността да мислят 10, 15, 20, че и повече години напред. Въпреки това, и те Незнаят, а предполагат и/или създават условия и предпоставки за определено развитие на събитията...
    Впрочем, никога не подценявам жреците/религиозната аристокрация. Зад тях стоят хилядолетни информационни масиви и опит в манипулирането на хората:)

    ОтговорИзтриване
  20. Наборе, мисля,че не си съвсем обикновен човек.И това те прави нещастен до някъде.Съвсем обикновенните хора се водят повече от инстинктите и чувствата си и поради това вярват в Бог, защото тази вяра е вродена.Разбираш ли?! Те нямат идеята какво точно е той, за това са склонни да си го представят като старейшина, дядо с брада...Мъдър, строг и добър ,като дядо и татко, но по-голям и важен.
    Освен това им е казано после от "жреците",че са направени по негов образ и подобие.
    И тук е уловката за "по-умните",към които си и ти....Отъждествяват се с тленната си обвивка и не не могат да разберат ,че тя е само мидата на бисера, какавидата на пеперудата и пр.
    И за това им пречи именно умът - рациото .
    Това е иронията на ТОЗИ свят, който те възприемат като единствен .Има писано в другия блог по тези въпроси, но ти явно ги прескачаш като маловажни.
    Един пример ,който може да не е съвсем точен, но е много нагледен.-Когато детето се роди то има вроден инстинкт да плува и ако го пуснеш във вода /с нормална телесна температура,разбира се/ ще плува като пич.Даже напоследък излезе една мода за раждане под вода.И след това като поотрасне,като получи няколко шамара от този неуютен и страшен свят получава една страхова бариера започва да РАЗБИРА и спира да може..След това, като порастне се научава отново като кара курсове, или просто татко го учи.
    Има и един друг начин по който се научих и аз - като започнеш да се давиш :)))
    =========
    Толкова като коментар.Повече - чети /четете/в другия блог.Приеми го като реклама, както каквото искаш...Крайният избор е Твой.Това е свободата ти..

    ОтговорИзтриване
  21. Наборе, мисля, че вярата в Бог е необходимост, а не е вродена. Аз нямам необходимост и не вярвам.
    За какавидата на пеперудата и за множествеността на световете имаме много общо виждане, но до колоко е православно - ти си знаеш :)))
    Не съм толкова млад, че да определям нещо като маловажно. Чета и другият ти блог, и то внимателно. Не коментирам щото иначе трябва да си седим по цял ден пред компютрите и да си пишем :)))
    За плуването нещата са ясни. За мен най-голямото удоволствие от срещата с морето, бе възможността за подводно плуване! За съжаление - беше...
    Интересно е защо все сънуваме, че пърхаме насам-натам, а на практика, нито като малки, нито като големи се получава! Е, има един начин след няколко питиета, но не го препоръчвам :)))

    ОтговорИзтриване
  22. Не споря,наборе...всеки сам извървява тоя път.
    Но все пак ...започваш изречението с "мисля":)))
    Аз до сега умирах няколко пъти ..и може би сетивноста ми се е изострила

    ОтговорИзтриване