петък, 24 септември 2010 г.

Пак за държавата



на Платон, нашата ,другите , демоса, демокрацията и демагогията
---
В диалога “Държавата” Платон дава описание на съвършената,стабилната,най-добрата или идеалната държава,която трябва да бъде точно копие на божествената форма или идея за държавата.
Двата основни принципа на политическата философия на Платон са:

1) политическото общество образува едно цяло със свое достойнство и общо благо,

2) политическото общество трябва да гледа на своето общо благо като на първа цел, която в случай на конфликт има предимство пред другите цели.
---
Политическият идеал на Платон предполага управление на знаещите, мъдрите (т .нар . софокрация)
Платон поставя по свой начин един важен въпрос на политиката – кой трябва да управлява държавата? Отговорът на този въпрос е даден в “Държавата” – “философите да бъдат царе или царете философи”(,Отговор, който е предмет на противоречиви тълкования в историята на политическата мисъл).
---
В съзнанието на древните гърци от класическата епоха е съществувало средство между понятията беззаконие и безбожие и всеки полис се е стремял към обществения идеал,наречен евномия – хармония в законите,добър ред,направляван от мъдростта.
---
Според Платон идеалната държава може да получи 2 имена: 1) царство, 2) аристокрация
Видове държавна уредба:

+ТИМОКРАЦИЯТА стои най-близо до идеалната държава и в много отношения е сходна с нея. Тя е държавна уредба, която е “смесена от зло и добро”, но най-очевидното при нея е стремежът към честолюбие и славолюбие поради господството на изпълнен с дързост управник. Тя води до войни. Конфликтът между добродетелта и парите разрушават тимокрацията.

+ОЛИГАРХИЯТА е държавна уредба,която зависи от имуществената оценка на хората и при която управляват богатите,а бедните нямат никакво участие в управлението. Тя е управление изпълнено с много злини. Основното благо на олигархията е богатството. Злоупотребата с богатството и пренебрегването на другите блага разрушават олигархията.

+ДЕМОКРАЦИЯТА възниква,”когато бедните победят и едни от хората на другите партии избиват ,други изгонват,а на останалите предават равни права на власт и управление.Обикновено висшите държавни длъжности се раздават чрез хвърляне на жребий.” Основното благо на демокрацията е свободата. Ненаситната жажда към свободата и пренебрегването на другите блага изменят демокрацията и подготвят нуждата от тирания.

+ТИРАНИЯТА е “най-голямата злина на държавата”. Основният и недостатък се крие в завладяването на властта и нейното упражняване „против желанието на народа”. При тиранията властта е самоцел.

Платон разглежда промените и смяната на различните държавни уредби като “кръговрат” в рамките на определен цикъл.
-------------------------------
Моят коментар : Това е мнението на Платон, според извадки от " Държавата". " Къде сме ние" в рамките на цикъла, нека всеки сам прецени...
И нещо забавно: Според определението на Платон ,ние вече сме преминали демокрацията, като първата част на описанието му съвпада със събитията след 9.09.1944г....За втората част- жребия, не е познал.Висшите длъжности се раздаваха на "наши хора"и по наследство.
А що се касае за тук и сега, май най пасва определението ОЛИГАРХИЯ

За съвременната "мода" капитализЪма да се дефинира като демокрация, сме говорили.Впрочем , дефиниция за демокрация никой , никога не е давал, освен буквалния превод - народовластие. А сега според мен най-точното определение е "Консумизъм"
Оттам на сетне и Дал и Сартори и сие се пънат да правят определения и разпределения , точки ,на които да отговаря даденото общество, за да го наречем "демократично" и все пъхат икономиката.[Economist Intelligence Unit]
Което, както е видно е нещо далеч от първоначалния Платонов "замисъл".....А все пак "демокрация" не е англосаксонска дума....


Мисля, че преди да вземете отношение е добре да погледнете отново старите работи по тази пуста демокрация, дето все я слагат като мерудия на всяка обществена манджа
--
Дядо ми казваше: " Трябва да внимаваш с какви се събираш, много умният ще те излъже, простият, ще те изложи" :)

Този свят е за тарикатите, както пеят НЛО :


-----------------------------
колаж - авторът


2 коментара:

  1. Не е зле само след запетая или точка да оставяш интервал, щото ако го правиш обратното, текстът изглежда грозно... доброжелателен съвет.

    ОтговорИзтриване
  2. Да,работата идва от функцията "подравняване на текст в блок", която ползвам :)
    Въпрос на вкус, дето се вика, зная, че графоманите се дразнят от това, но аз предпочитам текстът да е вкаран в правоъгълник, пък запетаите да идват с интервали Дразня се само от незнание на правописа!
    Искренно благодаря за комплимента :)

    ОтговорИзтриване