сряда, 13 януари 2010 г.

Думи, думи...


“Да разгледаме действителния, земния евреин – не религиозния евреин, както Бауер – а обикновения евреин. Нека не търсим тайната на евреите в тяхната религия, а да потърсим тайната на религията им в истинския евреин. Каква е светската основа на юдеизма? …Практическа нужда, личен интерес. Каква е светската религия на евреина? Пазарлъкът. Кой е светският му бог? Парите. Много добре! Еманципацията на търгашеството и парите, а следователно и на практическото, действително еврейство, ще бъде еманципацията на нашето време… в края на краищата, еманципацията на евреите е еманципация на човечеството от еврейството.”
-----------------------------------------
Карл Маркс (Карл Леви Мурдехай)


“Ние сме социалисти, ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите й заплати, с непристойната й оценка на човешките същества според богатства и имоти, вместо според отговорности и действия, и всички ние сме решени да унищожим тази система на всяка цена”

---------------------------------------

цитат от изнесена на
1 май 1927 г. реч на Адолф Хитлер.


„Капитализмът създаде чудовищно несправедлив ред. Трябва да се създаде друго общество, в което печалбите и богатството да бъдат обявени за пороци”.
---------------------------------------
Бил Гейтс

колаж - авторът
... ... ...
PS -Изразявам благодарност на Владимир Иванов(krizt), че пръв коментира и с коментара си ме "светна", че този колаж може да бъде изтълкуван погрешно и за това ,а и за да предотвратя коментари , обвиняващи ме в нещо, което не е така, съм длжен да напомня, че Маркс не е съвременник на холокоста и едва ли го е предполагал ...Вероятно и фактът ,че е от еврейски произход , не е масово известен, но какво да се прави...медиите (изобщо, не само нашите) не са си свършили работата :)
И да , от премълчаване, или преекспониране на факти идват много бели за обществата...
Видяхте ли, как работите са свързани....(виж темата за журналистите)

6 коментара:

  1. Темата е деликатна не от цитирането на една народност. Причината е,че според мен винаги се прави грешка, когато група хора се слагат под общ знаменател. Примери има и в нашата история, но и в двете посоки.

    ОтговорИзтриване
  2. Именно,но не ги слагам АЗ ,нали? :)))
    А човек от ТЯХНАТА група :)
    Което всъщност е един от вицовете тук...

    ОтговорИзтриване
  3. На думи горните цитати звучат много добре. Пък и голяма доза логика и истина има в тях! Само интересното е това, че винаги усилията за дълбоки обществени промени включват и проливането на много кръв. Също така, винаги до сега подобни промени завършват с установяването на диктатура и с форма на обществено устройство, още по-изродена от капитализма. Май важни са не само целите, но и средствата!

    ОтговорИзтриване
  4. @Станислав Янков --напълно си прав за целите и средствата, защото девизът "Целта оправдава средствата" е на предшественниците на Хитлер,както знаем, малко са новите работи под Слънцето и за това е учудващо как допускаме едни и същи грешки многократно.
    Благодаря, че правилно си схванал посланието ми..:)
    "Думи, думи...", а "...по плодовете им ще ги познаете"(Ев.от Матея)

    ОтговорИзтриване
  5. Истината е, че Хитлер действително е ликвидирал безработицата в Германия, когато е дошъл на власт (0%). Истина е също, че Бил Гейтс дарява страшно много пари (негови, не на майкрософт) за развиващи се страни, които служат за борба с епидемии и т.н. Не съм му фен, даже напротив, но е истина, че прави дарения и за развитието на free-софтуера. Просто хората нямат само добри и лоши страни, но историята винаги лепи етикети.:)

    ОтговорИзтриване
  6. @Благодаря.Едва ли с думи бих се изразил така добре като теб и за това предпочетох колажа.
    Тъжният хумор, нали?! :)

    ОтговорИзтриване