четвъртък, 9 септември 2010 г.

За четвъртото и "Ъ"-измеренията


Първо за четвъртото е "виновна" Ваня, дето повдитна въпроса.На тая тема и за останалите над четвъртото измерение съм писал, по точно публикувал статии, писани от други, по-вещи в другия блог, но наскоро четох една статия в "Списание 8",към която дадох линк в блога на Ваня и написах коментар: "Виж тук ,мисля, че е обяснено сравнително лесно разбираемо", като умишлено пропуснах да изразя свое мнение...
Просто ние нямаме "осезание" за него ,понеже самите ние сме тримерни!(без душата) .И единственият начин на познание при нас се базира на сравнението (другото е вяра).
Опитайте се да обясните как изглежда нещо ,без да употребите "като", трудно, да не казвам невъзможно,нали?
В клипчето ,долу, в обяснението ми допадна вкарването на сянката на мрежовото тяло, което не ми бе идвало на ума...
-----
А за "Ъ"измерението - понеже статията е писана от Желю Желев, (тук цитирам увода на статията без коментар....."Четвъртото измерение, което векове наред не дава покой на мислители, математици и физици, не е времето, както днес се смята! Четвъртото измерение е началото на координатната система, там, откъдето векторите за широчина, височина и дължина тръгват. Тази провокативна теза, която разбива съществуващите постулати, в т. ч. Теорията на относителността на Айнщайн, развива в своя труд ”Реалното физическо пространство” (1996 г.) философът, любителят на космологията , президентът д-р Желю Желев".)
, се сетих за Желю, като първият демократичен президент, след шашмата, както ще пише в бъдещите учебници (дано има кой да ги чете).
На въпрос (по-точно констатация) от ония трагикомично-романтични години, от началото на тунела:
-Ааа, значи и вие се борите за власта ?! - Желю отговори :
-А вие какво мислите, за купата на Съветската армия ли?!

Весели години, всички се шегувахме оптимизъм и надежди, -да ама не, както бе култовата фраза на Бочаров (или Бучаров, така и не разбрах как е правилно) ,някои другари си оплетоха кошницата и станаха господа с голямо Г, а ние след 20 години далавери сме се запътили към четвъртото и по-горните измерения,или във вечните ловни полета, както казват индианците .Казвали по-точно...

"Ъ" -измерение, защото си е нашенско, другите нямат такава буква.
--
Картинката - пръстените се правят в 3ds max9, картират се със снимки , след това във Фотошопа -добавяне на портрета (ми) и други работи.
"Е,не може без портрета ти - самовлюбен дъртак, такъв!" -си мислят повечето,а някои го казват, ама както казваше баща ми, Бог да го прости :"Дане ти пука, каквото и да направиш, все някой ще каже нещо".
Мой си е блога, няма да турям портрет на комшията я! Пък и той е по-грозен , по-дебел и чалгаджия!

На тая снимка гледам като ония във вица за нумизматите :
В една градинка ,дето се събирали нумизмати да си говорят ,показват колекциите ,обменят и пр ,към групата се приближил един и казал:
-Аууу, че интересни стари париии, може ли да видя тия отблизо ?
-Господине, вие нумизмат от провинцията ли сте? Не ви познаваме.... - казал един от групата,
- Не, бе ,не съм нумизмат, педерас съм, но ми е интересно!- отговорил той.
-----------------------------------------------


----------------------------------------------
снимки и илюстрация - авторът

8 коментара:

  1. Може и да имаме сетива или начин да го виждаме, но не можем да си го спомним/за измерението/, забравили сме как...

    ОтговорИзтриване
  2. Не са малко случаите, когато хора (без психични отклонения) споделят, че са видели "призрачни фигури" (грубо казано, защото се описват само като присъствие). Това е парапсихологичен феномен, който предизвиква науката. Но не можем, с нашите триизмерни методи, да докажем съществуването му. Този феномен няма време (фигурите идват от минало и от бъдеще), няма материя (можеш да минеш през него), няма пространство. Това какво е, като се абстрахираме от разумното научно (защото е недоказано)твърдение, че е само плод на ума ни.

    ОтговорИзтриване
  3. Zvetanka Shahanska, да, може и да имаме, ние имаме доста работи, които не предлолагаме, че ги имаме, даже
    Като му дойде времето, дето се вика :)

    ОтговорИзтриване
  4. Svetla,и аз съм видял доста работи, но както виждаш, всичко е трупане на фрази, защото опираме до липсата на сравнителна база
    И започва един словесен сюргюн с елементи на философия и редене на заучени лафове и чуждици, ялова работа :)
    Накрая казваме :Бручччч и това е
    За някои работи словото е безсилно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък и с геометрията съм много зле, обаче според тая статия четвъртото измерение е всъщност точка. Т. е. аксиома и мислим според нея. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня -дълго е ,гео-метрия идва от Гея,богиня гръцка на земята и мерене
    Тя се мъчи да онагледи - ето пак разминаване- гледам, с очи ,има работи,които не можем да си ги представим, макар и логиката ни да ги признава :)

    ОтговорИзтриване
  7. ху, браво на Ваня, разгада ребуса :)))
    точно така, ние сме в капсула-аксиома, дадено ни е да виждаме, мислим и действаме по три величини (понякога ползваме само две от тях и хитруваме посредством раздвижване(деформиране, промяна) на двумерните обекти за да имитираме и предизвикваме успешно внушение за тримерното)
    все пак, трябва да имаме рамки, от които да не се изсипем като безформени торби
    но... извън тези три вектора остават взаимоотношенията м/у тримерните обекти, как те си влияят един на друг, кой от кого се повлиява, при какви сили, какви промени настъпват и т.н., да, включително сянката, която хвърля тяло, осветено от лъчист обект
    има доста неща, които нито виждаме, нито чуваме и не можем да ги локализираме в нашето тримерно пространство, но ги чувстваме и знаем, че съществуват (а посредством малко научни методи и закони, наблюдения и словоблудство им даваме сила и насока или някакво обяснение)- та какво е сила, има ли я, ако не действа в/у нещо материално и не го променя...
    същото важи и за атмосферното налягане, гравитацията и ... чувствата - обич, привързаност, омраза, озлобление и т.н., винаги има какво или кой да ги предизвика, затова си търсим виновник, някой, който ни предизвиква, за да се чувстваме щастливи или нещастни, обсебени или безразлични, е май последното е малко трудно, също както търпението и благородството, затова ги преписваме на нещо невиждано и нечовешко-божественото
    (много се разбъбрих и нищо не казах, хахах)
    та, мисля си, че ако ни е дадено да прозрем четвъртото измерение, значи, че е настъпил повратен момент ... и ще започнем да търсим петото, шестото и т.н., а може би истината е в двумерното и по-надолу, кой е казал накъде се развива светът?!?

    ОтговорИзтриване
  8. gergana , чудесно казано, наистина!
    Ти си незаменима в тия моменти, благодаря ти искренно !:)

    ОтговорИзтриване