сряда, 18 август 2010 г.

Джонатан Хюбнер, 2024 и след това,



Физикът Джонатан Хюбнер - работещ в Изследователския център на авиацията на военоморските сили на САЩ в щата Калифорния,с помощта на сложни математически пресмятания стига до извод, поставящ под съмнение способността ни да "движим" научния прогрес. Хюбнер открива, че равнището на иновациите достига своя апогей през 1873 г. и оттогава постоянно пада. Годишно сега се правят по 7 значими технически изобретения на 1 милиард души, приблизително колкото през 1600 г. А към 2024 г. техният брой ще намалее до равнището на "мрачните векове", настъпили след падането на Римската империя (между V-XI век).
---
Теорията на Хюбнер предизвиква възмущение сред колегите му. Известният учен Рей Курцвейл нарече неговия метод микс от "произволни" данни, а пророкът на нанотехнологията Ерик Дрекслер твърди, че мерило на прогреса са не самите изобретения, а възможностите, които те ни дават. Така че, дори при липсата на големи открития, можем да се придвижваме напред.

Засега Хюбнер успява да приведе достатъчно убедителни аргументи. Неговите изводи се потвърждават от изследванията и на проф.Бен Джонс от Северозападния университет на щата Илинойс, специалист по мениджмънт. Джонс твърди, че се оказваме в положението на Черната кралица от "Алиса в огледалния свят" - налага ни се да бягаме с всички сили, за да стоим на едно място. За да поддържаме прогреса чрез иновации ни се налага да влагаме все повече усилия, обяснява Джонс. Подобно на Хюбнер, Джонс развива две хипотези за причината за случващото се.

Първата той нарича теория на "ниско висящите плодове", т.е. изобретателите от миналото са "събрали" тези идеи, до които е било лесно да се "доберем". Така че на техните приемници се налага да полагат все повече усилия, защото решават все по-сложни задачи. Освен това, заради натрупаната вече огромна маса от знания, на потенциалните изобретатели се налага да губят много повече време за образование и периодът на техния активен живот, посветен на собствената им изобретателска дейност, става твърде кратък. Алтернативата е в задълбочаването на специализацията, но това означава, че участта на новите едисоновци е да разработват нови версии на "Уиндоус"', вместо да изобретят електрическата лампа. Така научният прогрес ще се окаже сведен до усъвършенстването на вече съществуващи технологии. Това може да ни създава илюзия за прогрес, но илюзия и реалност са различни неща, казва той.
---
Моето мнение :Да оставим математическата страна на въпроса и фиксирането на дати .Без да знаем входящата база данни и методологията, не можем да вземем отношение. По интереснато, върху което може да се замислим са тези примери с "ниско висящите плодове". Мисля,че това не е тема, по която можем да се произнесем крайно- това са глупости ,или - точно така е .Забелязал съм, че след последните две войни(особено втората) е имало бум в технологиите, поради пазени доста разработки в тайна .Наскоро не е имало война (нямам предвид локалните, а даже и с половин уста се споменава за нЕкои работи в Ирак) и вероятно много работи в момента са засекретени. Освен това откритие и технология не са едно и също...
----
колаж - авторът

22 коментара:

  1. Скоро ще има война. Но теорията има известно основание. На практика през последните 150 години ползваме едни и същи технологии, които само усъваршенстваме. Защо ли няма изцяло водороден двиател ;), а конфликтите са заради нефт?

    ОтговорИзтриване
  2. Нефт, който след 40 г щял да намалее и да не е рентабилно ползването му за щяло и нещяло :)
    Впрочем това в Ирак за какво беше?! Да вървят да разправят на внучката ми, че да махнат лошия чичко Садам и да ощастливят иракчаните с демокрация :)
    Тук ,Емо ме впечатли простият пример - пред нас липата е така, опоскват я отдолу, а отгоре тъй си остава, ако използваш техника, чаят ще ти дойде бая скъп, а да се качиш- клоните са тънки :)
    ---
    А освен за водородният ,дочувам и за други двигатели, но знам ли кой чете тук (смях)

    ОтговорИзтриване
  3. Ирак, Иран ...

    Четах някъде за импулсен двигател, но бяха по скоро догатки :)

    Ох, темата е много дълга...

    ОтговорИзтриване
  4. Дълга, Емо, то не може да се сбере в коментари:)
    Всяко нещо отваря отделна тема :)

    ОтговорИзтриване
  5. Какво се случи с оня човечец, който кара от София до Варна (или обратно, преди доста години беше) с един резервоар вода с няколко капки от негов си елексир?

    ОтговорИзтриване
  6. Аз като ниско висящ плод, докато се образовам ще взема да се пенсионирам...
    :)
    Никакъв изобретател не става от мен!

    Много тъжно ми стана, Кръстю. Няма надежда за прогрес, само илюзии и войни, така ли?

    ОтговорИзтриване
  7. Има ли военни-ще има и прогрес. Надпреварата във военните технологии води до иновации и сред цивилните :D :D

    ОтговорИзтриване
  8. За криенето на военните технологии си прав, но има още нещо. Днес сме пренаситени и дори не оценяваме, когато нещо ново влезе в животът ни. Някои неща изискват и повече време да практическото си приложение, отколкото за откритието.Приемаме го за нещо естествено и нормално. От друга страна се прилагат само част от нещата, защото пробиват само тези, които имат "икономически" ефект.

    ОтговорИзтриване
  9. Точка, мислиш ли, че ще ти отговоря в коментар?!(смях)

    ОтговорИзтриване
  10. Nightwish El- като се събудих, мислих по въпроса и сетих, че много от изобретателите преди не са били кой знае колко образовани, като Едисон например,но от друга страна базата данни вече е нараснала :)
    Е,изобретател на битово ниво много хора сме били,ще се примириш с това :))
    А иначе, каквото има да става ще става Проблемът с горивата е сериозен
    Знаеш, избухването на войните не се е дебатирало в пресата , а сега и в интернет
    Преди десетина години стана документирано ясно, че през 1962 на косъм е била третата :)
    Така, че -винаги готови :)

    ОтговорИзтриване
  11. Kal4o,Чърчил е бил много мъдър човек, вероятно от уискито(смях)и е казал:"Войната е прекалено сериозно нещо, за да я оставим на военните" :)
    Те са само оръдието, чичкопаричковците, Владко, те карат влака :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да,Владо,този двуостър икономически ефект :)))
    Кой мислиш, спъва алтернативните двигатели ?!
    Хиените, на които им лъсва задника след поредната война и войничка
    А това, че плоският екран не ни прави по-щастливи сам по себе си, е друго :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вече трудно нещо може да ни учуди. Преситени сме и каквото и да е изобретение не може да ни впечатли:)))Здравейте!

    ОтговорИзтриване
  14. Zvetanka, и това го има:)За това искаме на село, нали? :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Има много основания статията.Гениалността е в простотата.

    ОтговорИзтриване
  16. Нина Симеонова, да ,така е :)
    Има работи, които някой като г-н Хюбнер ни ги покаже, казваме :"Вярно,как не ни е дзошло на ума!":)

    ОтговорИзтриване
  17. Не разбирам защо държиш да обърна внимание на тази статия, аз съм човек, който вярва в науката, да. Но пък...

    Има една друга страна на думите, които никой от вас не е погледнал, ако прогреса наистина западне и най-големите постижения се превърнат в бледи имитации на фона на сегашното положение на изобретателите и откривателите, това можете да го наречете с една много проста дума - бъдеще. То крие както много тайни, така и много добре познати неща, като мечтите на всички бъдещето да се превърне в машинално ще се сбъднат, но освен рай на технологиите, то всъщност ще бъде истинско западване, технологиите ще бъдат подчинени на нас от нас с цел по-лесен живот, което ще доведе до пълно застояване както на живота ни на организми, така и на личности. Всичко ще се превърне в компютърна илюзия за живота, времето на развиване на организмите драстично ще намалее, както и техният живот, колкото до неговата ползотворност, за това мисля, че изобщо не можем да говорим...

    Друго, на което не сте обърнали внимание, е че в статията е упоменато, че сега много често ни се налага да бягаме, за да стоим на едно място. Това е конкретна и много точна истина, върха се отдалечава все по-стремително и все по-трудно и невъзможно той да бъде достигнат, така че не съществува успокоението от факта, че си стигнал до дадено стъпало и там ще си останеш. Не, ще дойдат други, ще минат през теб, ще стъпват по теб, ръцете ти, рамената ти и главата ти, само с цел да се изкачат по-високо.

    Помислете и над тези неща...

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен коментар,Nezzo ,благодаря за него, той е едно чудесно допълнение към статията и интересен поглед върху нещата :
    ---
    Но просто не си ме разбрала, писах виж блога ми, а не виж новата статия :)
    Имах предвид да видиш, че сложих значката ти, виж вляво :))

    ОтговорИзтриване
  19. Осъзнах за това по-късно, но пък чакам и статията ти по темата :)

    ОтговорИзтриване
  20. Че те половината ми са по темата (смях)

    ОтговорИзтриване
  21. Идеята за прогреса е неделима от идеята за края, целта на света. Само че края хич не ни харесва да го мислим и мерим пет метра олио. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ваня ,краят е нещо относително ,и прогресът също
    И не е лесно да сме живи, ама няма как :))

    ОтговорИзтриване