вторник, 24 август 2010 г.

За хумора и още нещо...# 2


Интересно нещо се се получава напоследък когато минавам, или имам работа до центъра Налитат ме смешни спомени. Като "Нека да е лято".
---
Този път стоях на спирката до часовника, точно срещу катедралата. Едно отклонение - не е правилно за православен храм да се употребява катедрала и това сигурно пак е благодарение на някой |......| журналист(ка), вкарал(а) го в медийното пространство.
Тоя случай бе от преди три, или четири години. Имахме среща с жената на центъра, щяха да идват едни познати от Балчик и да ходим някъде .Мина един познат, който ми беше колега като техник на пристанището .Добър, стеснителен, отзивчив и леко заекващ, от тия, за които си мисля ,че го правят от притеснение.Типичен образ на внимателен, възпитан стар ерген, (по-млад е от мен с четири, или пет години) от тия, които са много добри семейни приятели в добрия смисъл.
Да, но човек дори и добре да живее се оженва, че и той се решил. И кой знае защо, старите ергени и гейовете много държат да институционализират (!?!) брака си ,за разлика от по-младите, които навсякъде тръбят, че само една любов е достатъчна . Това е от т .нар. нормални за болшинството казуси, които на мен ми е трудно да разбера и вероятно повредата е в моя телевизор.
Смятал да направи малко тържество- почерпка с малко негови и на невестата приятели (в това число и аз с жената) след подписа в обрядния дом и това е.
За целта отишъл да организира работата и както почти винаги става, внимателните хора се радват на най-малко внимание, ако не и по-лошо. В неговият случай изглежда е станало най-лошото. В канцеларията, в която влязал, две дами си говорели, изглежда нещо много весело, ръкомахали, а пред тях на бюрото имало голяма кутия с шоколадови бомбони , кутия със сок и четири(!!!) пластмасови чашки , което го навело на мисълта, че някъде встрани,или зад тях има и ферментирал сок. Вероятно почерпка от някой клиент. Нашият човек не е дребнав и това не го е впечатлило особено , както и че на поздрава му едната е отговорила :"Кво има?"
В строителството сме свикнали на фамилиарничене и пр. Истинската буря се надигнала когато след като леко заеквайки споделил съкровеното си желание да се ожени другата рекла: "Полека, бе! Мнооо си се разбързал, не ти ли е рано още да се жениш?"
- Приятелю, вярвай ми , наистина броих до десет! Такъв тупаник щях да стоваря в човката на тоя пиян курволяк, че най-малко щяха да изхвърчат двата му предни зъба дето стърчаха като на нутрия, Абе тя цялата си мязаше на нутрия, а другата се хили като |......| (не се чете)
За първи път ,въпреки дългата работа в строителството го чувах да употребява такива изрази и то за жени!! Винаги ,когато говорехме нецензурно и нелицеприятно за жени той се обръщаше, или се мъчеше да обърне разговора!
Може би това, че бяхме пред театъра (до часовника) ме вдъхнови и прикрих умело (според мен) напъна да се изхиля и аз като нутрия, правейки се, че се задавих от цигарения дим
Както и да е, колегата отмина, аз изпуших още една бърза цигара и в тоя момент жена ми изплува от подлеза Запъхтяна ми съобщи, че нашите хора и звъннали преди малко и и казали, че току що тръгват.
- Хайде да изпием по едно кафе -каза тя и посочи кафенето встрани от театъра - много е рано още .
Край! Тоя път вече се изсмях с пълен глас (още го имах) ! Тя и няколко минувачи ме изгледаха въпросително. Седнах на стола в кафенето отвън и през смях изцепих :"Много ни е рано още!" - Това стресна сервитьорката ,която помисли, че репликата е към нея и се отдалечи.
Естествено разказах на жената случая и тя реагира като мен, само, че не така бурно .Разсмя се, но погледът и угасна и рече:
- Голяма простакеса е била оная, не е от пиенето мисля, простакът си е простак, пиенето е само катализатор.
---
Не зная, може би е правилно това, което четох в един блог ли, форум ли, не помня :"Хуморът е деликатна работа"
Мисля си, обаче, че трябва да можем да се шегуваме дори със себе си.
Не зная. Замислих се ако аз бях на неговото как бих реагирал.И отговорът ми не е много приятен. Вероятно щях да я бъзикна аз на свой ред нещо и на нея щеше да и се прииска да ме фрасне по човката (смях?)
--
Дааа, ние също се женихме в един горещ, августовски ден преди 34 години и може би и това провокира горния спомен .Интересно е, че не помня много подробности .Беше на хладно,в мазата -стол на ТКЗС-то.
С мнооого домашно вино и ракия, кюфтета и курбан. Нямаме снимки , всички (почти) се насвяткаха, а фотографът ,който ми е и роднина най-яко и изтърва фотоапарата в казана с курбана. Кой знае какво е търсил в кухнята. Помня, че по едно време бяха започнали да се замерят с капачки от лимонада и кюфтета.
"То сякаш не беше сватба, а надпиване между двата рода "- бе заключениетона тъщата.
---
Музикален фон- "Ние се оженихме "
Може и да не ви харесва изпълнението на Емил и музиката, но текстът съвпада с нашият случай (смях?)




---
PS-За хумора и още нещо -# 1 - виж ТУК
--------------------------------------
Колаж - авторът

27 коментара:

  1. Прав си,че хуморът е нещо деликатно.По-скоро индивидуално, защото това, което е смешно на един, често е тъжно за друг.Лесно се смеем на случките с други, но малко хора, могат да се смеят на себе си истински:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да,Владо това ми се върти в главата и на мене :(

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова се радвам, че имам да наваксвам в четенето на историите ти:)
    Няма нищо по-хубаво от това човек да се надсмива върху собствената си природа, защото никой не е виновен,че всъщност човек е една блуждаеща амеба:) Пфф, дано си ме разбрал правилно:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ирония Идиотова, то един смях ни остана, а и ядене
    Ама яденето трябва да го избирам, по здравословни причини
    Само за смеха няма избор, смея се на каквото ми падне :))

    ОтговорИзтриване
  5. Извинявай, Иди,пак се обърнах към теб с цялата ти табела :(

    ОтговорИзтриване
  6. Извинен си:) Каквито искаш табели ми слагай, няма проблем, щом така се чувстваш комфортно:) Аз и яденето не подбирам, ай ще му се невиди и "всеобщият" подбор:)))
    Забелязах,че слагаш почти навсякъде " (смях)". Все още ли се боиш от това,че не всеки би разбрал хуморът ти?;)

    ОтговорИзтриване
  7. Приятен ден и от мен,Кръстю:)Утрото определено е по-трезво,ако не си бил на купон снощи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Според мен реакцията е проблем :), ако се научи човек да не реагира, а да действа, тогава нещата стават по лесни и забавни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не, Иди,боя се, че вече аз не бих го разбрал :(

    ОтговорИзтриване
  10. Аполон,по едно време се бях докарал до дереджето да не мога да се напия, защото не ми се случваше да бъда напълно трезвен Лоша работа
    Много ми е минало през главата, но предпочитам да си спомням веселото :)
    А денят определено ще е по-лек, отшумяха идиотските жеги :)

    ОтговорИзтриване
  11. Валентин Михалев, и това го има, вероятно имаш предвид възпитанието на чувствата, нещо като дъвкане на сочна пържола с изкуствено чене, по добро смилане, от там по-здравословно,но не толкова приятно :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мисля, че чувството за хумор е от онези, с които някои хора са благословени, а при други е отстранено опериративно. В каквато и доза да го имаш, при определени ситуации не ти е до него. Като всяко чувство е индивидуално, различно разбираемо и приемано от околните. Ако се замислиш - и с любовта е същото. :)
    Самоиронията е полезна, нещо като приземяване или отрезвяване. Да можеш да го правиш със себе си и да го понесеш, е много по-трудно. И по-неразбираемо за другите. Най-честите реакции, които чувам са: що издребняваш / си самосъздаваш комплекси / за@би / к`во ти пука и т.н.

    ОтговорИзтриване
  13. Точка, правя го винаги, и го понасям (самоиронията), но някои не го разбират и си мислят, че е някакъв номер да ги избъзикам и от там идва най-смешното:)
    Хората, (повечето)често не са склонни да приемат очевидното и търсят скрит замисъл :)
    И обратното,мислят ,че са много компетентни и отворени по въпроси, от които са много далеч :(

    ОтговорИзтриване
  14. В последните ти две изречения се видях като в огледало. Опитвам се да се науча да мълча и да възприемам, но е трудно.

    ОтговорИзтриване
  15. Смешчици. Пълно е с тях. Само да можеш да се отпуснеш и да им се смееш. А най-смешно е да се видиш в огледалото. Само дето не е толкова забавно, понеже няма публика.

    ОтговорИзтриване
  16. Точка, точно пък теб нямах предвид, нещо повече, нямах никого конкретно предвид, просто споделих едно мое заключение, което съм направил доста оттдавна:)
    Сега ми е терсене, ти да не се обиди нещо?:(

    ОтговорИзтриване
  17. Svetla, предполагам имаш предвид преносен смисъл за огледало, иначе в истинското - какво?!
    Отдавна съм свикнал с шкембето и побелямащата си брада, а вече и коса и не се травмирам особено:)

    ОтговорИзтриване
  18. Кръстю, не, не! Не съм се обидила, не се терзай за глупости. :)
    Просто ме чоплят подобни съмнения отдавна и като ги видя синтезирано написани, ми се избистрят. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Така е, Точка, много често ми се е случвало, виждам нещо и казвам -да! точно така го мисля и аз, просто някой преди мен го е изразил с по-малко думи ,синтезирано,както казваш, а по някога пък аз се изразявам кратко и друг го забелязва, нормално:)

    ОтговорИзтриване
  20. Това с фотографа и курбана ме разсмя искрено! Не знам дали на вас много ви е било до смях :D

    ОтговорИзтриване
  21. Стана ми кофти за човека, тъкмо се е решил, и да му попарят желанието. И на всичкото отгоре и заеква, лошо е да се бъзикаш по този начин с хората.Хумор , хумор, ама трябва да се спазва някаква неписана граница. Някой по-неуравновесен щеше да се прибере с кожи от нутрии и да си ги сложи пред камината . Бахти отвратителните дзверове .

    ОтговорИзтриване
  22. Kal4o, на мен като на младоженец не ми разрешиха да си взема "Смяната" ,в края на краищата имаме 5-6 снимки ,непрофесионални, поразмазани от една сватбарка, а фотографът направо му идеше да си скъса нещо от мъка, апаратът бе "Кодак", донесен от баща му моряк
    Тогава такава техника не се намираше как да е:(
    А фотоапаратите не бяха и по телефоните и къде ли не- преди 34 години(смях)

    ОтговорИзтриване
  23. Bronti, и аз това имах предвид ,рядко добър и внимателен човек и като че ли те наистина страдат най -много:(

    ОтговорИзтриване
  24. Щом си се женил август, значи празнуваш годишнина. Честито!

    ОтговорИзтриване
  25. Сутринта си пожелавахме "лек ден",а вече е и нощ:)Ами лека да е,Кръстю:)То днес какъв ден имах само...мани,мани:)нерви,смях,сълзи..горе долу в тази хронология (малко смях) :)

    ОтговорИзтриване
  26. Значи- пълноценен ден! Лека нощ! И утре е ден:)

    ОтговорИзтриване