понеделник, 23 август 2010 г.

Законът на Телема *






В другия блог последно стана дума за луциферианството, или по-масово известно като сатанизъм .Но това е съвсем бегъл и дори неточен поглед. На тая тема няма да намерите нищо сериозно в нет-а .Основният принцип на тези господа-дяволисти е :"Нищо на хартия" (от там и на електронен и пр .виртуални носители).
Тук общото е имената Тоя Месън е взел презимето на Ония Менсън, дето не съжалява за нищо и малкото име на Мерилин Монро
.
----
Менсън(Брайън Уорнър) винаги е бил свързан по различен начин с Алистър Кроули още от албума Portrait Of An American Family( виж долу, музикалният, пониделничен поздрав).
“Абатът от Телема”, за когото се пее в песента “Misery Machine” е препратка към главния център на Кроули, където той преподавал своята магия на посветени, щабът му преди бил в Италия и Англия, но и на двете места Кроули бил любимец на таблоидите заради това, че често е набеждаван в разврат и перверзност, които вървели ръка за ръка с неговата организация, заради което бил помолен от италианското правителство да напусне страната. Все пак Телема е крайъгълен камък във философията и магическата система на Кроули, от където идва и изразът Законът на Телема. Телема е гръцка дума, означаваща любов и воля. Така че * Законът на Телема е: “Прави Това, Което Искаш – Това Е Законът. Любовта Е Законът, Любов По Собствена Воля”, което означава, че човек живее по законите на Правилната си Воля; всеки човек живее на Земята, за да изпълни своята уникална роля.
---
По подробно : Всеки, който се интересува от Кроули, Телема, ОТО, неговия принцип за Правилната воля на човека и Магията може само да спечели и да бъде по-добре информиран, ако прочете романът на Кроули от 1922 година “Diary Of A Drug Fiend” (Дневникът на един пристрастен към дрогата). Това е прекрасна ,поетична(?!?) книга, която обрисува философията на Кроули и как избраните да използват собствената си Правилна Воля, за да превъзмогнат трудностите на живота, които в романът метафорично са кокаинът и хероинът. Освен това тази книга ни дава друг паралел между Менсън и Кроули, който може да бъде видян в заглавието на песента Diary Of A Dope Fiend (Дневникът на един наркоман), което е игра на думи и изопачаване на заглавието на романа на Кроули Diary Of A Drug Fiend.

Има и други много по-силни от тези отпратки и паралели към Алистър Кроули. При на изпълнението на песента The Death Song по време на Озфеста – част от турнето Guns, God & Government (Оръжия, Господ и Правителство), над лицата, излъчвани на екрана зад Менсън, сред които са Владимир Илич Ленин, Мартин Лутър Кинг, Хитлер, Джеймс Дийн и Джон Ленън стоял най-известният и мрачен портрет на Кроули.

Най-известната книга на Кроули е The Book Of The Law (Книгата на закона), която описва Законът на Телема и известява за настъпващата нова епоха – Ерата на Хоръс, която Менсън цитира в съобщение в официалния си сайт. Изречението с което започва и завършва албумът Antichrist Svperstar “Когато ти страдаш, знай, че аз съм те предал”, е адаптирана цитат от “Книгата на Закона”, Параграф 56 от Глава 2-ра, “Махай се! присмехулник такъв; макар че сега се присмиваш на моята чест, няма да се смееш дълго: тогава, когато бъдеш тъжен, знай, че ще съм те изоставил.”
---
“Никога не съм мразил истинския Бог, а само богът на хората, които мразя” е фраза от автобиографията на Алистър Кроули (или житието му) – “Признанията на Алистър Кроули”. “Аз не мразех Бог или Христос, а само Бог или Христос на хората, които мразех.” Това е написано във връзка с част от живота на Кроули, в която въпреки неговите разочарования от Християнството, тази омраза не би трябвало да има значение за неговата собствена душевност; където той може да оцени “бог” и душевността по свой собствен начин, не като тези, които изопачават религията. Това много наподобява гледната точка, от която Менсън изхожда при написването на Holy Wood
---
По материали от : Nick Kushner---"The God Of Fuck"

Ами, няма как, ще започнем работната седмица с “Misery Machine”:


--------------------
колаж - авторът

7 коментара:

  1. Никога не съм се кефил на Менсън [щях да напиша Ментос]. Още от времето, когато си махна ребра, за да си свирука сам :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Kal4o ,харесвам да го слушам, но не и да го гледам
    Маймунджулуците му ми идват в повече, но комерсия, братче :)
    Иначе рисува доста добре с акварел :(

    ОтговорИзтриване
  3. Талантът му на художник проверен ли е-да не е някой ПР трик :D

    ОтговорИзтриване
  4. Е,не вярвам ако има шашма да остане скрита от тамошните папараци :)
    Иначе не се познаваме лично и нямам наблюдения (смях)

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна информация. А пък Мерилин Менсън, ми идва прекалено ексцентричен, но това си е ПР все пак.

    ОтговорИзтриване
  6. Zvetanka Shahanska, да и не мисля, че е от възраста, може би избива и комплекси дето е грозен, знам ли, но като изпълнение излиза нещо и за това само слушам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей,Кръстю:)Няма как да не мина от тук,ако искам да смъкна малко напрежението от работния ден:)Лека от мен:)

    ОтговорИзтриване