вторник, 5 януари 2010 г.

Как щяло да е като стане...


* * *
Помниш ли, помниш ли тихия двор,
тихия двор в белоцветните вишни? -

....................................

Д.Дебелянов

Много често съм се сблъсквал с такава гледка ...И като строител по-преди и като проектант по-сега...
-------------------------

Често отивах сам на обекта, обикновенно сутрин рано , вземах едно кафе в пластмасова чашка от някой близък автомат , или сладкарница, запалвах цигара и сядах върху...каквото е останало едно върху друго... Фотоапаратът почти винаги е с мен в чатата през рамо... Гледах и си мислех ....мислех си и гледах.....раждали са се и умирали..две, три, колко.....? ....Поколения. Смях, плач, кавги, мир, любов, радост и мъка. Намирал съм най -различни работи ..даже и играчки...
- Момче ,ти от фирмата ли си? - стресна ме женски глас. Прекалено бодър и младеещ за жена на около 70 години. Беше с гуменки, вероятно за това не бях я усетил.
- Аха...-казах
- Снаха ми ми показа една картинка, дето сте и дали...Как щяло да е като стане. (Богат език, тоя нашият, нали ?!?) И продължи: -Хубаво барем, че балконите ще са много. Събрала съм семе от всичките китки ,дето въдех тука и пак ще цъфнат на балкона... Те повечето стават и в саксии...
.......................
колаж авторът



11 коментара:

  1. Това, което "става" последните години, по никой начин не може да "стане" по-красиво от показаното от теб. Защото на новото духът му е грозен, лустрото не помага. Поне моят поглед е такъв.

    Поздравления за колажа:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурно някой ден ще се върнем назад към природата, към простите обикновени неща. Към къщичките с малки градинки и хората с приветлив поглед, насядали пред тях. Чудя се дали ще го доживеем.

    ОтговорИзтриване
  3. @Владимир Иванов --dum spiro,spero :)))

    ОтговорИзтриване
  4. За мен си реших дилемата, като се махнах от София.
    Къщата ми тук е започната през 1968, достроявана, пристроявана, надстроявана... Няма нищо общо с текезесарската соцархитектура, мутренския сецесион или със зализаните архитектурни „решения“ от последните години. За това пък е жива, на мен си ми харесва и... така!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей! Наборе! То днес било Кръстовден. Да не би да имаш или се лъжа, имен ден? Ако имаш честито! Ако нямаш - пак да си жив и здрав! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Не е такъв Кръстов ден, вчера е бил кръстен Иисус,празнува се Богоявление,от ударението идва грешката (вчера беше на "ъ")и от това се е увлякъл вероятно някой ...журналист,или журнаистка от тия ,дето пишат такива мъдри работи като онова,по-долу :)))) а Кръстов ден е на 14септ.(27 по другия календар).
    Впрочем, аз и за това се казвам Кръстю, защото съм роден на 27 септ. 1956г,(тогава беше по другия календар). Преди мен две деца са починали, аз едвам съм се закрепил и са казали на майка ми, че това е! Хубаво,лошо, аз съм, други няма да има вече и да не се сърди никой от двамата дядовци, някой (забравих кой) казал :"То си дойде с името, какво има да му мислите и ...това е, не съм Желязко,както вероятно щяло да е.
    Малко дълго, ама карай...поне ще знаете.
    А за къщите и селата -по-нататък ще говорим...
    Доволен съм от себе си, всичи имаме собствени жилища и синът и дъщерята и ние с жената и кучетата сме в една къщичка като тебе, а и една съборетина има на село:)))
    От към имоти сме (6) - е, влогове нямаме почти никакви, но и заеми нямаме, най-важното...а, и наеми не плащаме...също много важно.Така,че аз материално не съм съвсен зян, друго гледам, че само с хляб не се живее, а този свят отива ....
    За внуците мисля, тя моята се видя , бачкане спане и бъзикане тук в блоговете...
    Поболях се ,срах от горе си, но не е напразно мисля и се успокоявам...:)))

    ОтговорИзтриване
  7. То днес Богоявление (Йорданов ден),бе наборе, кво ме обърка за вчера ...аз нали бачкам в къщи, не съм много наясно с датите, ама почивката ми се удължава до понеделник..:))

    ОтговорИзтриване
  8. Днес си е Йорданов ден, ама аз ти писах в края на 5-ти - вчера :)))
    Знаеш, че не съм много сведущ по тези въпроси. Аз празнувам на св. Сава, щото така са ми казали. Иначе нерде Сава, нерде Славчо, ама карай - купон да става :)))
    И ти като мен и повечето българи: мислиш за внуците, гледаш децата да са добре...

    ОтговорИзтриване
  9. Че то на мен всеки ден от 20.10.2007г до сега ми е като подарен. ..
    Наборе,от тук нататък мога само да поддържам огъня, да паля нов -няма на къде...
    На мен ми трябва малко вече. Ей тук сред вас, пиша каквото ми дойде, правя разни картинки...Когато има работа- поработвам, както ти казах, направих каквото можах за старта на децата...а сега, "Ден да мине ,сомун да загине" и ..да гледам :)))

    ОтговорИзтриване
  10. На живота това му е и хубавото, и лошото, че не знаеш какво ще стане...
    Или както го е казал Хайям:
    „Налей ми чашата! По-скоро, винопродавецо, не знам
    ей този въздух, дето вдъхвам, дали ще го издъхна жив.“

    ОтговорИзтриване