петък, 8 януари 2010 г.

...dear journalists :*


Отправната точка, около която се върти всичко в и около тази професия е ВЛАСТТА. Тя предизвиква всичките проблеми като следствие от желанията на тези, които искат да я притежават. По същата причина в професията попадат и доста посредствени хора, водени от суетата и желанието да докажат, че не са чак толкова зле. Способността на професията да манипулира общественото мнение е огромна и само големия процент посредственост предпазва от големи ексцесии.
Тези възможности са забелязани отдавна и се използват много умело от някои , които са се погрижили никога да не попадат във фокуса на общественото внимание. Те познават много добре технологиите за дистанционно влияние над масовото съзнание и ситуацията в средствата за масова информация показва, че владеят положението много добре.
За да се управлява лесно масовото съзнание, най-важното условие е да бъдат подтиснати и депресирани колкото се може повече хора – в това число и самите журналисти.
Ниското самочувствие и подтиснатата психика понижават защитните сили на съзнанието и тогава с не особено силни внушения може лесно и ефективно хората да бъдат манипулирани и направлявани. За целта средствата за масова информация трябва да поддържат страха и притесненията на хората - няма значение по какъв начин – чрез насочване на общественото внимание към престъпността, международното положение, войните и тероризма, чрез постоянното показване на природни бедствия и катастрофи, чрез мрачни перспективи за икономическото развитие и екологичната обстановка. Може да ви се струва, че изброеното не е толкова силно въздействащо, но само така ви се струва!
В действителност, журналистите се явяват насърчители на престъпността. Да не забравяме, че в историята има отбелязани доста престъпления, в това число и войни, които са предизвикани с една единствена цел – от някой, който иска да остане в историята, дори това да е с убийство или пожар – посредствените хора не могат да бъдат запомнени с нищо друго, освен с престъпления, а вие ,журналистите им осигурявате популярност !!!
Защо никой не иска да се замисли над въпроса, че съвременната съдебна система стимулира престъпността – в това можете да се убедите лесно, ако сравните статистиката по години, ако имаше някакъв смисъл от съдебната система, тя щеше да намалява престъпността, а става точно обратното. Нали всеки престъпник след като си излежи присъдата е с чиста съвест и започва ново престъпление. А вие тръбите за справедливо възмездие и намиране на истината. Не е лошо да се замислите, защо е казано: „Не съдете за да не бъдете съдени!”.
Вашата главна теза е, че хората трябва да бъдат информирани. Но информирайте така, че да запазвате оптимизма, самочувствието и настроението... Но това е последното, което ви интересува, защото не носи печалби, защото хората ще престанат да бъдат стадо и няма да имат нужда от вас – каква мрачна перспектива, а?
Много силен принос за послушното стадо имат филмите, електронните игри и агресивната музика, които въздействат много силно и внушават, че насилието е нещо НОРМАЛНО и дори необходимо. Ще кажете, че вие нямате нищо общо с това. Тогава защо не се обявите срещу тях - съзнавате, че притежавате власт и сила, но предпочитате да сте в стадото. Защо пропагандирате „справедливи” каузи, които трябва да бъдат защитавани с насилие?
Знаете, че повечето хора се развиват, като опитват да подражават на по....-успелите. Смятате ли, че давате достатъчно положителен материал за подражание? Жълтите клюки ли са върха на сладоледа? Ако занимавате постоянно хората с престъпници – с политици и криминални – какъв пример за подражание давате? Кажете после, че не спомагате за нарастването на престъпността!
Макар и много малко на брой, сред вас има и такива, които не са станали журналисти от суета. Вярно, ще ви бъде много трудно – за да промените какво и да е, ще трябва да тръгнете срещу течението. Но нима това не е най-добрия възможен начин да разкриете своя потенциал?
За да могат хората да се свестят, трябва да излязат от въздействието на зомбиращите енергийни натрупвания в големите градове. Едва тогава имат шанс да избавят от влиянието на масовите внушения. Работете за това – пропагандирайте красотата на природата, човешките взаимоотношения, защитавайте я от поклонниците на златния телец.
Разкривайте постоянно методите за манипулиране на човешкото съзнание – така хората малко по малко ще научат да се пазят и да не се влияят толкова лесно.
Типичен пример за манипулация са рекламите – щяха ли да се хвърлят толкова огромни средства за реклама, ако внушенията не действаха и не носеха печалби? Помислете...
-------------
* Обръщението е така, защото съм забелязал, че по -голямо впечатление на болшинството от тая гилдия е обръщение, или...инструкция на езика на "Големия брат "... Преди 20 -25 години вероятно щеше да е "...уважаемые журналисты :"
... ... ...
Хоп, ето изскочи една тема за по-нататък...

фотографика - авторът

12 коментара:

  1. Наборе, не се хаби, няма смисъл!
    Това племе, заедно с онова на политиците, на „бизнесмените“ и още едно-две са завършени гьонсурати!
    Ти ги плюеш, те викат: дъжд вали!...

    ОтговорИзтриване
  2. Знам,разбира се, ти не знаеш ли що е "Майкрософт"?!
    Тя работата е малко : "Думам ти дъще, сещай се снахо"... Мисля си ,че съм полезен с нещо, нали знаеш другия лаф :"Предупреденият е на половина спасен" .Надявам се, повече хора да го четат тоя блог, ние сме гърмяни зайци и само като подхванат ония свирчовци рефрена и ни ясно на къде бият :)))
    Ама има и млади, неопитни..
    Какво да се прави, освен (да ме прощават дамите)"Мъжът и клавиатурата интимно", си мислим, че сме обществено полезни, нали? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си, че преди време slavuncho, имаше предложение всеки начинаещ журналист да изкара стаж, една година като блогър. Който оцелее, взима дипломата.Така ще се научат да уважават хората, за които пишат. Жалко,че няма да стане.

    ОтговорИзтриване
  4. Владо,то не е лошо като идея, но работата е там, че така или иначе пак ще попаднат в някоя "свободна" медия оглавена от агент-редактор ...и нали ...това, "свободни медии" е само в сферата на фантазиите, опре ли до парата, знаеш, не си на 15г. предполагам :))
    А стане ли въпрос за пари, ще им припомнят една стара ,кръчмарска табела :"Уважение всекиму, вересия- никому".
    За това аз апелирам основно към изказа.Ти си пишещ , и то много завладяващо и интригуващо и знаеш,че една информация може да се поднесе по много начини и да внушава различни работи..
    Към това е моят апел,основно..
    Но е много трудно...Виждаш, как пошлото се налага и продава("на майка ти питката"):))))

    ОтговорИзтриване
  5. :)) Тез изконни мъдрости и аз се опитвам да ги пробутвам, ама ... види се, хич не са вървежни.

    ОтговорИзтриване
  6. @Gloxy-Floxy - Здравей!Можеш ли да уточниш? Интересно ми е къде се мъчиш да ги пробуташ и кои мъдрости по-точно...Аз също имам доста наблюдения и ми е интересна тая тема :)

    ОтговорИзтриване
  7. :)) Ами в мойта "журналистика", къде! Не само в блоговете, а и с цялото си виртуално присъствие.
    Имах предвид мъдростите от коментарите:
    "Думам ти дъще, сещай се снахо","Предупреденият е на половина спасен" ,"Уважение всекиму, вересия- никому". Както сам можеш да видиш, файдата е умопомрачителна :)! Въпреки че май последните дни взех да отлепям от мъртвата точка в борбата с нравите български.
    Публикацията ти е прекрасна, но аз фактически реалната журналистика даже не помня кога я отрекох. Нито ги чета, нито ги гледам. В политиката и икономиката не съм компетентна, но в други сфери в които съм, напълно или частично, тия журналисти по никакъв начин не могат да ме убедят, че са завършили средно образование. За какво да говорим ...
    Извинявай, сигурно съм се отплеснала встрани, ама нали си призна, че и на теб често ти се случва :).
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за уточнението! Но моят случай е по-тежък -за мен е обичайно състояние :)))))

    ОтговорИзтриване
  9. Аааа, за компетентноста, ...един кратък диалог от "Размисли и страсти" на проф.Вучков - диалог по телефона със зрителка ":
    -Аллооу, ти по кво си професор, бе, ненормалник??
    - Абеее...я иди ,разбъркай боба, че замириса май..загоря ли, що ли ..?!
    :))))

    ОтговорИзтриване
  10. :)) Тъй си е то! Отивам да се отдам на туй, за което ме е създал Господ-слугинажа :)).

    ОтговорИзтриване
  11. Абе какво става днес? Хайде, сега ти го изтълкува обидно и се обиди, преди малко изглежда засегнах и Славунчо...Не зная, вероятно нещо в мен е дефекта...
    Съвсем не исках да вложа такъв смисъл, по-скоро : "Каквото почукало, такова се обадило"
    Той, г-н професорът е символ за скромност и тактичност :)))))

    ОтговорИзтриване
  12. :)) Аз не съм се обиждала, сигурно не съм го докарала на изказ. Само че времето ме преследва и нямам време за пространни анализи ..., за справка виж притчата ми "Гений" :P.
    Изчезвам, че ще ме уволнят, пък откъде ще си търсят после друга слугиня :)).

    ОтговорИзтриване