вторник, 10 август 2010 г.

Старата мома *


".....В съседство до нас живееше една стара мома. Казваха, че както е била в младостта си "честна девойка", таква е останала и през целия си живот. Всичко това е прекрасно, и можеше само да бъде похвалена, ако не беше злият й език. Ден след ден от езика й се откъсваха отровни стрели по адрес на онези, които живееха в брак и грешаха. От сутрин до вечер тя се хвалеше със своето целомъдрие и ругаеше онези, които й се струваха отвратителни. Един свещеник в разговор за нея каза: "Ако не знаете какво представлява неразумната девица от евангелската притча, ето я, това е тя!" И действително, неразумността изглежда още по-голяма, когато човек има само една добродетел, а други няма. Така на пътника в нощта тъмнината му се струва още по-гъста, когато гледа само своето огънче, а после обърне взор надясно или наляво. Мъдростта не е в едничката добродетел, а в събраните всички добродетели. Казал е Премъдрият: "Mъдростта си строи дом върху седем стълба. Мъдра е онази душа, която има седем добродетели."
-
* Светител Николай (Велимирович) - Сръбски

Музикален фон: Северина "30"


-----------------------------------------------
илюстрация- авторът

24 коментара:

  1. :) Смътно ми напомни за една притча за един папагал - "Как се става светия". Ако успея да я открия пак, ще я кача.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, че ме подсети, бях пропуснал линка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хора всякакви, но поне аз мога по-лесно да изброя недостатъците си, а не добродетелите:)

    ОтговорИзтриване
  4. Владо,много точно!И аз съм така,макар, че вероятно и в двата случая ще сгреша (смях), но когато нещо е единична бройка в случая, няма как да се сбърка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пак ще се опра на дядо Фройд, който поставя секса в основата на хистерията и неврозите. Много ми се искаше да не е прав и се опитах да изследвам този въпрос, но... прав е човека!Като казвам секс, нямам предвид животинско съвкупление, а взаимност. Нормални човешки потребности, стига с тия девици, как Сийке ;). Не мисля, че въздържанието е добродетел, по-скоро се трансформира в някаква патология.

    ОтговорИзтриване
  6. Наборе, имам три въпроса:
    1. Кой е премъдрият? Такъв начин на титуловане обикновено се използва за Аллах, но тук нещо не ми се връзва и за това питам.
    2. К'во праим ако душата има 8 или 9, или повече добродетели? Бой, докато останат 7 :)))?
    3. Какво означава „светител“?
    Питам съвсем сериозно. Знам, че ти не си автор на текста, но го публикуваш и вероятно си по-добре запознат.

    ОтговорИзтриване
  7. Светла,не знам защо наблегна точно на девиците, сигурно за да похвалиш хитрият дядо Фройд, който може би не знаеш, но е бил много моногамен(смях)
    Просто това е писано по време когато това се е считало за голяма добродетел
    Идеята тук е друга, че по-добре хич, отколкото само една добродетел!

    ОтговорИзтриване
  8. Цар Соломон се има впредвид,наборе, а са 7 защото 7 са цветовете на дъгата ,примерно(обърни внимание на илюстрацията играх си с Фотошопа да ги набутам в сфера), смъртните грехове също са 7 , и щом ме питаш сериозно ,не мога да ти отговоря сериозно в рамките на коментарЗа това е другият блог ,щом проявяваш интерес и имаш време, чети, има по всички вълнуващи те теософски теми
    А несериозно -седем е минимума,а от там нагоре ти ги броим като екстри и събираш точки за рая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Наборе, известна ми е „сакралната“ сила на числото 7. Такава имат и други числа. Така, преди години, като потомствен левскар и аз казвах: „Всичко хубаво на този свят е синьо!“. Презумпцията бе, че е хубаво не защото си е такова по природа, а защото е като синия екип на „Левски“. Та и тука е такава работата. Вярно е и друго. След появата на СДС и избирането на синия цвят (не щото са левскари, разбира се) от тях повече не съм повтарял тази глупост. Та за това напълно сериозно питах, ако по някакви причини се промени сакралното 7 със сакралното 3 или още по-сакралното 9 какво ще стане с цялата кула построена от...?
    За мъдростта, хеле пък премъдростта на Соломон не искам да споря. Същото е, както да спориш с Божо Дъто за произхода на нечии кости...
    Що се отнася до другият ти блог, той безспорно е интересен, но не е единственото място където човек може да се запознае със същността на теологията :)

    ОтговорИзтриване
  10. Нещо повече, наборе,той не е и най-подходящото място,но наистина е интересен, даже и преди малко пуснах нещо интересно, не мое, разбира се, аз си знам колко и къде мога сам да съм интересен и където трябва давам думата на по-кадърни и компетентни, а на мен ми стига наградата да бъда посредник,но съгласи се, че аз не съм масон като някои другари и не гледам на Соломона (само)като на тиран развратен (смях)
    А за цветовете,не зная, въпрос на вкус:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Мисля си, че всеки, който може да си го позволи е и тиран, и развратен, и хапва, и пийва, и т.н. Пък, когато между другото каже и нещо мъдро и - готово! Излезе му име на човека. Нали знаеш, че прякото доказателство за слепотата на Омир са писанията му, че гъркините били хубави жени :)))

    ОтговорИзтриване
  12. И друго за Омир, наборе, тя и Елена не била кой знае каква красавица, пък и не я отвличали за първи път Но той искал да представи пред света гърцете като големи мъжкари, а не педеруги,уж,че правят война за жена, ама забравил по едно време и дълго обяснява как Ахил плакал за убития си приятел Патрокъл (смях)

    ОтговорИзтриване
  13. Наблегнах на девица и защо е тя неразумна (като заглавието ти). А една добродетел, все е повече от нищо.

    ОтговорИзтриване
  14. Да,Светла,но ако не я завираш непрекъснато в очите, или някъде другаде на ближните си, нали?(голям смях)

    ОтговорИзтриване
  15. Че кой ще те похвали, ако не ти самия (смях). Като са кьорави, ще им я навираш?

    ОтговорИзтриване
  16. Svetla - Дааа! Докато прогледнат от зор(още смях)

    ОтговорИзтриване
  17. Извнявам се за късната намеса в спора, но Кръстю не разбрах - женте добродетел ли са или не :?

    ОтговорИзтриване
  18. Жените ли? Зависи от коя страна ще ги погледнеш (много смях)

    ОтговорИзтриване
  19. Погледни ги от страната, че дават живот:)

    ОтговорИзтриване
  20. Zvetanka Shahanska, от всякъде съм ги гледал за половин век, а някои съм ги и пипал, че и по-нататък:)
    Не са много,аз не съм рекордьор като някои,броят им се събира на всичките ми пръсти (сега сигурно ще ми се смее наборът, че и младежите)
    Някой ден ще направя разбор и на тая тема:)

    ОтговорИзтриване
  21. Zvetanka Shahanska, да, но ще трябва да туширам някои работи, все пак блогът не е специализиран, тематичен :))

    ОтговорИзтриване
  22. Zvetanka Shahanska, всичко е въпрос на гледна точка :)) (казвам го с добро чувство разбира се)

    ОтговорИзтриване
  23. Точно Емо, от различни места, различно се вижда :)

    ОтговорИзтриване