неделя, 1 август 2010 г.

Мисли за мисленето # 2 *


Човешкото мислене е по-консервативно и лениво, отколкото ние обикновено смятаме. Има една хубава книга - "Изкуството да мислим" от А. Димне.
Авторът предполага, че само един човек от десет е способен на отвлечено мислене. (Това споделя и един известен политолог ,Липман, писах за него в "Демокрация на зрителите", а и аз, благодарение на скромния си житейски опит съм склонен да приема)
Болшинството хора живеят потопени в ежедневните грижи - как да осигурят прехраната си и пр. Мислят и за развлечения и ако остане свободно време, мислят как да го убият. Така живеят до времето, когато идва смъртта и става късно да се мисли.

Към новото, ако то идва в разрез с общоприетото, се отнасят с подозрение. Особено трудно се приема абстрактното.
Димне пише, че човек с не много високоразвит интелект трудно би осъзнал нещо абстрактно, той вярва само на непосредственото възприятие на своите органи и не търси нещо повече от това, забравяйки, че с тях далече не всичко съществуващо в природата може да се познае.
-
Коперник и Нютон показали, че Земята се върти, а не стои на едно място и че Слънцето не обикаля около Земята, а Земята - около Слънцето. Но това знание ДЪЛГО не достигало до повечето жители на планетата. Хората, в това число и астрономите, виждали със своите очи, че Слънцето изгрява и залязва, движейки се около Земята, а Земята ...устойчиво стои под краката им, без да се върти.
-
И сега, в наше време става нещо подобно. Учени (истински, не на повикване) - медици и биолози доказват, че животът на личността продължава и след смъртта на тялото, но хората, в това число и лекарите (не всички, но с малко изключения) , след като видят, че човек престава да се движи и диша, че изчезват всички признаци на живот, си правят извода, че умира целият човек, отново не мислейки за това, кое е достъпно за нашите органи на възприятията и кое - не.
Новото често може да изглежда странно и неправдоподобно.

~ ~ ~
Описани са два типа хора, които са особено невъзприемчиви и враждебни към всичко ново.

# Едните се отличават с голяма самоувереност при малко знания. Те не са запознати със сериозната наука. "Това вече го знам", а знаят само за материалното ,като дори това им знание е повърхностно.
# Другите се боят да мислят самостоятелно, не смеят да погледнат извън това, което познават, всекидневното, материалното.
Тяхната психология е добре описана от еврейския писател Морис Самюел в книгата "Вие, неевреи" ("You Gentiles").По точният превод е езичници, мисля :)

---
Този, за когото съществованието е станало ежедневна привичка или този, който никога не се е замислял за великата тайна на съществуването, нищо няма да разбере... Масовият човек приема за разбиране своето вулгарно познанство с обкръжаващото го. Той пътува в автомобил, ежедневно ползва телефон и си въобразява, че е по-умен от дивака. В действителност той е по-ниско от него, защото в безсрамието и глупоста си си не вижда своята собствена ограниченост.
~ ~ ~
Ето няколко цитата, отнасящи се към проблема:

# "Ограниченият човек живее по-лесно в привичните условия. Новото изисква мислене, преразглеждане. Намират някакви думи за новото явление, приемат ги за обяснение и с това мисловният процес приключва. Повтарянето на тези думи го превръщат в нещо обикновено и вече не възникват никакви въпроси. В това проличава удивителната способност на човека да бяга от проблемите и да не ги вижда".
# ...
"Това е способност да не забелязваш собствения си дефицит. Отвсякъде презрение към всякаква духовност и гордост от собствената си ограниченост. Неприемането на новото е защитен механизъм на психиката да не вижда личната си ограниченост".

# "Блажени са хората за които всичко е просто и ясно. Те няма за какво да променят своето повърхностно мислене. Те винаги обясняват новото и необикновеното само със старо и обикновено. За тях безусловен авторитет е само "науката", при това само установените научни данни и те не забелязват когато старите теории се рушат, а всичко невместващо се в научните рамки те просто отхвърлят като суеверие и бабини деветини.
Новото се приема само тогава, когато с него се свикне. И конете престанаха да се плашат от автомобилите, когато свикнаха".
~ ~ ~
Мнозина учени постигат новото, виждат светлина и са огорчени от човешката ограниченост, която пречи на хората да се издигнат на по-високо ниво на своето съществувание.
А днес такава възможност е предоставена на всеки, който успее да отхвърли лъжливото съмнение и не се побои да мисли със СВОЯТА глава, а не с привичните шаблони. Да се осъзнае новото не винаги е лесно, а за някои хора е особено трудно да приемат идеята за безсмъртието, защото тя неизбежно води до мисълта за отговорността за всичко извършено през живота на земята.
За човек с лош живот такава мисъл е неприемлива. За да не го тревожи тя, той ще отрича очевидното и охотно ще вярва на всеки "научен" довод за невъзможността на задгробния живот. Най-лесно от всичко, разбира се, е просто да не се мисли и да се живее както преди, но това не носи щастие. Ето как един от християнските философи описва състоянието на ума и душата на такъв човек:
"Порочният човек не вижда Бога и светлината и започва да твърди, че те не съществуват. Неговият ум е роб на страстите му. НЕ ГО УБЕЖДАВАЙТЕ, НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ. Такива хора не искат да видят истината. Те са затъпели - не могат да отличат истината от лъжата и вярват само на това, което им е изгодно, а всичко по-висше ненавиждат и се борят с него. Тяхното знание е повърхностно и дребнаво. Най-опасните хора са образованите, но отдадени на страстите и повърхностното мислене

Солженицин, говорейки за такива хора, употребява думата "ОБРАЗОВАНЩИНА".
-----------------------
PS - 1. * Този материал го публикувах първо в другият си блог на 21.12.2009г ,под заглавие "Който има уши да слуша, нека слуша". Бях го забравил , но търсех нещо в мрежата и случайно се натъкнах на него (частично, но дословно) под друго заглавие, кой знае защо обвързано с будизма(?!? ) и се сетих .Имам адреса и ника под който е публикувано на 2010/3/18 , но няма да го обнародвам , не искам да го злепоставям, предполагам, че чете и този блог и ще се обади сам. Освен това, аз заявих, че може да се копира всичко от блоговете ми вкл. и картинки, но моля, копирайте дословно, не ми слагайте допълнително нищо под клавиатурата, оставете редакциите на мен :)
2. Ако картинката ви се струва доста fashion, то е от жегата :)
--------------------------------------
Музикален фон : "Вяра, надежда,любов"


--------------------------------------
колаж - авторът (За колажа е ползван снимков материал на артикул за 1 лев)

8 коментара:

  1. Дълго и пространно,но си струваше усилията да прочета всичко,което си написал:)Човек използва 3 - 5 % от капацитета на мозъка си(за мислене).Само Анщайн значително е надхвърлял тези цифри.Един ден,чрез мисълта бихме могли не само да визуализираме,но и да материализараме,което сега звучи като научна фантастика.Свръхчовека дори ще излезе от пределите на познатото днес.Сетивата ще се развиват и т.н и т.н :)Много може да се дискутира по тази тема,но гледам "вечното дерби" и ... може би друг път.Приятна вечер и успешна нова седмица,Кръстю :)

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно подкрепям мнението на Аполон:)За мисленето и силата на мисълта, тепърва ще се откриват нови неща...Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Аполон,Ами да, то това не е нещо за спор, а за замисляне
    И все ми се струва ,че не сме тръгнали по най -правилният път , Ония случай в Едем -Адам и Ева е много символичени там не става въпрос за голотата в прекия смисъл, с който се бъзикаме хилядолетия наред, а за нещо съвсем друго, за което ще пишем по нататък :)
    То с едно писане не може всичко да се хванне
    И като казах голотата, вижте пак картинката, лично аз си я смятам за една от най сполучливите илюстрации
    Много хора, въпреки марковите костюми не мислят с правилната глава, а с оная на колажа(смях)

    ОтговорИзтриване
  4. Zvetanka Shahanska - лека вечер, ами той отговорът ми към теб е същия, щом подкрепяш Аполон
    Впрочем и аз го подкрепям :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прав си:)Много хора не мислят с "правилната глава" отдавайки се на първично заложените инстинкти:)Веднага пример:Цезар,Марк Антоний и Клеопатра:)Тогава,кой е по-силният пол,щом почти всяка жена може да "обезввреди" и най-големия мъжкар на планетата:))

    ОтговорИзтриване
  6. Аполон, видя ли тя не е за приказване :)))
    Но малко по малко, не може да се говори за всичко наведнъж, виждаш как всичко е навързано
    Не е лесно да си жив, както казваше дядо Кольо :)))

    ОтговорИзтриване
  7. :-) добро четиво си произвел, Кръстю.

    Ако част от обществото са кон, а другата - каруца, то най-вероятно развитието му ще се определи от това кой заема позицията на коня - мислещата или немислещата част.

    ОтговорИзтриване
  8. Aria, благодаря за комплимента, но то е основно сбор от цитати :))
    Е,да подборът, коментарът и пр, също е нещо, но както и да е
    А развитието е ясно (казано) как ше стане , не е казано само кога, но май ще е скоро, ние може да не станем преки свидетели, но нищо :)
    ---
    А съвсем схематично казано за световната уредба е следното :Хитрите,манипулирайки простите управляват и умните
    Както вероятно си забелязала,хитър и умен се различават , но не е изключено припокриване :)))
    И единствено факта,че това не е много често явление, прави живота по -поносим :)

    ОтговорИзтриване