четвъртък, 5 август 2010 г.

Подстригване


Като малък хич не обичах да ме подстригват (то и сега не обичам много, но не реагирам така бурно).

Веднъж, да съм бил на 6 години ,бях решил да се съпротивлявам както мога и моженето се изрази в бурен рев.Баща ми ме бе завел и вариантът с изчезването отпадна. Тъй,като е невъзможно на практика подстригването на ревящ човек, а баща ми бе изчерпал дар словото и аргументите си, имаше два варианта:
Или да отложим подстригването за един по-късен етап, когато ще бъда по -разположен за такава интервенция, или да изтърсим прахоляка от гащите....

Тогава един стар бръснар, бай Джамал, се прояви като психолог: "-Еее-х ,това реване ли е,бе, аз като бях на твоите години, като ревнех, надвиквах кучето и магарето заедно...Ха напъни се, дай, дай, още , реви яко, ...всички започнаха да се смеят, аз млъкнах, изтрих с пръст сълзите и седнах на стола....По точно на специалната дъска, която бръснарите поставяха върху облагалките за ръце, когато подстригват деца, за им е по-удобно Столовете с променлива височина в селските бръснарници бяха излишен лукс.
Тоя път няма да умувам, а ще оставя всеки сам да си прави изводи и обобщения.
----
PS - Сетих се за това ,защотопреди време случайно намерих една малка снимка в един стар тефтер,в крайно окаяно състояние,намачкана, капана с мастило и пр, на гърба на която пишеше 1963, значи седем годишен , но беше в окаяно състояние, копирах я, обработвах я с фотошопа и накрая едва се получи нещо, което вкарах в една друга сегашна и виждате резултата горе, вляво.
-----
Музикален фон, нещо съвсем тенденциозно :
Дони и Момчил: "Малкият принц"


---
колаж - авторът

16 коментара:

  1. Трябва още да поработя върху баланса илюстрация - фон на страницата на блога :(

    ОтговорИзтриване
  2. :) Наборе, аз и сега мразя да се подстригвам. На зъболекар ходех с кеф, на бръснар - с ужас :)))
    Между другото, същите бръснарски столове бяха и в София. Забравил си машинките, ония - ръчните, при които скубането беше правопропорционално на умората в ръката на мъчителя :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си учителите пред входната врата на училището,имаха линийка и премерваха дължината, не биваше да превишава 3 см. Доста неприятности имах, тъй-като съвсем не харесвах късите подстрижки :)

    ОтговорИзтриване
  4. slavuncho, а не съм ги забравил, и чайника върху печката помня и каиша за точене на бръсничите, закачен на дръжката начекмеджето :))

    ОтговорИзтриване
  5. Валентин Михалев, сигурно си бил в корабостроене и корабоплаване , там ви държаха по-здраво, съквартирнта ми учеше там и зная
    На нас в строителния не ни ги мереха, но остригването "дюс" си беше резонно наказание, особено за мене :)))

    ОтговорИзтриване
  6. В нашия квартал има един бръснар-бай Райчо-глухият, който освен, че те свършва за левче, черпи и с ракия. Голяма навалица има при него :D :D

    ОтговорИзтриване
  7. нашия квартален бръснар нас децата ни постригваше с купа,слага ти купата на главата и остава косата само под купата.В механото където учех един ден ни наказаха целия клас да се пострижем голи глави,защо закъсняхме за час.(в залата до тихникума имаше волейболен мач между Ботев пз-ЦСКА)

    ОтговорИзтриване
  8. Абе магаретата са интересна тема:) Иначе за постригването забелязах,че преди години исках дълга коса, а сега сядам на стола свалям почти всичко.

    ОтговорИзтриване
  9. Kal4o, имашедо нас един бай Торос, бръснар ,същият образ, ама за него трябва специално писане :))

    ОтговорИзтриване
  10. И защо сега, много мъже са подстригани 0 номер. Обяснете ми , моля:)))

    ОтговорИзтриване
  11. tonino, сега на тия години като се замисля, наказанията не са лошо нещо Права, права ,ама и без задължения не може А само с приказки не става
    Ама всяко нещо с времето си :)

    ОтговорИзтриване
  12. Владо, и сега не искам да се подстригвам, виж какъв съм красив в лице, но черепът ми отгоре е като Стара планина имал съм рахит като малък :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Zvetanka, мисля, че по две причини, по удобно е както и да го погледнеш, освен това някак се наложи идеята, че мъжът е важно да е финансово красив, един тежък ланец е най-добрата прическа :)))

    ОтговорИзтриване
  14. сега какво да ги постригват,те всички ходят с бръснати глави.

    ОтговорИзтриване
  15. tonino, въртележки, може да излезе мода жените да се бръснат, а мъжете да са с плитки :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Ееее, Кръстю, мерси за изчерпателния отговор:)Колкото до модата - не се знае, знае ли се...

    ОтговорИзтриване