петък, 1 януари 2010 г.

Новите дрехи на царя (осъвременена БГ версия)

На времето не случайно започнах публикациите в този блог с една приказка от Андерсен "Новите дрехи на царя".Хрумна ми нещо и за това ще цитирам тук края и ,а цялата може да прочетете и си припомните при желание...(първата публикация, най долу).Не зная дали тази приказка е включена в учебната програма на нашите ученици (отдавна децата ми изкласиха, а единствената ми внучка е много малка) , но мисля, че е много удачно да е...Може би след като прочете нахвърляните ми мисли, ще разберете защо мисля така..Впрочем, няма да правя заключения и обобщения, а ще ви дам възможност във вид на коментари вие да продължите моите...Разбира се, че може да са различни от моите, даже е напълно нормално да е така ...
Но първо - да си припомним края на приказката (с курсив):
"....Прислужниците, които трябваше да носят краищата на царската мания, се престориха, че дигат нещо от пода, сетне тръгнаха важно след царя с протегнати напред ръце. Те не смееха и да помислят, че не носят нищо. Царят вървеше под великолепния си балдахин, а по улиците и прозорците на къщите се трупаха хора и викаха: — Ах, колко хубави са новите дрехи на царя! Каква чудесна мантия! Как хубаво му стои! Никой не искаше да каже, че не вижда нищо, защото никой не искаше да мине за глупец или за некадърник. Нито едно царско облекло не бе извиквало досега толкова голям възторг. — Гледайте, гледайте, царят е съвсем гол! — извика изведнъж едно дете. — Господи, чувате ли какво казва невинното дете! — рече баща му и всички започнаха да предават думите на детето. — Да, да, царят е съвсем гол! — извика най-сетне целият народ. Царят беше поразен. Нему също се струваше, че народът е прав, ала си мислеше: „Все пак шествието трябва да се изкара докрай!“. И прислужниците продължаваха да вървят все тъй тържествено след него и да носят краищата на въображаемата мантия...."
-------------------------------------------
А сега да си представим, че това е бил нашенският Иванчо с баща си ,които внезапно изтърсва:
-Гледайте, гледайте, царят е гол...и ква му е малка пишката..ха-ха-ха! (Нашите деца са по отворени и наблюдателни. Това се доказва на най-различни олимпиади)
-Ха-ха -ха. Да вееее ега ти копчето - някой от резонните простаци без които не минава никакво обществено мероприятие.
Бащата е явно смутен ...Внезапната нужда от мислене ,и то бързо го сварва неподготвен ..И по скоро инстинктивно, отколкото подплатено с мисъл той извъртява един здрав шамар на Иванчо , отпуска парата и ...му олеква - Ами да, може и да е право синчето, ама може и такава беля да му навлече,.. цар е това... и той вижда ,че пишката му е малка, и царят е ..необлечен, ама ако всеки вземе да казва на глас каквото вижда...И най -важното, на Иванчо, пък и на който и да е друг , един шамар никога не е излишен...и предусетил неодобрението на част от народа побързва да изрече :
- Така ли се говори за цар, бе келеш! Тъй ли ви учат в училище?!....Ама, нищо чудно ! То като гледам даскалицата ви ...навирила циците, начервисана, полата и една педя, ..ще кажеш, че идва от магистралата ,от тираджиите..
- Малии, къв садиз тоз изрут!! - обажда се една млада майка от форума на бг.мама - Притрепа дитету...Сетне ...многу разводи, как съ живей с тоа??
- Какво за тираджиите ,бе мухльо?! - прогърмява глас- Скъсвам си задника да въртя тоя големия геврек за жълти стотинки,.. да пълня гушите на разни мутри....и да треперя там, на майната си някой издухан талибан да не ми резне главата..
- Кво няма да посяга на детето ...алкохолик, като моя .Сигурно от сутринта се налива с неква скапана ракия -менте! Вони тук до мене, направо ще повърна ! - обажда се друга, вероятно пак от форума..
-Един шамар ли ?! -Маха бастун един пенсионер- За такава приказка моят баща щеше да ми посини задника!
--- --- ---
В това време царедворците са попременили царя, Ония шивачи са в ДАНС и пишат обяснения а услужливи БАН- ски старци са доказали, че голямата пишка е атавизъм ,също както прекаленото окосмяване на някои индивиди.. и как тия с по-малките (в т.ч. и царя) са по-напред в евалюциянта и освен това научно е доказано,че на жената 7см и стигат..(Как е доказано, това не знам...след малко ще попитам Гугъл...)
И най-важното - придворните философи, естети, модни експерти ,дизайнери и пр. чрез "свободните" медии ни доказват, че нудизма е бъдещето - един нов свят, без предразсъдаци, разкрепостен, и защо това да не започне от нас...Нека и ние бъдем първи в нещо, да дадем нещо на света...Не само някаква скапана азбука, дето по-хубаво да я няма..
Разбира се че ще направим дебати по телевизиите . Тук ще дойдат интелектуалците на повикване (мой израз), всякави "-лози", ще дебатираме за възпитанието на децата, за боя, тировете, талибаните, младите майки, старите пияндета, учителите,нуждата от дрехи и ..дължината на пишките ,разбира се...
И тук е вече идва ред на свободата на словото: Журналисти, публицисти и нашего брата блогъра имат думата...Вие също.Предполагам ще можете да допълните с още предполагаеми реплики от страна на народа.Тук аз бегло представих само четири социални групи...Вие ме допълнете. Коментарът е ваш :

3 коментара:

  1. :))))))
    Не си включил Зелените, които обясняват,че по този начин царят се бори с глобалното затопляне.
    Честита Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  2. О, да рабиа се, както и заклетите републиканци, които ще кажат : какво друго може да се очаква от цар...затова разчитам на допълнения от вас...
    Идеята май е, че ще говорим за всичко ,само не и по СЪЩЕСТВО, ...или греша? :)))

    ОтговорИзтриване