сряда, 20 януари 2010 г.

На линия... ИнтерАЗ


Тая тема е дъвкана и още се дъвче, а и в бъдещете вероятно ще е така. Защото човек за разлика от другите бозайници се нуждае от мотивация на действията си в крайна сметка. Друг въпрос е , че за някои тази необходимост се явява само и единственно когато попаднат в съда.....Даже и тогава това го правят платените от тях адвокати...
Искам само на кратко да наблегна на някои аспекти от общуването в Интернет, което е на път да стане основно. За всеки е ясна голямата полза от огромната имформационна база ,до която дава достъп мрежата.До всичко и за кратко време....Пощата примерно достига всяка свързана точка от света. Да не говорим за скайпа, даващ визуална връзка с близките ни (и не толкова близките).
Защото за мен ,а мисля, че и за повечето хора е по-важно и ценно веднъж да видя, отколкото сто пъти да чуя.Та ето сега е момента да направя преход към темата общуване...
--------------
Анонимноста - това е нож с две остриета ,дето се вика....Някои по-притеснителни хора ,от които както може би ви е станало ясно аз не съм,са споделяли, че това е начин по-лесно "да бъдат себе си" и да се изразят и реализират в диалога по -пълноценно, което от наблюдения съм установил, че Е ТАКА. От друга страна има и хора ползващи тази анонимност за спекулативни цели. При някои се търси изгода - примамване на събеседници с цел по-нататъшен контакт ,доста пъти не в законови рамки и "по-безболезнения" случай, когато някой има според мен нездравата нужда да се представя за това, което не е и да получава някакво удовлетворение.
Конфликтите при общуването и тук са на лице, както при "натуралното" общуване , няма да се спираме на тях, защото са доста индивидуална трактовка....само ще вметна, че има хора които ги изживяват по-трагично от тези в "живия живот", което за мен е странно.
Излишно е да споменаваме че това основно се обуславя от типа психика на всеки.
Лично за мен (все пак, аз го пиша това в моя блог и е желателно да има някакъв личен елемент) ,най-ценен си остава "живият" контакт. Да видя аз...Искам да виждам очите (а, и други работи) на събеседника, понякога един жест, усмивка, почесване ако щете ми говорят повече от много написано до сега.....Както казва един познат, колкото и да и чета писаното не мога да си представя как стиска тубата паста за зъби и къде си събува чехлите в коридора, да се спъвам на тях и да псувам вечер, като ставам да пикая...
-----------
И последно , но не на последно място -НЕ анонимното и полуанонимно представяне.
Да, има в мрежата много обществено изявени личности - политици, писатели, хора на науката и изкуството, които се познават от мнозина и това е друга работа.
Какво говори примерно Иван Иванов , Кръстю Желязков и т.н. в един милионенен град на огромната част от останалите - нищо. Е, на познатите и роднините- да.
Но хайде да помислим --- какво е доказателството, че този Иван и тази снимка представят едно и също лице?! --- Ето, аз казвам -казвам се Кръстю и тази дребна снимка в ляво е моята. Както и тези ,които по един ,или друг начин съм вмъкнал в публикациите си.
Сега да си представим следния случай : Някой ме познава и по някаква причина иска да ми направи "черен" Пи Ар. Нищо не му пречи да ме щракне с телефона докато зяпам някъде , да .отвори блог в някоя платформа да набута моята снимка и имена и да започне от мое име да бълва публикации, които ако някой познат прегледа ,ще каже :"-Все знех, че ти хлопа дъската, ама сега мисля, че цялото ти дюшеме е заминало !"....а аз ще мигам на парцали и ще псувам къде на ум ,къде....
--------------
"Смешно, ама не" - нали?. Чудя се, дали като написах това, няма да дам идея на някой да го реализира на практика.....От друга страна пък, едва ли съм първия на когото е хрумнало...Така, че както се казва "Предупреденият е на половина спасен".
Въпреки всичко ползата от нет-а е голяма .НО! ---то е нещо като "мирния атом" ,както се казваше на времето- може да движи подводници, кораби и пр., да върти турбини и прави ток, но и да прави и бомби, способни да затрият света.
"""""""""""
Забележка -уточнетие : Това е леко редактиран вариант на една доста стара публикация в другия ми блог (има линк към него в ляво). Мисля, че е добре и на място да я публикувам и тук, все пак е друга платформа, нови познати ,така да се каже (и то доста добри според мен) и е добре да има някакво представяне от моя страна на моите виждания... И друго - за коментарите : При мен коментирайте свободно, не се стеснявайте ..Може и да не е по темата, може да ме обиждате, да спорите с мен ,да спорите с другите коментиращи и да им правите забележки, но ви моля,ТЯХ не ги обиждайте.:)) А иначе , аз съм от хората, които си казват направо каквото имат да казват....нямам "задни мисли"...Какъв тъп израз ,нали....Може и да съм старомоден, но използвам задника си само по предназначение....

колаж - автопортрет


24 коментара:

  1. Наборе, за анонимността има много причини, както казваш. В началото напълно я отричах, но после си седнах на задника. Искаш да видиш..., но и това е трудна работа. В реалният свят също сме с различни самоличности: за работа (която се разбива: за пред шефа, за пред колегите...), за в къщи (за пред децата, за пред жената...), за пред хората и т.н. Трябва да си някой за да видиш всичките му превъплъщения, които пък имат и развитие във времето... Спомни си - какви бяха преди и след брака :))). Е, има и някои безкрайно... да ги наречем, принципни личности, които навсякъде са еднакви, но... както се казваше „изключенията, потвърждават правилото“ :)))
    Мисля, че в близко бъдеще, ще навлезнат методи за индентификация на личността щото вече има доста случаи, когато е необходимо да знаеш с кого контактувш - дори в мрежата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много харесвам израза "Око да види и ръка да пипне" но такива са времената. Не че ще спра да си мечтая че ще го пипна това истинското някой ден.Пък за това кой ,кой е не се знае в реалния живот та камо ли в интернет пострансвото. Но тия по прикритите и в нета се усещат.

    ОтговорИзтриване
  3. Наборе, малко извън тази тема, но... Преди време, в другият ти блог, спомена за тази книжка на Ердоган Ерчиван - „Забранената египтология“. Ако не си го видял вече, виж това филмче http://nanoset.net/torrent/16/20/79077//%20The%20Mystery%20of%20the%20Sphinx%20-%20DVD-Rip. В пряка връзка са :)

    ОтговорИзтриване
  4. @Набора-Ами,аз какво казвам, така е . Аз не отричам анонимноста, както забеляза...Просто така сме, че злоупотребяваме с всичко :) Тъжно..

    ОтговорИзтриване
  5. @Руми66 - ...Ами, ако не ти, а Истинското пипне тебе?:))
    А иначе, "времето е нас и ние сме във времето".Усмихвай се, не гледай лошо и ще видиш, че ще е по-леко.Вервай ми :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам съмнителното ми его ли ме подвежда, ама ми се иска, след като аз не съм анонимен, и другите да са така. :)
    Не съм краен, не "заклеймявам" анонимните.
    Може би на тях пък да се иска всички да са анонимни. :)
    Хубавото е, че всеки има право на избор.

    ОтговорИзтриване
  7. Имах неудоволствието да установя, че щеше да е далеч по-умно да съм далеч по-анонимна. Ако ми погледнете броя на посещенията на профила в Блогър, ще разберете защо. Това е за половин година, откакто имам блоговете, нищо че самия профил е създаден по-рано.
    Всъщност виждането и "пипането" са прерогатив на анонимните. Ще ги пипна аз тях! Е, нявгаш грубо пипам, ама какво да направиш, такава ми е природата. До там са ме докарали, че сама си рецитирам тъпизми:"Генераторите генерират, карбураторите карбурират, а олигофрените олигофренират!"
    А пък за злоупотребите, които може и се правят със самоличността ни и при оскъдни данни, не ми се отваря приказка.

    ОтговорИзтриване
  8. Така че Интер-не е сигурно-Кой, пропуснах да кажа.

    ОтговорИзтриване
  9. @Пламен Бочев - от скромния си опит в нет-а съм забелязал, че анонимноста е по различни поводи :))Но най-срещаните според мен са 37
    1. Тия, които споменах стеснителните,
    2. Хора с комплекси най-различни
    3.Най-голяма група - неудобство, а при някои дори страх от открито изразяване на мнение...Как ще им се отрази на служебното,соц.и пр.положение..
    Не напразно на времето Марк Твен е казал уж на шега:"Американското общество има две хубави работи- свобода на словото и благоразумието да не се ползва много от нея":)))
    А тези ,като мен ,без началник и женени от 33г, които с нищо не могат да изненадат жените си не са много...Впрочем, не са малко (пенсионери), но те пък не са много по нет-а :)))

    ОтговорИзтриване
  10. @Да ,Gloxy-Floxy, така е, затова споменах, че третата група е най-голяма...
    Пълното щастие и пълната свобода в ТОЯ живот ,уви не са постижими...:))))

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимността-за или против? Интересна тема, макар и доста предъвквана. Дали ще посочиш първото име и презиме ,което ти хрумне или истинските си такива , или пък ще си избереш ник-псевдоним ,си е право на избор. Но също така не е гаранция за отсрещния, че това си ти, нали?:)Пак би имал повод за съмнения.Защото липсва личния контакт, мимиките, погледа и други мънички детайли в един реален контакт.Обаче в нета и блогосферата има една мъничка издайническа уловка. И тя е стилът на писане и изказ, както и къргът от теми и статии, които публикуваш самия Ти . Това именно очертава една рамка, в която да си представя човека от другата страна на монитора.Ако все пак след време имам реален контакт с този човек, тогава допълвам представата си за него.Имало е случаи на тотално разминаване или пък припокриване на "базата",която съм си изградила.Досещаш се,Кръстю,че разминаването е в случаите на посочените от теб нет-раздвояване или свян,липсата на самочувствие в реала .Но когато виртуалния познат в последствие реален, е бил самия себе си,тогава всичко е на мястото си.
    За онези-злонамерените...ами дано намалеят и изчезнат .Нали и закон са ни спретнали с уж "добри намерения"?
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. @Savlena - Ами да. Всъщност нямаме разминаване на мненията. Ти всъщност допълни нещо - "Стилът, това е човекът" -да, но има един малък процент страхотни артисти! Не зная попадала ли си на такива? :))
    А за нашенските закони -израза "спретнали" който употребяваш, е много точен :))))

    ОтговорИзтриване
  13. Не зная как да коментирам темата. Аз съм и анонимен и не съм. Просто започнах с един псевдоним и ник и така си остана. Повечето хора ,с които имам контакти от блоговете знаят името ми, а и във фейсбук тези,които съм добавил за приятели също.Наскоро говорих с няколко хора дали да не сложа снимка и пълното си име. И адреса и телефона.Отговорът беше: На кого му пука? Ти си Крист и винаги ще си останеш Крист. Та приключих с въпроса:).

    ОтговорИзтриване
  14. Ами,както си разбрал ,аз не съм против и двете форми ,само разсъждавах върху вариантите за злоупотреби. ..Защото, както казва Мърфи, щом нещо може да се счупи,то рано, или късно ще се счупи...:)))А за телефон и адрес - според мен е излишно и прекалено..не съм социална служба, пък и нямам нерви да се разправям с разни зевзеци...Като на един познат, дето му звънил някой в 3 сутринта ,за да му каже, че няма да му купи "Опел-а":))))

    ОтговорИзтриване
  15. :) А, и адреса, и телефона!
    И да завъдиш някой фен, като мой Алекс у Притчите, та някой ден да го завариш пред вас с кандилница и шише светена вода, щото от неговата гледна точка си превъплъщение на дявола.
    Не си търси белята, Крист!

    ОтговорИзтриване
  16. Хаха, аз съм от "стеснителните". Благодаря за класификацията. Мога да добавя само едно - макар с теб да сме на различна възраст и с различен живот, ние мислим еднакво - приятелю, Приятелю, ПРИЯТЕЛЮ...

    ОтговорИзтриване
  17. @Gloxy-Floxy - Да, ето...Сега ме досмеша.Чак такива крайни изцепки не ми са се случвали но имам доста примери и матрял за описване ..има време:))))

    ОтговорИзтриване
  18. @Gloxy-Floxy--А, да за "Крист"- не си спомням ,но май не се приемаше кирилица, или аз така съм разбрал, а мразя да си кепазя името на Krastio, Krusto - Krist -от Кристиан по верно отразява смисълът ,вложен в името ми...:))(Пък и снимката ми е същата, макар и на дрисливожълт фон:))
    Навярно си попадала на случаи, в които много зевзеци си упражняваха хумора с култовото KURMENE,вместо "кърмене" :)))))))

    ОтговорИзтриване
  19. @Алиса --Радвам се ПРИЯТЕЛКО! Възраста си е възраст...Аз например май, ....то не е и страдам,не знам как да го нарека по неизживяна младост...Тогава работех повече, затова сега почивам повече:)))(То една почивка със сто болести,ама..)За това може би според някои се вдетинявам на моменти, но като чувам отзиви ,че ви развеселявам..се вдъхновявам!
    И още -за възраста -Григор Гачев(има го в ляво) в един свой пост преди няколко месеца бе казал по друг повод : (по памет) "Не е необходимо да изсърбаш цялата паница супа, за да разбереш,че не е хубава":)))

    ОтговорИзтриване
  20. Кръстю ,относно "спретнали"-ами как да назовеш нещо , което хем е сътворено уж за твое добро, хем доброзорлен ти нанизва такива пранги и попадаш във епицентъра на водовъртежа ,за който се чудиш то къде и как те е споходил . Това касае в повечето случаи почти цялото ни ново законопроизводство . При това никой не иска личното ти мнение- това е закон/идващ в повечето случаи по модел на ЕС/, сиреч правило, норма ,модел и т.н.
    Е, не ни ли спрятат номер по този начин ?:)

    ОтговорИзтриване
  21. Точно това,я! Тия закони са писани от адвокати за адвокати да може да правим въртележки до...като има кой да плаща :))
    А за наричането и аз имам нещо предвид, ама спазвам все пак някакво приличие, ..колкото и да ми е трудно:)))

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за линка, доста интересна и стойностна публикация!Аз не съм за анонимноста, и защо има хора, които ще се крият колкото и да са свити и срамежливи? Защо не искат да се покажат, какво има да крият. За мен виртуалният свят не е важен, имам си доста хора, с които се срещам правилно е писано " ...най-ценен си остава "живият" контакт. Да видя аз...Искам да виждам очите (а, и други работи) на събеседника, понякога един жест, усмивка, почесване ако щете ми говорят повече от много написано до сега.....".За мен лично се крият хората с лоши помисли. Хубав ден и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Публикацията наистина е интересна и води до размисъл.Дали сме анонимни или не,това не е от никакво значение.Каквото и име и снимка да сложим в профилите си,каквото и име да публикуваме,ние винаги ще сме анонимни.Единствено пред хора,с които сме имали пряк,физически контакт,това не е така.Просто всеки трябва да внимава,с кой и как контактува.При грешка,последствията са неприятни.Неприятни е слаба дума в някой случаи...понякога са фатални.Сами трябва да преценяме,с кой и как да контактуваме.
    За това ви призовавам,мои "анонимни"приятели,внимавайте с контактите.
    Всичко друго е просто един.....интернет.

    ОтговорИзтриване
  24. ВНИМАВАЙТЕ и то много, защото всеки 3-ти е излъган в социалната мрежа!Има и стойностни хора, които са малко за жалост, повечето търсят флиртове, за да си запълват времето има такива и мъже , както и жени. Лошото е, обаче ако споделиш нещо, особено с нпознат и започне да се подиграва с теб и го използва срещу теб, а още по-лошо е когато този човек е жена!!! Не съм за анонимноста, защото няма какво да крия, крият се и не обичат гласност тези , които не могат да се изявят в истинският живот. В мрежата такива хора са просто "отличници".

    ОтговорИзтриване