вторник, 7 септември 2010 г.

Абстрактното


През VII век след Хр. в Китай настъпил разцвет в калиграфията, а около 800 г. след Хр. и в рисуването.
„Пейзажистът" Уарнг Хсия (740-804 г. след Хр.), който рисувал, докато бил пиян, бил първият пионер в абстрактната техника. Той пръскал мастило върху коприна и използвал косата и пръстите си вместо четки, за да постигне непреднамерено сходство с природата.

Старото китайско рисуване изобилства от полуабстрактни, но не и изцяло абстрактни творби. Модерната западна абстрактна традиция вероятно не произлиза от китайския абстракционизъм.
По-характерно е това, че широко разпространените китайски и японски стилове на краен минимизъм помогнали за началото на модерното сляпо увличане в абстрактното изкуство.

На запад това явление започнало в края на XVIII век във Великобритания с книгата „Нов метод за подпомагане на нововъведенията в оригиналните художествени композиции на пейзажа".
Авторът Александър Къзинс (1717-1786) показва стремежа на Уарнг Хсия да рисува пейзажи без съзнателно обрисуване на сходството с природата. Той първо смачквал хартията, след това я изглаждал и мислейки за пейзажи, но не и за това, което прави, пръскал обилно хартията с мастило.

Съвременниците на Уарнг го наричали „Наплескано мастило";
Съвременниците на Къзинс му измислили прякора „Майсторът на петната" и осмивали неговите „пейзажи на петна".

Източник : БГ Наука
-------
Не можах да намеря нищо от Уарнг Хсия , а това, горе е от моите 3D занимавки, които ми са интересни напоследък

Музика : "Тъга за Китай"


------------------------------
илюстрация - авторът
3ds max9 + Photoshop6 коментара:

 1. ДИМИТЪР КАЗАКОВ-НЕРОН е живял и рисувал в Пазарджик.Правел е абстрактни рисунки на талашит с лютеница,въобще велик но непризнат художник.

  ОтговорИзтриване
 2. Харесвам абстрактното творчество,защото взирайки се в една абстрактна картина, всеки възприема по различен начин онова,което вижда и никой няма да те укори.Както се казва,въпрос на гледна точка:)

  ОтговорИзтриване
 3. Да, спомням си го Той май боледува доста време, мизерства ,към края излезе една статия в "Паралели" преди време за него, както и да е , подир дъжд, качулка, всичката ни е такава :(
  Но и по света го има, така е с изкуството често

  ОтговорИзтриване
 4. Така е Аполон, казват, че автора загатва, а не внушава :)

  ОтговорИзтриване
 5. Поздрави за илюстрацията, Кръстю:)Прекрасна:)Абстракциите ми харесват много:)Всеки да си фантазира. Приятен ден:)

  ОтговорИзтриване
 6. Zvetanka Shahanska , да, всеки сам да открива за себе си, така или иначе никой не може да предаде чувствата си, а напоследък се убеждавам че и мислите си :(

  ОтговорИзтриване