петък, 22 януари 2010 г.

Ние сме в мрежата и мрежата е ...в нас


Ей ,така, седя си в тоалетната и си мисля ( това ми е навик много отдавна, хем си върша работата, хем си правя план за деня)..., аз след малко ще направя кафето и ще седна пред лаптопа...да видя какво сте натворили снощи и по малките часове, новините и пр...А голяма част от вас ще поемат пътя към работните места , де с колите си, де с любимия градски транспорт и метро, за които аз напоследък добивам впечатление най-вече от споделените от вас описания..И трябва да ви кажа, че от това, което чета, си правя за кой ли път извода - всяко зло за добро.
Както и да е...Сега малко бакалски сметки...Вие губите най-малко по 2 часа на ден (отиване и връщане ) за път до месторабота. За мен - писах вече, работя в къщи и ето ,на! - Аз тия два часа ги ползвам даже и в момента , който пиша това...И съм ви с два часа напред, нали?!
Ами ето! -това е моят кяр.. след това мога да поработя два часа, да пия още едно кафе, да видя какво ново по вашите блогове ,пак да поработя...не ме търсете във фейсбукове ,туитери, муитери и пр.. соц. мрежи, не ми са по сърце, то и затова съм толкова обилен на коментари по блоговете ви, защото това ми е основното интернет общуване ...Като оставим няколко форума, от които два тясно професионални...През другото време се информирам за ....абе, всичко! А да ,събирам и матрял за колажи, имам и лични снимки, но не стигат, разбира се :))
Къде сте вие?! Другите, които не попадат в тая горна и в моята категории?! Няма да правя пълен анализ , вие и без това ще ме допълните предполагам в коментарите си...
КОИ са категориите хора ,имащи освен желание и ВРЕМЕ да се шматкат по-продължително време в нет-а? (За мен стана вече ясно)
Да поизредя малко:(с едно уточнение наблягам на блогуващите, затова хлапетата не ги гледам) Студенти, домакини, млади и недотам млади майки, болногледачи, инвалиди, работещи надомна работа ,в т.ч. журналисти,учители, хора на перодична и сезонна работа... - горе - долу това е......Всички останали ползвате САМО останалите максимум 14 часа от денонощието за нет- инвазия, като през това време имате и други задължения и нужди..
-------------------------
И основното : Вече съм 17 месеца в блоговото пространство и имам наблюдения...Има една категория млади хора мъже и жени (за мен млади са до 35г ) а и не толкова млади ,която не е към студентите (вече) , твърди, че е завършила науките и има доста солидни професии, която , почти непрекъснато се шматка навсякъде в мрежата (блогове, форуми, фесбук и пр..) пише всеки ден по някоя, макар и малка, но за това пък "осмислена" статийка....И ръси коментари на ляво и дясно.
Тези хора са обикновенно бодряшки настроени, както комсомолските секретари на времето, дори хуморт им е почти същия .
И темите им са почти еднакви, или поне редакцията е една и съща....Основно, че от капитализЪма по убаво нема, ама ний сме прости и калпави и как всички прогресивни, демократични световни сили се напъват да ни набутат прогреса и щастието, а ние пърдим и го духаме....
Даже понякога ме хваща оная, нездрава мисъл за конспирация, представяте ли си...Ами просто как да си обясня ,че 24 часово дененощие е достатъчно на такъв млад човек хем да заработи солидната си заплата, от която не се оплаква, хем да отдели време за хобита и социални контакти "на живо" ,в това число и културни мероприятия , които след това описва на дълго , широко и определено тенденциозно и ангажирано..Както се хвалят повечето от тях, дори намират време да спортуват, други се пънат като секс-атлети и...И пак повтарям ЯКО присъствие в нета....
Та ето конспиративното съмнение , тия хора или владеят някаква извънземна технология да свиват и разпускат времето ,или да послушаме Окам, че обикновенно най-простото решение е най-вероятното, а именно ,че добрата заплата се дава за ...някоя(и) от изброените по -горе от мен (а вероятно и доста пропуснати) дейности?!?
Вие как мислите, за коя?...Няма да прекаляваме (за сега) и да задаваме логично следващият въпрос : От кого?
--------------------
А за това, че българинът е много (една модна дума) креативен и за да не изневеря на стила си ( :)))) ...,следва един стар, и вероятно за това ,за по-младите нов виц: : Поставили задача с повишена трудност и сериозна парична награда : За 5 (пет) минути участникът да извърши три работи: Да се избръсне, да "оправи" една жена и да изпере чорапите и гащите си. Няма да описваме неуспешните опити на останалите, направо за Нашия: Взел той легена ,поставил го пред жената ,казал и да се наведе и да започва да пере, защото няма време ,закрепил огледалцето на тила и започнал "оправянето" и бръсненето..Даже на четвъртата минута всичко било готово... След бурните ръкопляскания на публиката и жената, и след връчването на наградата казал: - Сега, след като взех парите мога да ви кажа : Ако бяхте сложили зад мен и едно "магаре" за рязане на дърва и ми бяхте пъхнали в задника дръжката на един трион , можеше и малко дърва да нарежа....
колаж - авторът

11 коментара:

  1. И аз ползвам основно блога. зарязах фейсбука и и пиша простотии. Не коментирам много по чуждите блогове, но като ми хареса някоя тема, уважавам я :)
    Евала, че не губиш време до работа и обратно. обаче ако знаеш какви приключения изпускаш :))))

    ОтговорИзтриване
  2. А,защо, и аз позлзвам градски транспорт, макар и по-рядко и обикновенно в не толкова натоварено време...Пак има весели истории....:)))

    ОтговорИзтриване
  3. За категориите. Голяма част от прекарващите 24 часа в нета са държавни и общински служители. плащаме им ние,не за това де, ама това са подробности. Назначени от братовчеди по политическа линия, естествено,че ще са благодарни:(. Има и други, но тези са основната агитка.

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда, че рано или късно всеки мислещ човек си задава тези въпроси:) Бързам да се съглася с Кризт. "Дежурните" в нета са основно хора с достъп до компютър на работното място, но с малко задължения в работно време. Стигнах до този извод още преди да имам блог, наблюдавайки как най-оживените коментари по всички теми са между 9 и 16 часа. От понеделник до петък.
    Колкото до комсомолските остроумия и мъдрости - явно хора с такъв тип мислене е имало винаги. Процъфтявали са при предишния режим, разбира се. Но и сега са на линия, "държат фронта". Както се казва в "Матрицата" - Някои неща се променят, а някои - не се променят:)))

    ОтговорИзтриване
  5. @Владимир Иванов (krizt)- Напълно логично. Бърза и точна мисъл от теб,както винаги..А и по-дългия ти стаж в тая сфера си казва думата, имаш по - обстоен поглед...Значи и сега са доста в администрацията, тия, които в тоталитарно време наричахме "клатикурци" :))))
    "Виж, там на баджнака на лапето някое място, взе вишото тия дни..." :)))
    Нищо ново ,викаш...

    ОтговорИзтриване
  6. @Алиса - Да, аз докато съм отговарял на Владо, ти си писала...Така е,...Просто аз по обясними причини см дистанциран от адм. служби и нямам такъв пряк поглед...Викате, от какво да са недоволни хората, а освен това забелязвам и няколко малобройни ,но за това пък доста активни и агресивни агитки, внушаващи някакви мантри, ама ..то се очаква..
    А има и друго, но друг път, то с едно писане не става.:)))
    А иначе, оправен е българинът,а ?:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Кръстю,първо да ти пожелая добро утро и слънчев уикенд!
    Сега по темичката...ами да има и такива хора-срастнали се с компа и нета,живеещи в нета дори./мобилен нет чрез лаптопи,нетбуци или телефони/За мотивите и подбудите им няма да коментирам,защото за едни е "професия",а за други си е вид тръпка.
    Да,аз ползвам нета и на работното си място,защото ми е нужен в пряката ми работа.Обаче имам и регламентираните минутки за почивка,в които чета нещо непрофесионално и ново.Но също така го ползвам и от домашния комп,защото пък тогава чета блоговете,сайтове с различни насочености и новини или по-скоро междуредието на новините.И за това ми помагат блоговете на списващите "журналисти",но не платените ,а онези със собствено виждане и позиции.
    Освен това човек има необходимост от леки лирични отклонения ,освен от актуалните и злободневни теми,нали?Тогава се потапям в другата блогосфера-творческата и съхранилата и малкото човешки черти.
    А относно туитър,фейсбук и другите мрежи...ами не виждам за себе си все още необходимост ,за да ги ползвам.
    Оффф,пак станах многословна ама и темата ти засяга доста подбуди /за или против/ от виртуала.:)))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. @Savlena - Така е,разбира се...Тя нашата ,пък и много други работи вече е 90 % и нагоре на компютър...Аз имах предвид определена група/и/ хора...дето уж работата им е по друга :))))

    ОтговорИзтриване
  9. Е-е-е-е! Що така злорадстваш, Кръстю? Спестяваш си няколко похабявани от нас в пътуване часа и веднага бързаш да ни натриеш нослетата с този факт.

    Забелязал съм, че "удобните" за определени партийни кръгове коментатори предпочитат да спамят преди всичко във форуми, блогове и сайтове на по-изявените печатни и електронни медии. И са най-активни около избори. На мен всичко това ми говори, че въпросната активност се провежда ако не по разпореждане, то поне със знанието (в краен случай - с недвусмисленото досещане) на заинтересованите от съответните писания партийни (и други) кръгове.

    ОтговорИзтриване
  10. Нищо не трия, Станиславе, ти май, си се изнервил от електричките...Отпусни се малко, усмихни се..."Светът е оцелял, защото се е смял...и още едно нещо, дето се е се римува със смял:))))
    ------------
    Аз полека, лека стигам до извода, че хуморт е най-градивната критика, ама много намусен народ, бе....Отпуснете се...знам, че е тежко:))

    ОтговорИзтриване
  11. Че аз съм направил опит да се пошегувам, Кръстю! Явно, много сериозно съм го докарал на глед! Ако бях сложил две точки и завършваща скоба, по-ясно щеше да е, ама ей-на - пусти му инат! Не ща да ги слагам тези емотикони и това си е!

    Относно отпускането - сложна работа! Когато човек очаква по-добро бъдеще е по-лесно да се отпусне. Сега може и да е зле, ама с времето може и да се пооправи. Когато обаче не се чака нищо добро: пуста му радост - все не иде и не иде!

    ОтговорИзтриване