петък, 15 януари 2010 г.

Моля те...опитоми ме! * *



"....Лисицата млъкна и дълго гледа малкия принц: - Моля те... опитоми ме! - каза тя. - На драго сърце - отговори малкият принц, - но нямам много време. Трябва да намеря приятели и да разбера много неща. - Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил - каза лисицата. - Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме! - Какво трябва да направя? - попита малкият принц. - Трябва да бъдеш много търпелив - обясни лисицата. - Отначало ще седнеш малко по-далеч от мен, така, в тревата. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки ден ще можеш да сядаш мако по-близо..."
-------------------------------------------------
* * Това е диалог от чудесното произведение на Екзюпери "Малкият принц" Благодарности на Владимир Иванов (krizt) , който със своята приказка "Гроздето е кисело" ме размисли на тема лисици и от тогава, преминавайки през известния браузър, няколко книги и пр...,тая пуста лисица като образ се бе загнездила в главата ми и ....сутринта се сетих за това!! Не вярвам някой да не е чел това великолепно произведение на Екзюпери , но винаги има първи път, както се казва, под линка ,по-горе е цялото...

илюстрация - авторът

8 коментара:

  1. Любима книжка! А тъгата в нея е вълнуваща и неповторима..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. @Dimitrana S -Наистина..Това е от книжките за всяка взраст. Чарът ,май идва от това, че на различна възраст, прочитът е различен...:)

    ОтговорИзтриване
  3. Сега пък ти ми навя спомени. Преди много години откраднах тази книжка. после исках много пъти да я върна, но не го направих. Като се изключи брането на плодове от чуждите градини, това е единствената ми кражба, като дете.
    И досега я прехвърлям поне два пъти в годината. Любимата ми част и пътешествието до Земята и възрастните на техните планети.

    ОтговорИзтриване
  4. Има нещо мило и символично за теб в тази кражба, предполагам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Лека,Ruta77!:) Радвам се, че ти е интересна!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно този откъс предевам в 6 клас. С велико удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно. Не знаех...Моите изкласиха отдавна, а внучката ще е догодина в първи клас :))
    ...Мисля, че е добре дето е включен в праграмата..
    А специално този откъс мисля е много актуален за тук и сега :))))

    ОтговорИзтриване