вторник, 12 януари 2010 г.

Здравен тест - 1920г


Във връзка с здравните проблеми ,осигуровки и задължителни прегледи се сетих за дядо си,Бог да го прости ,той за разлика от мен бе преживял само една операция на апендицит, но по онова време с полуупойките, (20-те години на миналия век ) и то като войник, така ,че сигурно е видял зор поне като за три сегашни...
Както и да е, минала операцията и него особено го впечатлил понеделничният преглед с главният доктор..."Лежим ние,казва в един голяяям хамбар ,леглата в две редици към Пълно двустранно подравняванестените, в средата една пътека и минават - главният доктор ,с още двама ,сестрата с тефтера и един санитар, бута количката със спринцовките и такъмите...Спират се до креватите ,главният доктор с очила, брада (предположих ,че е точно като мен и се щракнах за илюстрация с камерата на ЕееРС-то - колажа горе) ,мълчи, само те гледа сериозен в очите и ти показва тъй (като мен) ....Ухилих се аз ,ама ми опъва на корема ,но се търпи...
-След два дена ,го пращайте в поделението му и пет дена да не го юркат много...Сестрата писа в тефтера, другият доктор ми намести малко бинта и това беше..."
----------------------
Мина ми през ума, защо сега джипито не излиза в коридора ,да направи този знак на чакащите, един вид първи тур на прегледа и ухилените да отпаднат...?! Ама не става, има някои се хилят като мене и без да им показват нещо, има и такива ,на които каквото и да им покажеш ще те гледат като питбул, а при сегашният унизен и смачкан народ , нищо чудно джипито да изяде и няколко бастуна преди да свари да се скрие кабинета...Както и аз, вероятно ,някоя псувня..
Явно, тоя тест минава само следоперативно, когато пациентът е доста уязвим и беззащитен :)))

автоколаж

3 коментара:

  1. Аз пък си мисля за нещо друго... Защо въобще не вземат да махнат джипитата?! Че и докторите, и сестрите, и всичко останало (воглаве с болниците) могат да махнат. Ето ти един разход по-малко за "запълване" на "дупките" на Борисов! То така и така и сега ги плащаме здравните осигуровки само за да плащаме такива. Безплатното и достъпно (камо ли пък качествено) лечение при платени осигуровки е и сигурно и ще си остане во веки веков утопия от комунистическото минало.

    Или не! Имам още по-добра идея! Да продължим да си плащаме здравни осигуровки, но Борисов да приватизира всички болници и осигуровките да не важат за никоя от тях. Ето ти още една перфектна мафиотска схема! Като при парното, където си плащаш за "привилегията" Топлофикация да ти ползва имота (да си прокарва тръбите през него), за да може да си обслужва останалите клиенти.

    ОтговорИзтриване
  2. @Станислав Янков --Хубаво се майтапим ние, ама знаем ли кой чете тоя блог?!
    Току виж, че харесали идеята ти :)))

    ОтговорИзтриване
  3. А! Те, Кръстю, ще направят това, ако са си го наумили и без да четат блоговете ни! Още откога се говори за приватизиране на болници? Скоро хората без много пари (мнозинството в България) въобще няма да могат да се лекуват (но ще продължаваме всички да плащаме здравни осигуровки, при това дори и когато сме безработни!).

    ОтговорИзтриване