понеделник, 11 януари 2010 г.

Нащърбено евро ли ще дойде в България? *


В тези , предимно именни ,следпразнични дни , медиите ни поднасят разни претоплени пред и празнични манджи като забавен материал , а убийството на Боби Цанков се подхвана в студията от интелектуалците на повикване, които се пънат в определението що е журналист и убитият покрива ли го, то новините се въртят основно как едни нагли гонят други нагли и маргинали се чудят дали малкият Маргин ще успее до сряда да си изтъче алиби и да благоволи да отиде да пие едно голямо кафе в следствието, аз рекох да прегледам "Дойче веле" на български (редовно го правя, но по празниците по обясними причини се отплеснах) и видях една статия * от 30.12.2009г относно Грция и еврото (те пък намерили кога да я публикуват) и мисля, че ще е интересно да я видите, защото "когато мечката играе у комшията.....нали?!" Ето,тук

колаж - авторът

12 коментара:

  1. Знаеш, че докато Щатите са били в това разкрачено положение между Севера и Юга, нещата не са вървели добре...

    ОтговорИзтриване
  2. Да си призная, досега съжалявах ЕС, за времето, когато ще приемем еврото. Мислех,че ще им намерич цаката на европейците, както винаги:).Сега погледнах от друга гледна точка и нещата са още по-калпави за България.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз мисля съвсем просто, че пари и съжаление не се вързват някак си:))
    И да посоча, че ТАКИВА работи рядко се говорят, или пишат в "свободните" ни медии...

    ОтговорИзтриване
  4. Ако гърците не прецакат еврото, ние непременно ще го направим. Майстори сме по тези неща.

    ОтговорИзтриване
  5. Аха, викаш, Владо да не се притеснява, ние ще им намерим цаката..То и статистиката е такава, в който съюз влезем, хаир не е видял- и Райха и СИВ:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Наборе,не можах да я видя връзката със севера и юга на САЩ и гърците, аз не съм така навътре във финансите, ама мисля, че само гърците не са виновни за тая работа, не е луд който яде две баници,май,им надуваха балона с португалците изкуствено, да изглеждат по добре...ама ще му се чуе гласът, особено като се включим и ние в хора :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Имам пред вид, че Европейският съюз е нещо, като нищо на света. Полусъюз между полусуверенни държави с обща валута и неясно бъдеще. Докато не се превърне във федерация с единно представително правителство и други действащи федерални органи, каквито са САЩ, нищо добро не ни чака.
    Виждаш какво става. Отива ББ в Израел и веднага новина. Нетаняху му казал да свали ДДС и нашият, радостен като момченце, на което му върнали играчката, ръси глупости по достъпните медии.
    Наборе, икономиката не е сложна наука, но когато се обърка с политиката, се превръща в дейност с малка вероятност за вземане на рационални решения...
    За Гърция въобще не може да се говори за икономика и то доста от отдавна. Както всичко бе политика по отношение на ГДР и ГФР и т.н. Безплатен обяд няма и това се разбира най-добре от тези, които не са в елита на съответната държава. Те винаги плащат сметките...

    ОтговорИзтриване
  8. Точно! Разбрах те сега -федерацията..Ами то значи е много прав Льо Пен ,като каза на времето :"Един съветски съюз се срина, вместо да си направим извод, ние пак..." ,макар че го изкарват фашист и пр...То,впрочем си е стар номер, като н еможеш да обориш с аргументи ,следват квалификации :)))), като във форумите..
    И моят познат е много прав, значи с определението :"Бизнесът е просто нещо, само,че не е за прости хора":))))

    ОтговорИзтриване
  9. Според мен проблеми с това, че еврото е общоевропейска валута (и че в някой много бъдещ момент би могло да стане и българска такава) в действителност няма. "Проблемите", представени в статията всъщност са обикновени особености на всяка валута, които особености са наречени "проблеми" от желаещите да няма Евросъюз и чието значение е преувеличавано с политически цели.

    Нека помислим малко! Да се оттеглят някои европейски държави от еврото като общоевропейска валута, след което отново да си направят национални такива би било равнозначно на това - да се оттеглят някои американски щати от общоамериканския долар и да си направят собствени валути (по територия ЕС е приблизително сравним със САЩ и единствено интеграция би позволила на Европа да се доближи поне донякъде до глобалното влияние на американците). Всичко това с аргумента - някои американски щати са по-напред от други американски щати и по-слабите щати "дърпат назад" по-силните щати чрез общия долар!

    Същата логика може да се приложи и в България. Някои области на България (примерно Софийска, Варненска и една-две други) са по-силни икономически, затова трябва да премахнем българския лев като средство за обмяна и да го заменим със собствена валута за всяка област в страната ни (дори всеки български град би могъл да разполага със собствена валута!!!). Е-те тогава какви преобръщания на пари и финансови спекулации ще стават само! За всяко преминаване от една област в България в друга област в България ще трябва да преобръщаме валута за да можем да пазаруваме или дори само да си плащаме сметки и такси (управляващите са се погрижили да има много и най-разнообразни такива). Чейнчаджиите просто ще се преродят!

    Сигурен съм всеки разбира, че разцепването на валути е една върховна глупост, която не би решила проблеми, а единствено би създала нови, допълнителни такива (става дума за добре познатите борсови спекулации с валути, които самите биха могли да предизвикат икономическа криза, без да има реални предпоставки за такава). Аз лично не само не виждам защо еврото да се разцепва на по-малки валути, ами дори смятам, че би било добре да се обединява с други такива (например с японската йена или пък, защо не, с американския долар). Така животът на финансовите спекулации (основен инструмент за предизвикване на изкуствени кризи) би се ограничил още повече.

    ОтговорИзтриване
  10. @Станислав Янков - Няма да споря с тебе, въпреки ,че не съм привърженик на Глобализма.
    Тук , от тази статия ,в "Дойче веле" ,основният извод за мен е, че не трябва да се смесват трите "П"- пари, приятелство, политика, защото стават големи бели...
    Или както народът е казал :"Приятелството си е приятелство, сиренето е с пари".

    ОтговорИзтриване
  11. Че и аз не съм привърженик на глобализма! Поне не на оня, дето наричат Нов Световен Ред (тоест - съпроводения със загубата на правата ни, с които и сега практически не разполагаме).

    Другият глобализъм пък, съобразеният с интересите на цялото общество на планетата (има и такъв!), почти граничи с утопия и е почти невъзможен. Всичко това обаче не означава, че изчезването на войните между държави (оставането само на организираната криминална престъпност, която и тогава ще бъде глобална, каквато е и сега), ефективизирането поне малко повече на екологичните усилия (прецака ли се, природата няма да пожали никой от нас - било виновен, било невинен), облекчаването на пътуванията и на размяната на всякаква информация между всички ни и навсякъде, намаляването на броя на корупционните единици (колкото по-малко овластени - толкова по-малко обекти за корупция), намаляването на военните и оптимизирането на всички останали разходи и т.н., и т.н. е задължително нещо лошо, нали?

    Отдавна съм забелязал, че общите за всички ни импулси на национализъм винаги са били използвани от всевъзможни кръгове само в изгода на тези кръгове и винаги тези импулси са водели до разпадане (вместо до укрупняване) и по такъв начин - до отслабване (вместо до засилване).

    Относно трите П-та - те винаги са били смесени и това е навсякъде по света. Само да уточня, че от трите приятелството е най-слабия, първия за жертване елемент.

    Аз статията в "Дойче веле" си я тълкувам по следния начин: Германия е една от най-силните икономики в ЕС и една от най-бързо възстановяващите се от кризата. Благодарение на развитието си, тази икономика се смята и за една от най-богатите. Усещайки се така, някои части от германското общество, от научната (икономиката си е наука) и от политическата общност не харесват идеята по-богати държави като Германия да споделят богатството си с по-бедните побратими (много ясно, че България е в групата на бедняците). По тази причина споменатите по-горе кръгове в Германия (а и в други по-богати държави от ЕС) използват всякакъв повод да подкокоросват за отделяне от ЕС, за отделяне от единната валута и за всякакви други отделяния, за каквито би могъл да се сети човек... Пък ако и сред заинтересованите от целостта на ЕС и на еврото (сред които заинтересовани е и България) се намерят балами, които сами да си спрат финансовото кранче - какво по-хубаво от това!

    ОтговорИзтриване
  12. Нали?! Добър политически анализ :)
    Прав е май, Окам, че обикновенно най-простото решение е най-вярното.
    Обаче, трудно се взема, защото "интереса клати феса" (И бомбето и каскета и ...каквото е там :)))

    ОтговорИзтриване